ČESKO Litomyšl - mesto pamiatok

2010-08-28 16:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA/ video - Litomyšl je mesto, ktoré sa pýši slávnou tradíciou a mnohými prívlastkami.



Predovšetkým je známe ako mesto kultúrne, bývalo sídlom biskupstva a centrom vzdelanosti, je mestom s množstvom historických pamiatok i bohatým spoločenským životom. Od povýšenia Litomyšlu na mesto uplynulo minulý rok 750 rokov.

Mestské privilégiá udelil Litomyšli kráľ Přemysl Otakar II. v roku 1259. V tej dobe tu už stál premonštrátsky kláštor Mons Olivetus (Olivetská hora) s osadou a radou výsad. Přemysl Otakar II. tieto práva potvrdil a nové poddanské mesto vyňal z právomocí krajských úradníkov a podriadil priamo súdu v Prahe.

Litomyšliansky chrám (pôvodne veľkofarský kostol Panny Márie) bol postavený asi v dobe kniežaťa Boleslava I., teda do roku 1100, a to v areáli niekdajšieho hradiska. To je zmieňované už v Kosmovej kronike k roku 981 a patrilo pôvodne Slavníkovcom. Už vtedy tu pravdepodobne stál kostol, ktorý pochádzal z 9. storočia.

Premonštrátska kanónia v Litomyšli údajne vznikla v roku 1141. V roku 1344 pápež Kliment VI. založil litomyšlianske biskupstvo, kanónia sa zmenila na biskupskú kapitulu a mesto sa stalo významným centrom kraja. Biskupstvo fakticky zaniklo počas husitských vojen vypálením biskupských budov vrátane chrámu.

Panstvo získal rod Kostkovcov z Postupic. Počas ich vlády sa mesto ďalej rozrastalo a koncom 15. storočia sa tiež stalo dôležitým centrom jednoty bratskej. Sídlil tu biskup jednoty, jej archív i tlačiareň. V polovici 16. storočia bolo Kostkovcom za účasť v odboji proti Ferdinandovi I. panstvo skonfiškované. Mesto výrazne poznamenal zákaz jednoty bratskej, kedy jej členovia museli opustiť krajinu. Prázdne domy neskôr obsadili katolíci a židia.

V roku 1567 prešlo litomyšlianske panstvo do rúk Vratislava z Pernštejna, ktorý tu nechal postaviť renesančný zámok, v súčasnosti jednu z najväčších atrakcií mesta a pamiatku UNESCO. Pernštejnovci vynikali nielen tvrdým postupom proti českým bratríkom, ale aj podporou vzdelanosti. V roku 1640 povolali do mesta rád piaristov, ktorý tu založil školy. Veľký význam mal predovšetkým folozofický ústav.

Ešte v 17. storočí Litomyšl získal rod Trautmannsdorfovcov, za ktorých éry tu vyrástla ďalšia významná pamiatka – piaristický chrám Nájdenie sv. Kríža podľa projektu Giovanni Battisty Allipandiho. Stavba (dokončená v roku 1722) sa stala symbolom víťazstva protireformácie a miestom veľkolepých cirkevných slávností. Ďalší majitelia Valdštejnovci-Vartenberkovci sa na vzhľade mesta okrem iného podpísali prestavbou zámku, kde vzniklo dodnes zachované divadlo.

Významnú kapitolu života mesta zahájilo obnovenie dočasne zatvoreného filozofického ústavu v roku 1802, ktorý sa stal centrom duchovného života. Pôsobilo tu mnoho významných osobností. Osudným sa mu stal revolučný rok 1848, kedy tu vznikla študentská légia. Po porážke bol ústav v roku 1849 zrušený.

Mesto zohralo významnú úlohu v českom národnom obrodení, kedy tu pôsobili mnohé spolky. Na jednom gymnáziu učili aj spisovatelia Alois Jirásek, Alois Vojtěch Šmilovský a August Sedláček. Žili tu spisovateľky Tereza Nováková, Magdalena Dobromila Rettigová a krátko aj Božena Němcová. Litomyšlianskymi rodákmi sú aj politik František Brauner a maliar Julius Mařák. Najvýznamnejšími osobnosťami, s ktorými je mesto späté, je hudobný skladateľ Bedřich Smetana, ktorý sa tu narodil v roku 1824.

V súčasnosti Litomyšl, ktoré okrem pamiatok charakterizuje aj námestie s radami meštianskych domov, ťaží zo svojej bohatej tradície a je výrazným kultúrnym a turistickým centrom. K najvýznamnejším podujatiam patrí hudobný festival Smetanova Litomyšl. V roku 1994 sa tu konalo stretnutie siedmich stredoeurópskych prezidentov. V roku 2000 mesto získalo titul Historické mesto roka. Turistov láka aj múzeum Jozefa Váchala Portmoneum.

 

 

Informačné centrum Litomyšl
Smetanovo náměstí 72
Litomyšl
Tel: +420 461 612 161
Fax: +420 461 612 161
E-mail:
ic@litomysl.cz
Web: www.litomysl.cz/ic

 

Zdroj/autor: čtk, litomysl, drom

VIDEO Litomyšl



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa