ČESKO Kúpele Libverda

2009-05-28 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Už túto sobotu sa uskutoční v kúpeľoch Libverda na severe Česka slávnostné otvorenie letnej sezóny.



Návštevníci sa môžu tešiť na svätenie jednotlivých liečivých prameňov, ako aj na bohatý kutúrny program, kde vystúpia základné umelecké školy a kapela. Pre hostí bude prichystané aj bohaté občerstvenie a stánkový predaj.

Akcia sa uskutoční na kúpeľnej kolonáde od 10.00 hodiny.

Kúpele Libverda sa nachádzajú asi 30 kilometrov severovýchodne od mesta Liberec. Patria medzi dôležité strediská cestovného ruchu a turistiky nielen regiónu Frýdlantska, ale aj celého Libereckého kraja. História kúpeľov Libverda je nerozlučne spojená s obcou rovnakého názvu.

 

Samotný vznik skutočných kúpeľov je však spojený so šľachtickou rodinou Clam-Gallasovcov. Rodina Gallasovcov získala v roku 1636 Frýdlantské panstvo od cisára Ferdinanda II. ako odmenu za vernosť cisárovi v ťažení proti Albrechtovi z Valdštejna. Prvé kúpeľné stavby vznikli okolo roku 1760. Ďalšie kúpeľné budovy, o ktorých sú písomné zmienky, boli postavené zhruba po dvadsiatich rokoch. Koncom 18. storočia sa vybudoval kúpeľný park v anglickom štýle. Okolo roku 1800 vznikla promenáda a empírový zámoček s Clam-Gallasovským erbom. V súčasnosti má vedenie kúpeľov v pláne v najbližších rokoch dokončiť revitalizáciu celého kúpeľného priestoru vrátane rekonštrukcie budov, vybudovať nový kúpeľný bazén a novú centrálnu kuchyňu pre svojich hostí.

 

Kúpele Libverda

Hejnice 62
463 62 Lázně Libverda
Tel.: +420 482 322 457
E-mail: infocentrum@laznelibverda.czň
Web: www.lazne-libverda.cz

 

Zdroj/autor: kudyznudy, CzechTourism, laznelibverda, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa