NA CESTÁCH Dve tváre chrámu Šaolin

2009-10-16 16:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Čarovné mesto, mesto bojovníkov, spieva do omrzenia spevák na obrovskej obrazovke, zatiaľ čo si turisti sadajú do pristavených áut hodiacich sa do zábavného parku: vitajte v chráme Šaolin, mieste zenového budhizmu...



Šaolinský kláštor sa nachádza v centrálnej časti Číny, jeho mnísi ovládajú bojové umenie kung-fu. Kým v západnom svete je stále synonymom mysticizmu, vo vlastnej krajine čelí rastúcej vlne kritiky kvôli obchodným aktivitám, ktoré vyvíja.

„Keď som sem prišla prvý krát, myslela som, že sa taxikár zmýlil,“ vysvetľuje Julie, francúzska turistka a obdivovateľka kung-fu. „Očakávala som, že uvidím tajomný kláštor ponorený v lesoch a bola som sklamaná.“

Vlani zaplatilo 1,6 miliónov ľudí po 100 juanov (10 euro) za právo prejsť vstupnými turniketmi do chrámu v provincii Che-nan, vzhliadnuť polhodinové predstavenie kung-fu a nechať sa za ďalších 20 juanov vyfotografovať s odborníkmi na toto bojové umenie.

Chrám získa každý rok milióny eur za turné svojich bojovníkov po svete, za vstupné do chrámu a za predaj rôznych „suvenírov“ na internete. Predávajú sa napríklad inchaky (tradičná zbraň podobajúca sa cepu), vejáre alebo odevy.

Popularita šaolinského chrámu postaveného v piatom storočí, čiastočne zničenom a potom v priebehu rokov reštaurovanom, je pre jeho okolie veľmi výhodným artiklom. Vo viac než osemdesiatich súkromných školách kung-fu, cvičí bojové umenie viac než 60 tisíc milovníkov tohto športu, len aby sa trochu podobali legendárnym mníchom slávneho kláštora.

Obchodný úspech chrámu sa pripisuje jeho predstavenému Š' Jung-sin-ovi (Shi Yongxin), ktorý chrám riadi od roku 1999. Zavalitý budhistický mních malej postavy je pravidelne obviňovaný, že žije v prepychu a príliš propaguje svoju slávnu svätyňu, nachádzajúcu sa v pohorí Sung-šan.

„Nie som podnikateľ, nemám akcie,“ bráni sa mních v žltom habite. „V chráme sú starí aj mladí, je to veľká rodina,“ dodáva mních, ktorého mierne gestá kontrastujú s prísnym výrazom tváre. „Veriaci majú svoje požiadavky a my ich musíme uspokojiť a poslúžiť im čo najlepšie. Je to služba, ktorá poskytuje produkty viery,“ vysvetľuje predaj šaolinských predmetov na internete.

Ninulý rok v októbri pompézne prijal Š' Jung-sin hviezdu kung-fu filmov Jackieho Chana a bolo oznámené aj nakrúcanie novej verzie filmu Kláštor Šaolin. Tú starú, preslávili herci Bruce Lee či Jet Li a televízny seriál zo 70.rokov minulého storočia Kung Fu nedávno zosnulý David Carradin.

Podľa vydavateľa časopisu o kung-fu v USA a bývalého žiaka kláštora Gene Chinga sa Š' Jung-sin len adaptuje na novú situáciu. „Šaolin je stredoveký kláštor, ktorý sa snaží zachovať si svoj význam aj v modernom svete. Keď sa Š' Jung-sin ujal svojej funkcie, jeho prvým rozhodnutím bolo Šaolin od toho všetkého očistiť. Prešlo niekoľko rokov a jeho rozhodnutie už vyvolávalo hodne nepriateľstva a hnevu.“, dodal Gene Chinga.


 

Zdroj/autor: shaolinmonastery,afp,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa