NA CESTÁCH Rýchlikom z Belehradu do Sarajeva

2009-12-14 16:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Prvýkrát po osemnástich rokoch, od vojnového konfliktu v Bosne a Hercegovine, vyšiel včera z Belehradu priamy vlak do bosenskej metropoly Sarajevo. Kedysi populárny expres, prestal medzi obidvoma mestami premávať v apríli 1992.



Do Sarajeva vypravili železnice vlak s tromi „ojazdenými“ vagónmi. Prvý spoj obnovenej linky využilo z Belehradu 17 ľudí, deväť z nich cestovalo až do konečnej stanice v Sarajeve. Cesta z Belehradu so Sarajeva trvá osem hodín, to je o dve hodiny viac, než ako jazdil expres v minulosti.

Zašpinené okná, ošúchané sedadlá a staré vagóny vôbec nepripomínajú slávu kedysi povestného Olympijského expresu, ako sa rýchlik nazýval.

V 80.rokoch bol železničný spoj medzi Belehradom a Sarajevom najmodernejší v celej Juhoslávii. Expres bol pri príležitosti olympijských hier v roku 1984 v Sarajeve nanovo zrekonštruovaný, pribudli červené koberce do chodieb a kupé a pasažierov obsluhovali stevardi. Spoj si obľúbili predovšetkým lyžiari, obchodníci a mladí ľudia.

„Bol to najlepší vlak v  Juhoslávii, milovala som ho,“ povedala Slavica, štyridsaťjedenročná prekladateľka z Belehradu, ktorá Olympijským expresom často jazdila. Spoj patril k takzvanej zlatej ére Juhoslávie, v 70. A 80.rokoch.

Vlak symbolizoval to, čo niekdajší juhoslovanský prezident Josip Broz Tito nazýval bratstvom a jednotou. Ľudia vtedy mohli začať deň v sarajevskej kaviarni v osmanskom štýle a po pohodlnej, šesťhodinovej jazde uzavrieť deň večierkom v Belehrade.

Zástupcovia železníc dnes veria, že linku si ľudia obľúbia a že počas zimy priláka cestujúcich, ktoré sa vlakom vydajú na zimnú dovolenku. Za jednosmerný lístok na celú asi 500 kilometrovú trasu zaplatia cestujúci v prepočte 800 czk.

Aj keď vojna skončila, etnické problémy pretrvávajú. Spoznáte to rýchlo aj vo vlaku, ktorý je „etnicky“ rozdelený. Jeden vagón poskytli železnice bosenských Srbov, ďalší Srbsko a tretí Sarajevo. Voz bosenských Srbov do Sarajeva nedôjde, bude totiž od súpravy odpojený v Srbskej republike, jednej z dvoch bosenských entít.

Občiansku vojnu v Bosne a Hercegovine podľa posledných odhadov neprežilo asi 100 tisíc ľudí. Bojové operácie ukončila v decembri 1995 daytonská mierový dohoda. Krajina sa následne rozdelila na dva silné autonómne správne celky, moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny a Srbskú republiku.


 

Zdroj/ap: ap,bbc,čtk,drom (pozri aj Galériu)

VIDEO Rýchlikom Belehrad-Sarajevo

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa