CHORVÁTSKO Pulská Aréna

2010-07-06 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Turistický sprievodca vydavateľstva DK Eyewittness Travel, s úmyslom poradiť svojim čitateľom atraktívne, pre návštevníkov zaujímavé a pritom nie notoricky známe turistické lokality, navrhuje prehliadku pulskej Areny, ktorú porovnáva s rímskym Koloseom.



Namiesto Ríma a jeho turistických atrakcií, v ktorých vás očakáva veľká tlačenica, radí navštíviť Pulu s Amfiteátrom, ktorý je podľa autorov sprievodcu rovnako pekný, lepšie zachovaný, a zároveň turisticky menej vyťažený.

Arena má ešte jednu výhodu – je vhodná na usporiadanie koncertov, takže sa vo svete preslávila práve bohatým koncertným programom s kvalitou, ktorú zaručujú mnohé hviezdy vážnej a populárnej hudby.

Pulská Arena – jeden z najlepšie zachovaných amfiteátrov sveta – bola postavená v 1. storočí n.l., počas vlády cisára Vespasiana ako súčasník rímskeho Kolosea. Arena má tvar
elipsy s dĺžkou hlavnej osi 130 metrov a kratšou 100 metrov.

Poriadali sa v nej súboje gladiátorov, ktoré prebiehali na bojisku umiestnenom v jej strede a mohlo ich sledovať až 20 tisíc divákov.

Arena sa dnes využíva na letné vystúpenia, takže sa v nej každoročne koná Filmový festival, Operná sezóna, mnohé koncerty a ďalšie predstavenia, ktoré priťahujú mnohých
záujemcov, vychutnávajúcich si rovnako jednotlivé umelecké výkony ako aj jedinečné prostredie.

Zážitkom pre turistov je aj návšteva stálej výstavyOlivárstvo a vinárstvo Istrie v časoch antiky“, kde si môžu prezrieť zariadenia na výrobu oleja a vína a amfory, v ktorých sa obe drahocenné tekutiny uchovávali a prepravovali.

Arena je dnes ideálnym javiskom mnohých kultúrnych podujatí ako sú opery, festivaly, koncerty, filmové a ďalšie predstavenia… na ktorých vystupujú domáci aj zahraniční umelci, dokonca i známe svetové hviezdy. Týmto spôsobom sa veľké umelecké výkony dopĺňajú s výnimočnou charizmou prostredia, priťahujúcou mnohých divákov z domova i zo zahraničia.

Známe istrijské turistické stredisko Pula vyniká veľkým bohatstvom kultúrno-historických pamiatok. Popri Arene je tu aj najstaršia pamiatka z rímskeho obdobia,

 

  • Herkulova brána, vybudovaná v 1. storočí pred Kristom
  • jedna z najlepšie zachovaných a najkrajších pulských pamiatok Víťazný oblúk Sergievovcov z roku 28 pred Kristom a
  • Fórum – hlavné mestské námestie v rímskej dobe, v stredoveku i v súčasnosti.
  • Popri jeho osobitej atmosfére vzbudzuje záujem aj Augustov chrám z 1. storočia
  • Mestská radnica postavená koncom 13. storočia na zrúcaninách antického chrámu a
  • Dianin chrám, ako aj mnohé ďalšie cenné pamiatky, vďaka ktorým sú život historickej a súčasnej Puly nerozlučne spojené.

 

Zdroj/autor: chtz,pulainfo,drom

VIDEO Pula



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa