CHORVÁTSKO Brijuni a tajomstvá olivového oleja

2010-07-21 15:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Zatiaľ čo je mediteránska gastronómia vo svete stále známejšia a olivový olej si získal reputáciu najzdravšieho spomedzi všetkých olejov, o tajomstvách jeho výroby sa vie veľmi málo...



Pre tých, ktorí sa chcú zapojiť do jeho výroby a priniesť si so sebou domov fľašu tohto vlastnoručne vyrobeného elixíru zdravia, bude iste zaujímavé istrijské súostrovie Brijuni. Ponúka sa tu totiž turisticky zaujímavý program, ktorý popri pobyte v tunajšom národnom parku ponúka aj možnosť zberu olív a výroby olivového oleja.

Na ostrovoch sa nachádza približne 400 olivových stromov, medzi ktorými je najstaršou oliva stará okolo 1 600 rokov. Očakávaná produkcia je celkovo 600 kilogramov olív, z

ktorých sa získa asi 60 litrov olivového oleja.

Turisti majú možnosť podieľať sa na tomto procese v prvej polovici novembra, kedy sa olivy oberajú a spracovávajú, a zoznámiť sa tak bližšie z jeho výrobou práve na Istrii a jej ostrovoch, ktoré sú kvalitou svojho oleja medzinárodne známe. Suvenír?

Samozrejme, všetkým turistom, ktorí sa zúčastnia na zbere a spracovávaní olív bude najdrahšou akvizíciou fľaša vlastnoručne vyrobeného oleja. Prívetivým a pohostinným usporiadateľom akcie je Verejná inštitúcia Národný park Brijuni.

Štrnásť brijunských ostrovov, ležiacich severozápadne od najväčšieho istrijského mesta Pula, predstavuje najzaujímavejšiu a najčlenitejšiu časť západoistrijského pobrežia. Nádherné krajinné parky ostrova Veliki Brijun, bohatý podmorský svet a cenné kultúrne dedičstvo, obzvlášť z obdobia antiky, sú hlavnými hoci nie jedinými dôvodmi, prečo toto územie z celkovou rozlohou 36,3 kilometra vyhlásili v roku 1983 za Národný park.

Brijuni sú exkluzívnou turistickou destináciou podmanivej prírodnej krásy, bohatej histórie a kvalitných turistických služieb. Ich turistické dejiny začínajú koncom 19. storočia, keď sa rakúsky priemyselník Paul Kupelweiser rozhodol túto spustnutú oblasť zmeniť na modernú turistickú destináciu svojej doby.

Takto tu rastú hotely a vily, cesty a vychádzkové chodníky, krytý bazén s teplou morskou vodou. Ostrovy sa reklamujú ako klimatické kúpele a od roku 1910 majú aj svoj časopis, z ktorého sa dozvedáme, že vtedajšie mondénne letovisko neraz navštívilo naraz 11 arcivojvodov a arcivojvodkýň, 16 princov a princezien, 18 továrnikov a priemyselníkov.

Návštevníci Brijunov si budú môcť exponáty a dôkazy o minulosti ostrova prezrieť v múzejných priestoroch, ale sa tiež vydať na prehliadku súostrovia a vidieť tak naživo Byzantské kastrum, pozostatky rímskej vily v zálive Verige, baziliku sv. Márie, kostolíky a mnohé ďalšie historické budovy.

Rovnako zaujímavá je aj ornitologická rezervácia ležiaca v zátoke Saline, ktorí organizuje pozorovanie vtákov (na tomto mieste ich zaznamenali približne 140 druhov). Súostrovie sa dá prechádzať kočom, panoramatickým vlakom alebo elektromobilom a prehliadku spestruje návšteva safari parku, mediteránska záhrada a v lete aj divadelné predstavenia a ďalšie zaujímavé podujatia, ktoré sa tu organizujú.

 

Zdroj/autor: chtz,istra,brijuni,drom reklamný článok (pozri aj Galériu)

VIDEO Brijuni - národný park



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa