NA CESTÁCH Koniec nórskych prostitútok

2009-12-10 16:00:00 |   |    | 

NÓRSKO – Nový zákon, ktorý od začiatku roka tvrdo postihuje kupovanie sexuálnych služieb v Nórsku, výrazne obmedzil pouličnú prostitúciu v tamojších mestách.



Aj keď je zákon namierený hlavne proti zákazníkom, ktorým za neuposlúchnutie hrozí až šesť mesiacov väzenia, najväčšie dopady pociťujú prostitútky samotné.

„Klienti sú hrozne nervózni, Väčšina sa ani neodváži sem prísť,“ hovorí dvadsaťdvaročná Nadia z Osla, ktorá v brandži pracuje osem rokov. V istých oblastiach centra nórskej metropoly, kde sa to ešte nedávno hemžilo ľahkými ženami, dnes zívajú zasnežené ulice prázdnotou.

„Predtým bol človek v práci, dovtedy kým si nezarobil nejakých štyri-päť tisíc korún. Teraz musí pracovať celú noc a zarobím si len nejakých tisíc až tisícpäťsto korún (115 – 175 euro),“ sťažovala si Nadia, zaťiaľčo okolo prechádzala ďalšia policajná hliadka.

Jedného z Nadiiných klientov polícia prichytila. „Bolo to trápne, pretože nás pristihli priamo pri akcii. Povedala som tomu chlapíkovi, aby policajtom nahovoril, že je mi zle a že ma vezie domov. Trvala som na tom, ale on hneď všetko vykecal,“ vysvetľuje prostitútka, ktorá v súlade so zákonom zostala na slobode.

„Muži sa boja sem jazdiť autom, tak nám povedia, že auto majú zaparkované za rohom a že sa stretneme,“ popisuje dvadsaťpäťročná Michelle z Osla, ktorá sa prostitúciou živý päť rokov.“ Predtým sme zašli do prístavu a boli sme za štvrť hodinku. Teraz nás zákazníci odvezú z mesta, kde nikto nie je a vraciam sa za hodinu,“ dodala.

Od tej doby, čo zákon vstúpil do platnosti, polícia zadržala minimálne 23 podozrivých mužov. Dvadsať z nich súhlasilo so zaplatením pokuty vo výške 8 až 9 tisíc nórskych korún (920 – 1035 euro) priamo na mieste. Traja odmietli a budú musieť ísť pred súd.

Polícia tvrdí, že prostitúcia dostala ťažkú ranu, aj keď žiadne oficiálne údaje, ktoré by potvrdzovali, či zákon naozaj znížil dopyt po sexuálnych službách, alebo či sa len prostitútky z ulice presunuli do vnútra domov, zatiaľ zverejnené neboli.

Väčšina prostitútok prichádza do Nórska z cudziny, obyčajne prostredníctvom obchodu s ľuďmi, a to z krajín ako Nigéria, Rumunsko či pobaltské štáty. Pokiaľ v Nórsku  nezostanú, pravdepodobne sa so svojimi majiteľmi presunú do iných krajín. Nórska vláda ich aj so svojimi novými zákonmi snaží vytláčať za hranice.

Domáce prostitútky sú často drogovo závislé, a sú to práve ony čo teraz zostávajú na uliciach. Nemajú inú možnosť, musia si hľadať zákazníkov pod šírym nebom. Nemajú prostriedky, aby sa dali dohromady a ponúkali svoje služby v nejakom byte čo hoteli. Väčšina z nich sú bezdomovkyne,“ konštatuje Björg Norliová z organizácie podporujúcej prostitútky Pro Centre.

Ženy, ktoré sa v poslednej dobe obracajú na Pro Centre, sa cítia „vyčerpané, pod tlakom a pod stálym policajným dohľadom,“ tvrdí Norliová. !zákon je síce zameraný proti mužom, ale jeho terčom sa stali ženy. Tie však nič zlého nespravili.“, myslí si Norliová.

V centre Osla medzitým Nadia so svojimi dvoma kolegyňami čaká na kšeft. „Stojím tu už tri hodiny a neobjavil sa zatiaľ žiadny zákazník,“ trasie sa zimou tridsaťročná Monica. „To sa mi nikdy nestalo! Idem domov.“ dodáva rezignovane.

 

Zdroj/autor: afp,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa