NA CESTÁCH Ťažké časy gladiátorov

2009-02-16 13:00:00 |   |    | 

TALIANSKO – V chladnom ráne sa postavil Andrea Eluca pred Forum Romanum oblečený ako gladiátor.



Malé skupiny turistov ho míňajú, usmievajú sa pri pohľade na jeho kožené hrudné „brnenie“, meč a motocyklovú prilbu ovenčenú červeným vlasovým hrebeňom. Ale nikto sa nezastaví, aby sa s ním vyfotil.

Zima bola vždy neľahkým obdobím pre gladiátorov – alebo skôr „centurionov“ , ako sa Eluca označuje – ale tohtoročná sezóna je obzvlášť tvrdá. „Kvantita neklesla, ale kvalita áno.“, hovorí Eluca. „Ľudia prichádzajú, ale neutrácajú.

Silné euro a zhoršujúca sa ekonomická situácia si vybrali svoju daň na turistike, a to dokonca aj v Ríme, kde sa na turistov dalo vždy spoľahnúť, rovnako ako na smrť a dane. Počet zahraničných návštevníkov, ktorí prišli do Ríma a okolia Lazia, bol v novembri o dvanásť percent nižší ako pred rokom.  Údaje za december nie sú ešte zverejnené, ale nepredpokladá sa, žeby boli oveľa lepšie vzhľadom na štrajky, rušeniu letov Alitalie a nehovoriac už o záplavách, ktoré takmer vyliali Tiberu z brehov v mestskom historickom centre.

Lepšia situácie nie je ani vo Vatikáne, kde počet návštevníkov pápežských audiencií klesol v roku 2008 o pol milióna, na 2,2 milióna. „Na pizzu idú všetci turisti, ale keď šetria, prechádzka kočiarom je prvá vec, ktorú škrtnú zo zoznamu,“komentuje majiteľ  povozu.

V turistike orientovanej na bohatú klientelu napríklad na Via Veneto je život v týchto dňoch rozhodne menej „sladký“. V naškrobenom  bare hotela Excelsior, preslávenom o.i. aj najlepšími martini koktejlami v Ríme, sa peniaze otáčajú len pomaly a na otázku, ako sa má, sa barmanovi beznádejne pretiahne tvár. Zamestnanci sa práve dozvedeli, že sa bude prepúšťať, hovorí barman, ktorí si neprial byť menovaný, pretože nemá oprávnenie hovoriť s novinármi.

Do baru prichádza starší muž s dvoma nádherne upravenými dámami, z ktorých jedna má na krku náhrdelník od Chanela s dvoma prepletenými písmenami C. Požiadajú o drinky a potom prehovorí po rusky. „Rusi sú tu jediní bohatí Európania,“ poznamenáva barman. „Prichádzajú tiež Arabi, a niekoľko Španielov, ale Američania len zriedka.“

Ale kríza prináša aj príjemne veci, v hoteli Danieli v Benátkach, ktoré rovnako ako Excelsior vlastní spoločnosť Starwood Hotels and Resorts, ponúkajú izby už za 335 dolárov, čo je úžasná cena, pre tých, ktorí majú peniaze. Ideálny čas vyraziť do Ríma. Davy sú redšie, letenky lacnejšie a obchody ponúkajú výpredaje.

Rovnako ako po celom svete aj tie talianske robia od januára výpredaje rok čo rok, ale  tento, tak robia omnoho agresívnejšie než inokedy. Na luxusnej triede Via Condotti ponúkajú obchody ako Gucci či Prada až päťdesiatpercentné zľavy

Zákazníci u Gucciho, ktorí si tu posledné roky vyberali kožené bundy s kožušinovým golierom zľavnené na polovicu z pôvodnej ceny 4500 dolárov boli prevažne z Ruska a Japonska.

Medzitým pred Forom Romanom stále podupáva centurion Eluca. Žmolí si ruky, aby sa aspoň trochu zahrial a obzerá sa okolo po potencionálnych fotografoch. Potom mu zazvoní mobilný telefón. „Nie mami, je mi trochu zima, ale budem v poriadku,“ hovorí. „Nerob si starosti. Prídem na večeru skoro...“


Zdroj/autor: iht,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa