NA CESTÁCH Predvianočné Miláno

2008-10-23 17:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Šancu ísť do talianskeho Milána som si nenechal ujsť už prvotnom dohadovaní sa ešte koncom októbra 2007.



Nápad sa ihneď zmenil na rezerváciu letenky a ubytovania. Dátum sa určil tak, aby každý z nás bol na vianočné sviatky doma.

Ubytovanie v Miláne by nebolo ničím výnimočné, pokiaľ by sa jeho recepčný nepodobal na našeho, od odstavenia od koryta, večne nespokojného expremiéra. Chvalabohu to bola len jeho podoba, nie srdečnosť, pohostinnosť a uctivosť, s ktorou vítal svojich hosti a predovšetkým hosťky.

Prítomosť a blízkosť Slovenska podčiarkli správy talianskej televízie, kde v dvoch vstupoch informovali o vstupe do Schengenu tým, že ukázali slovenského premiéra pri strihaní pásky. Bolo to znamenie, že som našej realite ďaleko neunikol.

Miláno má zopár skvostov, ako napr. Dóm alebo svetoznámu operu La Scalu, niekoľko prívlastkov ako napr. mesto módnych dizajnérov atď. O ostatných menších zaujímavostiach ani nehovoriac. Stačí ich len pozorne v tomto meste nájsť.

Prvé čo ma zaujalo boli staré, ale funkčné a k mestu patriace električky. Môžete si vziať aj metro, ale architektúru mesta a pamiatky si tým nevychutnáte. Je to kvôli dostupnosti všetkých atrakcií v rámci jadra mesta. Centrum mesta je nádherné a predvianočná atmosféra sa dá nájsť na každom rohu.

Stánky so všakovakým (aj ne)vianočným tovarom nie sú na jednej kope, ale rozumne rozmiestnené po viacerých uličkách v okolí centra. Taliansky predavači vás ponúknu koštovkami syrov a klobás na rôzne spôsoby, punče sú naozaj plnohodnotné punče a štrúdle s jablkami sú 2x väčšie ako u nás. Neodoláte ničomu a odchádzate s nejakým nákupom. Gýče striedajú aj zaujímavé darčeky z dreva, porcelánu, alebo hliny, ktoré sa oplatí kúpiť.

Prekvapením večera na centrálnom námestí pri Dóme je koncert Renza Arboreho a jeho orchestra so sólistami, ktorí môžu konkurovať ktorejkoľvek hviezde popu alebo opery. Vynikajúci zážitok umocňujúci pobyt v Miláne.

Mesto však v predvianočnom čase ponúka aj iné vyžitie, ako len chodenie po pamiatkach a trhoch. Viete si predstaviť lyžovačku pri milánskej pevnosti? Pred cestou ma čosi podobné ani nenapadlo. Snow Park vybudovaný práve len pár krokov od centra dáva možnosť vyskúšať si nielen klasické zjazdové lyžovanie na cca 50. umelej hmote, ale aj tubing na rovnakom povrchu. Znie to šialene, ale prečo to nevyskúšať. Naše viac ako hodinové lyžovanie je odmenené fotografiou v nedeľňajšom vydaní IL GIORNALE, propagujúce tieto zimné aktivity v Miláne.

Už spomínaná pevnosť je architektonickým skvostom svojou veľkosťou a druhou dominantou mesta. V jej útrobách sa nachádzajú múzeá venované talianskym umelcom. Možnosť nádherného výhľadu z nej nám skalí len neupravený terén pevnosti. Kvôli mrazivému počasiu je klzko.

Opera La Scala je na prvý pohľad vizuálnym sklamaním. Naše Národné divadlo ( stará budova) je skvostnejšie. Nepochybne však v La Scale účinkovalo viac svetoznámych tenorov, barytónov alebo sopránov ako u nás.

Ostatné zaujímavosti sú drobnosťami, ktoré sú čerešničkou na torte, ktorú „ jete“. Je medzi nimi veľa múzeí, ktoré sme pre nedostatok času nenavštívili, alebo kostolíkov s úžasnými freskami po všetkých stenách, ktoré sme mali šancu vidieť. Duša umelca pookreje a určite si na štúdium týchto skvostov nájde viac času. Da Vinciho Poslednú večeru nám osud nedoprial vidieť. V bazilike, v ktorej sa nachádza je kapacita návštevníkov 25 a striktne na objednávku!

Bez objednávky sa určite obídete pri vstupe do akejkoľvek kafetérie, kde na vás čaká ponuka káv, horúcich čokolách a delikates. Alebo si len tak zájdite v čase obeda, do hocakej reštaurácie, kde sa to hemží domorodcami. Je to ako v úli, hluk rozhovorov na všetky možné témy, ktoré taliani vedú. Zážitok z spontánnosti a neviazanosti sa rovná ich srdečnosti a pohostinnosti. Pri výbere vína počká nielen čašník, ale i personál, či značka, ktorú ste si vybrali, chutí.

Návštevník Milána pookreje rovnako aj pohľadom na ľudí, na talianov, ktorí sú v tomto meste snáď najkrajší. Talianky a Taliani ako vystrihnutí s módnych katalógov vás míňajú, obsluhujú, poradia a pomôžu, alebo vám otvoria dvere do obchodov s oblečením. Dokonale nastylovaní, oblečení v tých najkvalitnejších kabátoch. Blúzky, košele, šály, nohavice, čisté línie. Podobné oblečenie nie je pre našinca vôbec nedostupné. Aj v neznačkových obchodoch sa môžete obliecť štýlovo.

Dojem z tohto mesta je výborný a núti vás, vrátiť sa doň opäť. Milánsky Dóm určite stojí zato, pretože je jednoznačnou dominantou mesta, na ktorý sú hrdí všetci. Aj návštevníci, ktorí ho už raz( a určite aj viackrát) navštívili. Dovidenia v Miláne!


 

Autor: Robert Povraznik


Príspevok bol uverejnený v rámci súťaže Sprievodca Dromedára, bližšie informácie o súťaži nájdete TU. Text neprešiel textovou a jazykovou korektúrou.

 

VIDEO Miláno

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa