NA CESTÁCH Ohnivé narodeniny

2008-10-21 16:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ AFRIKA/ video - Ostali mi iba tepláky, ponožky, tričko, ušpinená tvár od popola a navyše zápach z horiaceho domu...



To všetko umocňoval môj nemý, nechápajúci, uprený, večne trvajúci pohľad na obrovské plamene, ktoré zmenili najfantastickejšiu dovolenku na horor...

Začalo sa to tým, že som chcel osláviť svoje narodeniny netradične ako všetky predchádzajúce. Keďže som sa narodil 24.12. a vždy som oslavoval v zime to netradičné bolo isto iste oslava uprostred leta v 30 stupňových horúčavách. Vybral som si Juhoafrickú Republiku – Kapské Mesto.

Stalo sa - oslávil som ich a nikdy - nikdy na ne nezabudnem! Bol to môj najdlhší let trval takmer 13 hodín a neustále som sledoval rovnobežky na obrazovke v lietadle a tešil sa s každou jednou, pretože som bol bližšie ku vysnívanému snu. Pohľad na Kapské mesto z lietadla bol fascinujúci a očarujúci.

Rozdiel v teplote pri vystúpení bol skoro 40 stupňov. Krásna príroda a čisté oceány. Oceány? Áno – prvý raz sa kúpete v Atlantickom oceáne, v ktorom potrebujete neoprénový oblek, aby ste nezamrzli a prilbu aby vám nejaká zblúdilá ľadová kryha z južného pólu nerozbila hlavu.

Pri surfovaní zároveň musíte byť v strehu pre prípad, ak sa vedľa vás objaví obrovský 150 kg tuleň, ktorý sa chce s vami hrať ako sa to stalo mne. Inokedy sa kúpete v Indickom oceáne, ktorý je doslova a do písmena cez kopec. Tu sa pre zmenu kúpete spolu s tučniakmi. Mal som zvláštny pocit spätosti s prírodou, čo umocňoval pach týchto malých zvieratiek.

Vianoce a moje narodeniny sme oslávili výnimočne 24.12 a nie ako je zvykom v anglicky hovoriacich krajinách 25.12 ráno a to za štebotu Love birds – niečo ako papagáje a za pozorovania opíc obháňajúcich psov na pláži a pozorovaním zapadajúceho slnka. V podobnom duchu sa niesol aj Silvester s tým, že sa všetci z okolitých domov a hotelov zišli o 19.00 hod na pláži vrátane dvoch Škótov v kiltoch, ktorí začali hrať na gajdách a hrali až pokiaľ nezapadlo slnko.

A vtedy som prvýkrát videl rodinku veľrýb robiacich fontánky a komunikujúcich ich charakteristickými zvukmi s gajdistami, plávajúcich sem a tam až do západu slnka. Nakoniec ako keby zamávali obrovskými plutvami a boli preč. Ešte teraz mi chodia zimomriavky po tele. Krásny záver ďalšieho roku ako z rozprávky.

Na posledných pár dovolenkových dní som si odložil na návštevy pštrosej farmy, Mysu dobrej nádeje, Stolovej hory ako aj na fotografiu s malým 50 kg levom, ktorý mi sedel na kolenách, návštevu najväčšieho morského akvária na svete so žralokmi .... Tieto prenádherné dni plné zážitkov sme sa dohodli ukončiť záverečnou rozlúčkovou párty.

Párty bola fantastická až pokiaľ – až pokiaľ sme si nevšimli, že z kuchyne, ktorá bola na opačnej strane domu šľahajú z okien obrovské plamene. Celý dom zhorel kompletne po základy za 20 minút. Zabudli sme hranolky v oleji v šporáku!

Zhorelo mi úplne - úplne všetko vrátane pasu! Vďaka slovenskému veľvyslancovi v Pretórii a ostatným priateľom sa mi nakoniec podarilo dostať domov. Síce bez jedinej fotografie (pri odlete som si kúpil na letisku aspoň 20 pohľadníc na pamiatku), či darčeka, za to však plný zážitkov a dojmov. Dúfam, že sa mi podarí vrátiť ešte aspoň raz do tejto fascinujúcej krajiny.

 

Zdroj/autor: vladimir s.,drom

VIDEO Kapské mesto



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa