EXTRA Otvorili La Scalu

2008-12-08 12:00:00 |   |    | 

TALIANSKO/ video - Potlesk, ale aj niekoľko prejavov nesúhlasu bolo počuť v nedeľu večer vo svetoznámej milánskej opere La Scala, ktorá dielom Giuseppe Verdiho Don Carlos otvorila svoju novú sezónu.



Začiatok ďalšej sezóny La Scaly je nielen veľkou hudobnou, ale aj spoločenskou udalosťou. Okrem hrozby štrajku časti zamestnancov ho tento rok poznamenala aj nečakaná zmena v obsadení hlavnej postavy deň pred uvedením opery.

     
La Scala v sobotu prekvapujúco oznámila, že postavu Dona Carlosa a nestvárni taliansky tenorista Giuseppe Filianoti, ale Američan Stuart Neill. Opera zmenu oficiálne nekomentovala, Filianoti však v nedeľu zverejnenom rozhovore pre noviny Corriere della Sera vyslovil domnienku, že dôvodom budú jeho chyby na generálnej skúške. Svoje preobsadenie nazval "zradou" La Scaly, ktorá mu "v poslednej chvíli vrazila nôž do chrbta".
     
Filianoti síce prišiel na prvé dejstvo, ale sálu opustil ešte predtým, ako jeho náhradník zaspieval duet s Elisabettou, ktorú spievala sopranistka Fiorenza Cedolinsová.
     
"Náročné publikum, no vôbec som nebol nervózny," citovala agentúra AP 43-ročného Stuarta Neilla niekoľko minút po skončení predstavenia.
     
Samozvaní kritici, ktorí v La Scale tradične obsadzujú najvyššie balkóny, reagovali na Američana bučaním. Títo tzv. loggionisti (diváci na galérii) sú známi tým, že takto reagujú na hocijakého speváka, nech je akokoľvek slávny. Vlani "vybučali" počas úvodnej árie z opery Aida tenoristu Roberta Alagnu.

V roku 1982 si podali aj legendárneho Luciana Pavarottiho, keď spieval Dona Carlosa, jednu z najťažších operných postáv. V úplných začiatkoch La Scaly z balkónov dokonca hádzali na spevákov salámu či dokonca rizoto, až kým miestny dirigent Arturo Toscanini nezaviedol koncom 19. storočia prísnejšie normy správania.
     
Nedeľňajšiu premiéru dirigoval milánsky rodák Daniele Gatti, ktorý sa v La Scale predstavil prvýkrát. Reakcie divákov boli zmiešané a aj záverečný potlesk bol nezvyčajne krátky, keď trval len osem minút. Najväčší aplauz sa ušiel sopranistke Fiorenze Cedolinsovej, mezzosopranistke Dolore Zajickovej, basista Ferruccio Furlanetto a slovenský barytonista Dalibor Jenis.
     
Generálny riaditeľ La Scaly Stephane Lissner bol však s večerom spokojný a bučanie chápal ako nespokojnosť so zmenou tenoristu, nie s operou ako takou.


Zdroj/autor: ap,lascala,tasr,drom

VIDEO Teatro alla Scala



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa