NA CESTÁCH Nevšedný Taiwan

2010-08-25 16:30:00 |   |    | 

TAIWAN - Ostrov Taiwan je nádhernou krajinou. Pre nás Európanov je však zahmlený rúškom tajomstva...



Je nepoznaným a exotickým miestom, kde sa málokto dostane, i keď v poslednom čase sú „zvláštne“ krajiny čoraz príťažlivejšie a lákavejšie. Aj ja sama som sa tam dostala náhodou, asi to zariadila šťastná konštelácia hviezd alebo to bola skutočne len náhoda. Ale vďaka tomu som mala možnosť nahliadnuť pod to tajomné rúško a to, čo som videla bolo neopísateľné.
 
Cestou z letiska do Taipei sme z taxíka obdivovali šialenú jazdu Taiwanských vodičov, ktorí obiehali z ktorejkoľvek strany. Tam kde našli aspoň minimálny priestor medzi ďalšími autami v štyroch jazdných pruhoch sa snažili zaradiť či už z pravej strany alebo z ľavej. Po takmer hodinovej jazde predmestiami sme nakoniec došli do centra mesta, v ktorom asi polovicu premávky tvorili žlté taxíky a ďalšiu tretinu premávky tvorili skútre a motorky, ktorých jazdci okrem heliem mali tváre zahalené platenými rúškami. Vyzerali ako „Ninja korytnačky“.
 
Míňali sme budhistické a taoistické svätyne, obrovské moderné kovovo-betónovo-sklené budovy. Neskutočne pozliepané staré budovy, ktorých balkóny vyzerali akoby mali každú chvíľu spadnúť, mali na oknách mreže ako väzenia pre najhorších kriminálnikov. Nebolo ničím výnimočným vidieť budovy s hákovými krížmi, ktoré ako sme sa neskôr dozvedeli, označujú budovy, kde sa nachádzajú svätyne a modlitebne.

Túto zastavanú scenériu skrášľovali uprostred ciest palmové kolonády, niekoľko sto metrov dlhé, viaceré mestské parky s neuveriteľne nádhernými kvitnúcimi plochami orchideí a s kríkmi žiarivých farieb. A nad tým všetkým sa statne vypína doteraz najvyšší mrakodrap. 101-ka je smaragdom mesta, ktorý zeleným sfarbením skla a formou lotosového kvetu skutočne patrí medzi svetové architektonické pozoruhodnosti, ukrývajúc najrýchlejší výťah na svete s rýchlosťou 1010 m/min, takže na vyhliadkové 89.-91. poschodie to trvá 26 sekúnd.
 
V blízkosti mesta je známa taoistická svätyňa Sansia, ktorá je „okupovaná“ obrovským množstvom návštevníkov. Asi pol hodiny cesty na sever od Taipei je známa oblasť výroby ručnej keramiky s tradičnou výrobou, zvlášť rodinná firma Ming, preslávená výrobou keramiky pre prezidenta a reprezentatívnej keramiky. Okrem možnej exkurzie po fabrike je tiež prístupná galéria, kde sme si spravili nejaké fotky, km nás neupozornili, že je zakázané fotiť vystavené exponáty. Mimochodom, vstup do galérie je možný len na boso, topánky museli ostať pred galériou.
 
Zvyky sú zvyky a tak ako každá krajina má iné zvyky, má aj iné návyky a tak aj stravu. Naše predstavy o ryži na každý spôsob sa nepotvrdili. Prevažnú väčšinu jedál tvorí strava v polosurovom a polouvarenom stave – či už mäso, ryby alebo zelenina bez akýchkoľvek príloh. Určite si tam nájdu svoje milovníci korenia, pikantných jedál a morských príšer. Pre mňa to určite nebolo...

Avšak chuť ovocia je neopísateľná. Lahodnosť, sladkosť, šťavnatosť a chuť slnka v ovocí im môžeme len tíško závidieť. Určite však odporúčam každému, kto by mal príležitosť raz tam byť – neobísť ich unikátne čaje. Najznámejším je čaj Oolong, ktorý je pestovaný v horách a čajové lístky sú ručne stočené do malinkých guľôčok.

Vo forme fast-foodov majú moderné čajovne, kde Vám pripravia čaje od výmyslu sveta. Ale verte – tým najskvelejším nápojom aký som kedy v živote pila bol „kumquatový ľadový čaj“. To bola rozprávka! Na rozdiel od sladkostí, ktorými by ste sa doma asi nikomu nezavďačili.
 
Predposledný deň sme strávili pri jazere Sun-Moon Lake v strednej časti ostrova. Ide o historické, kultúrne a náboženské miesto, kde už len prítomnosť navodzovala nádherné pocity. Tyrkysovo zelená voda jazera, exotické stromy a palmy, dookola sa pnejúce hory vysoké do 3000 m.n.m. a to všetko zrána skryté pod obláčikmi oparu a od obeda zaliate teplým slnkom.

Po brehoch jazera sú roztrúsené svätyne, medzi nimi i najznámejšia Wen-Wu Temple, pred bránami ktorej ležia gigantické draky a navôkol sú rozvešané malé lampióniky s pripnutými modlitbami a uprostred svätyne sa nachádza nádoba s pieskom, kde dymia vonné tyčinky unášajúce modlitby a prosby až hore k nebesám.

Čo dodať na záver? Určite tento ostrov ostane nádhernou spomienkou a usmievavé tváre Taiwančanov budú navždy dopĺňať tento dojem. Naozaj sa tam človek cíti príjemne a čo bolo prekvapivé – aj bezpečne. Nezabudnuteľný Taiwan...


 

Zdroj/autor: -cia-,drom

VIDEO Taipei

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa