Stará Halič: V kostole budú reštaurovať gotické fresky od talianskych majstrov

2023-07-10 11:30:00 |   |    | 

Gotické nástenné maľby v Kostole sv. Juraja v obci Stará Halič v okrese Lučenec sa dočkajú obnovy. Fresky zo 14. a 15. storočia tam pravdepodobne namaľovali talianski majstri, vďaka získanému grantu budú môcť reštaurovať maľbu zobrazujúcu súboj sv. Juraja s nebezpečným drakom. Pre TASR to uviedol správca kostola a dekan starohaličskej farnosti, páter František Olach.



 

Gotické fresky v Kostole sv. Juraja pochádzajú zo 14. a 15. storočia a namaľované boli pravdepodobne majstrami zo severotalianskeho regiónu Friuli. Podľa Olacha sú nástenné stredoveké maľby vytvorené pomocou talianskych maliarskych techník v regióne Novohrad raritou, v minulosti však boli zrejme považované za bezcenné. Pri prestavbách kostola boli viackrát premaľované, naposledy v roku 1904. K ich odkrytiu a čiastočnému reštaurovaniu došlo až v druhej polovici 20. storočia.

"Keď sme robili generálnu opravu kostola, ktorá sa skončila v roku 2014, chceli sme, aby sa zreštaurovali všetky fresky nanovo. Urobili sme prvý cyklus, tento je dnes kompletne zreštaurovaný," priblížil Olach. Ako dodal, obnovené boli v tom čase maľby zobrazujúce výjavy zo života sv. Mikuláša či freska zobrazujúca príbeh o neveriacom Tomášovi.

V Starej Haliči až doposiaľ na obnovu čakala hlavná freska, na ktorej je zachytený súboj sv. Juraja, rímskeho vojaka a mučeníka, s drakom. Projekt na jej obnovu mala farnosť pripravený už niekoľko rokov, opakovane sa pokúšali získať aj financie z Ministerstva kultúry SR. Vďaka hlasovaniu verejnosti v súťaži Poklady Slovenska, ktoré sa uskutočnilo v prvej polovici júna, budú môcť teraz nástennú maľbu obnoviť s použitím grantu od Nadácie VÚB vo výške 30.000 eur.

Ako priblížil Olach, reštaurátorské práce sú naplánované na druhú polovicu tohto roka. Realizovať ich bude reštaurátor, ktorý už v kostole pred niekoľkými rokmi obnovoval prvý cyklus fresiek. V budúcnosti chcú v obnove gotických malieb pokračovať posledným cyklom, a to freskami zobrazujúcimi sedem hlavných hriechov.

Prvá zmienka o kostole v Starej Haliči pochádza z roku 1250, postaviť ho dal Dionýz Tomaj z rodu Lossonczyovcov v neskororománskom slohu. O približne 100 rokov neskôr bolo k románskemu kostolu pristavané gotické presbytérium s typickou lomenou klenbou. Kostol a jeho vzácne fresky sú podľa Olacha po dohode prístupné i verejnosti. Návštevníkom ich príbeh predstavia rehoľné sestry z tamojšieho kláštora.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa