Exotika na lyžiach: za polárnym kruhom, v púšti alebo na sopke

2013-12-31 14:00:00 |   |    | 

Čo spája Andy, Dubaj, Nový Zéland, Maroko a Indiu? Môžete tu zažiť to najpodivnejšie lyžovanie vášho života! Aký je sneh na krytej zjazdovke uprostred horúcej púšte, na vrcholku sopky alebo za polárnym kruhom? Alebo chcete lyžovať v Himalájach? Pozrime sa spolu na deväť najexotickejších lyžiarskych zážitkov!



 

  • Dubaj: zimné radovánky v púšti

Lyžovanie už dávno nie je len zimná záležitosť - ak máte dosť peňazí, je dnes možné prakticky všetko. Lyžovanie v púšti? Nie je problém! Práve pre milovníkov extrémov a exotických zážitkov bol v Dubaji vybudovaný krytý lyžiarsky areál s umelým kopcom, umelým snehom a umelou zimou.

Schladiť sa tu môžete za približne 300 dirhamov, v cene už máte aj lyžiarske vybavenie. Potom už sa medze vynaliezavosti nekladú - stavanie snehuliaka, lyže alebo snowboard, to všetko uprostred arabskej púšte!

 

  • Nový Zéland: lyžovačka na sopke

Na Novom Zélande majú snehu dosť, len v inú ročnú dobu, než sme my zvyknutí. Keď vám za horúcich letných dní bude neznesiteľne teplo, zaleťte si na Nový Zéland, kde môžete využiť jednu z mnohých kvalitných zjazdoviek, trebárs na sopke Mt. Ruapehu.

K najnavštevovanejším zjazdovkám patria svahy okolo Queenstownu a Wanaky. Cena za celodenné požičanie vybavenia vrátane skipasu je asi 120 NZD. Potom už stačí vyjsť nad mraky a naskytne sa vám úchvatný pohľad na okolité vrcholky sopiek a hôr.

 

  • Švédsko: lyžovanie za polárnym kruhom

Pokiaľ vás láka predstava lyžovania za polárnym kruhom, vydajte sa trebárs do známeho mestečka Kiruna vo Švédsku. Okrem ťažby železnej rudy sa toto mesto preslávilo svojím ľadovým hotelom Ice Hotel alebo svojimi skvelými zjazdovkami.

Popri klasickom lyžovaní tu však môžete vyskúšať tiež lyžiarsku jazdu so psím záprahom alebo navštíviť chovateľov sobov.

 

  • Izrael: lyžiarsky areál Svätej zeme

Na hraniciach medzi Sýriou, Izraelom a Libanonom leží hora Hermon. Je rozdelená medzi tri krajiny, a tak aj na izraelské svahy v zime padá sneh. V nadmorskej výške necelých tritisíc metrov je preto vybudovaný perfektný lyžiarsky areál, ktorý ponúka pohodlné trasy pre začiatočníkov i strmhlavé zjazdovky pre skúsených lyžiarov.

 

  • Maroko: oslík namiesto ski-busu

Ak sa niekedy pozriete do mesta Marakéš, možno si pri niektorom z výletov doprajete úžasný panoramatický pohľad na strechy marockých domčekov, za ktorými vykúkajú zasnežené hory. Presne tam je miesto, kde vo výške štyritisíc metrov nad morom leží v pohorí Atlasu najvyššie položené lyžiarske stredisko v Afrike.

Sneh tu je priemerne 100 dní v roku, a tak sa podnikaví Maročania rozhodli postaviť tu vleky, ktoré vám pripomenú začiatky zjazdového lyžovania. Keď sa unavíte, miestny ski-bus v podobe oslíka vás zavezie do najbližšieho hotela.

 

  • Chile: lyže a kúpanie na pláži v jeden deň

Aby ste si mohli vychutnať chilskú špecialitu - lyžovanie a kúpanie na pláži v jeden deň, mali by ste sem vyraziť koncom augusta. Vtedy tu totiž na horách začína zima, zatiaľ čo na pobreží je ešte leto. Horské centrum Portillo je od dovolenkových stredísk na pláži vzdialené asi 240 kilometrov, takže si do kufra nezabudnite pribaliť plavky a otepľovačky.

 

  • Južná Afrika: umelý sneh v safari

Do Južnej Afriky sa väčšinou prichádza za nádhernými zvieratami na safari alebo trebárs do prepychových golfových klubov. V posledných rokoch chce ale i Južná Afrika lákať turistov počas zimných mesiacov, teda od mája do augusta, a tak tu vznikajú lyžiarske strediská s lanovkami. V nadmorskej výške okolo 3 tisíc metrov sa tu každodenne tvorí umelý sneh, vždy pre viac než päť zjazdoviek.

 

  • India: na lyžiach po Himalájach

Keď sa povie India, zrejme sa vám vybavia vyprahnuté ulice, kúpajúce sa slony alebo farebné indické chrámy. Lenže India je obrovská a na jej severe sa divoko pnú k nebi strmé štíty Himalájí.

V provincii Kašmír objavíte úplne inú Indiu - preľudnené veľkomestá striedajú pakistanské dedinky, osemprúdové diaľnice nahrádzajú horské potôčiky. Niet preto divu, že keď je v zime celá krajina prikrytá bielym snehom, patria miestne zjazdovky k tým najkrajším a tiež najnebezpečnejším na svete. Najznámejšie je lyžiarske stredisko Gulmarg.

 

  • Aspen, USA

Ak však dávate atmosfére dlhých zimných večerov nad vareným vínom pri krbe prednosť pred lyžovaním, šetrite niekoľko rokov a choďte do amerického Aspenu. Snobské lyžiarske centrum, kde svahy brázdi Michael Douglas a Jack Nicholson, je porovnateľné s tými alpskými, len ceny sú tu dvojnásobné, luxusných butikov je tu viac než horských krčmičiek a zimné lyžovanie tu cenovo zodpovedá letnej dovolenke na Maldivách.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazd za najexotickejšími lyžiarskymi zážitkami

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky lyžiarskych zájazdov:

 

  • Zimné safari v Utahu a Yellowstone: Program spája lyžovanie v Salt Lake City a výpravu do zimného kráľovstva NP Yellowstone. Navštívite svetovo vyhlásené strediská lyžovania, ktoré uspokoja najnáročnejších lyžiarov.
  • Aspen: Obklopený zasneženými svahmi a odetý do šiat z čias zlatej horúčky je Aspen stelesnením luxusu zimnej Ameriky. V uličkách Aspenu stretnete tiež elity šoubiznisu.
  • Veľký okruh po Chile: Santiago - obklopené päťtisíc metrov vysokými horami, Torres del Paine, jeden z najkrajších národných parkov sveta, ľadovce, sopky a lagúny - to sú ciele tejto úžasnej exotickej cesty.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa