Na lyžovačku k našim západným susedom

2012-11-19 11:30:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Je to zvláštne, ale hoci sú české hory podstatne nižšie než tie naše, prakticky každý rok majú oveľa viac snehu. To im však veľmi ľahko môžeme prepáčiť, pretože vďaka tomu sa v Českej republike nachádza aspoň dostatok miest, ktoré ponúkajú skvelé lyžiarske zážitky.



 

  • Harrachov

Mesto pod Krkonošmi v Libereckom kraji, ktoré dostalo meno po šľachtickej a sklárskej rodine Harrachovcov, je pre Českú republiku niečo, ako pre Slovensko Štrbské Pleso. Potom, čo gróf Harrach do Čiech priniesol prvé lyže, stali sa pre mesto takým symbolom, asi ako pre Piešťany barlolamač. Nakoniec, Harrachov sa preslávil aj mnohými lyžiarskymi podujatiami svetového významu.

Nás však budú väčšmi zaujímať lyžiarske príležitosti, ktorých je v meste naozaj mnoho. Všimnite si výraz „v meste“ - naozaj sme sa nepomýlili, pretože jedna z lyžiarskych tratí vás naozaj privedie so samotného centra mesta. Ide o trať s názvom „Červená II.“. Okrem nej sú lyžiarom k dispozícií ešte trate „Černá“, „Modrá“ a „Červená I.“ Všetky majú niečo spoločné - začínajú na takzvanej Čertovej hore, na ktorú sa môžete dostať lanovkou.

Pokiaľ ide o cenu lyžiarskych lístkov, tie sú rozdelené podľa hodín. Napríklad dospelý človek zaplatí za osem hodín lyžovania 590 českých korún. Čím dlhšiu platnosť lístok má, tým sú samozrejme ceny nižšie.

 

  • Špindlerov Mlyn

Zostaňme ešte chvíľu v Krkonošiach. A verte, že sa nám to vyplatí, pretože mesto Špindlerov Mlyn je jedným z najvýznamnejších a najnavštevovanejších lyžiarskych stredísk v celej Českej republike. Nemôžeme sa tomu čudovať, pretože na lyžovanie má priam ideálne podmienky.

V rámci lyžiarskeho areálu tu nájdete až dvadsaťpäť kilometrov zjazdoviek, čo je na české pomery naozaj úctyhodné číslo. Pod Špindlerov Mlyn spadajú celkovo štyri lyžiarske rezorty: Labská, Horní Mísečky, Medvědín a Svatý Petr. A keď sme už pri tých číslach, lanoviek a vlekov by ste tu našli v počte štrnásť.

 

  • Javorový vrch

Lyžiarsky areál s romantickým názvom nájdete v Tešínskych, respektíve Moravskosliezskych Beskydách. Sám o sebe tento vrch poskytuje nádherný výhľad na okolitú krajinu - uvidíte odtiaľ dokonca do Poľska, ba miestni dokonca tvrdia, že za dobrej viditeľnosti z neho uvidíte aj naše Vysoké Tatry. No nielen tento fakt je na Javorovom vrchu taký príťažlivý. Lyžiarov potešia aj tri kvalitné zjazdovky s celkovou dĺžkou 1,5 kilometra. Ak sa vám to zdá málo, berte to tak, že v tomto prípade vyhráva kvalita nad kvantitou.

 

  • Železná Ruda

Mestečko v Západných Čechách, nachádzajúce sa v tesnej blízkosti Národného parku Šumava, bude poslednou zastávkou na našej malej ceste po českých lyžiarskych strediskách. Každoročne ho navštívia tisíce turistov, medzi ktorými je samozrejme najviac lyžiarov. Prečo je tomu tak, je jasné každému, kto sa do Železnej Rudy vyberie osobne.

V jeho blízkosti sa totiž nachádza niekoľko kvalitných lyžiarskych areálov, medzi ktoré patrí napríklad i areál „Nad Nádražím“. Je to typicky rodinné stredisko s dvoma zjazdovkami, ktoré sú určené skôr menej náročným lyžiarom. Tí si môžu užiť dva vleky so slušnou kapacitou prepravy 1 500 ľudí za hodinu a takisto aj večerné lyžovanie vďaka kvalitnému osvetleniu.

O niečo lákavejší pre vás bude možno areál „Špičák“, ktorý ponúka až sedemnásť zjazdoviek a desať vlekov nachádzajúcich sa pod úpätím rovnomennej hory s nadmorskou výškou 1 202 metrov. A to ešte nehovoríme o kilometroch kvalitne upravovaných bežkárskych tratí. Česká republika má jednoducho lyžiarom čo ponúknuť.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa