Vášnivá lyžovačka vo švajčiarskom Valais

2012-01-17 11:55:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Švajčiarsky kantón Valais je niečo ako čarovné kráľovstvo európskeho lyžovania. Kilometrov lyžiarskych tratí je totiž toľko, že by sme mali čo robiť, keby sme ich chceli presne spočítať. Ak sa teda radíte medzi vášnivých priaznivcov tohto športu, neváhajte a vyberte sa do Valais.



Pod Matterhornom

Kantón Valais sa nachádza na juhu Švajčiarska v susedstve Talianska a Francúzska. Ak práve teraz premýšľate nad tým, prečo ho nazývame Valais, keď vy ho poznáte pod názvom Wallis, je to preto, lebo Valais je francúzsky a Wallis je nemecky. Oba jazyky sú v tejto oblasti vyhlásené za úradné. Okrem nich sa môžete stretnúť aj s taliančinou, v ktorej sa kantón nazýva Vallese.

Najväčšou atrakciou odhliadnuc od nekonečných možností lyžovania je nádherný alpský vrchol Matterhorn s výškou 4 478 metrov nadmorskej výšky, ktorý sa radí medzi najkrajšie európske hory. Nájdeme ho nad obcou Zermatt, ktorá ja takisto známa ako vyhlásené lyžiarske stredisko. Vo Valais sa však nachádza aj najvyššia hora celého Švajčiarska - Dufourspitze s výškou 4 634 metrov. Celkovo je v tomto kantóne až štyridsaťsedem hôr s výškou viac ako 4 000 metrov.

 

Lyžujete dobre?

Ak áno, priam stvorené pre vás je lyžiarske stredisko „Štyri údolia“, ktoré ponúka až neuveriteľných 400 kilometrov prepojených zjazdoviek! Mnohé z nich patria do kategórie „ak nevieš poriadne lyžovať, sem radšej nelez!“. K dispozícii je takisto niekoľko vynikajúcich ubytovacích stredísk, spomenúť môžeme napríklad Siviez alebo Thyon.

Akousi pomyselnou čerešničkou na torte je dokonalý výhľad z hory Mont Fort, ktorej 3 330 metrov je k tomu predurčených. A cena za lyžovanie? Nuž, za všetko dobré sa platí, ale 67 švajčiarskych frankov na deň možno ani nie je tak veľa.

Vo Valais sú však aj iné lyžiarske strediská, ktoré nás kilometrami svojich zjazdoviek jemne povedané prekvapia. Čo tak napríklad Val D´Anniviers s dvesto kilometrami? Alebo Crans-Montana s počtom kilometrov 140? V každom z nich nájdete zjazdovky pre profesionálov, pokročilých aj amatérov. Ani o ubytovacie strediská nie je žiadna núdza.

 

Nie je to len o lyžovaní

Jasné, v lete sa lyžiarske svahy zmenia na turistické chodníky, ale priamo to sme nemali na mysli. Zostaneme ešte pekne krásne v zimnom období plnom snehu. Ak vás klasické lyžovanie, bežkovanie alebo snoubording už tak trochu nudia, prečo si nevyskúšať niečo nové a viac adrenalínové?

Keď sme už spomenuli stredisko Crans-Montana, atrakcia, ktorú tu okrem lyžovania ponúkajú, sa volá heliskiing. Ak neviete, o čo ide, tak vám to radi povieme: helikoptéra vás vyvezie na značne neprípustný horský vrchol a vy sa odtiaľ spustíte na lyžiach. To je už poriadna dávka adrenalínu, nemyslíte?

Ak sa radšej držíte pri zemi, možno vám bude vyhovovať snežný golf. V podstate je to úplne obyčajný golf, až na to, že ho hráte na snehu, čo vyplýva aj z jeho názvu. A v prípade kantónu Valais si ho vychutnáte pri pohľade na dych vyrážajúce alpské štíty, medzi ktorými nechýba ani Mont Blanc.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa