Lyžiarsky raj na ľadovci Mölltaler

2012-01-16 11:15:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Nadšenci tohto príjemne chladivého športu, vy čo milujete najviac z celej lyžovačky tie nekonečné výhľady z vrcholov zjazdoviek a áno, i vy, čo stojíte v dlhej rade pri lanovke spolu s ostatnými mrzutými lyžiarmi, vyskúšajte si lyžovačku tak trochu inak.



Približne päť hodinová jazda autom z Bratislavy vás zavedie do atraktívneho lyžiarskeho prostredia - do rakúskych Álp, konkrétne k ľadovcu Mölltaler. Jednou a tou najpodstatnejšou výhodou celého výletu do tohto lyžiarskeho raja je fakt, že si môžete vychutnať kvalitne upravené a nekonečne dlhé zjazdovky, zo zaručene pravým snehom a s rôznymi stupňami obtiažnosti, prakticky počas celého roka.

Nehovoriac o cene skipasov, ktorá je priamo úmerná ponúkanej kvalite. Prvá vás pod zjazdovkami privíta najdlhšia tunelová zubačka na svete, vysekaná do obrovského skalného masívu. Cesta trvá pár minút, no po vynorení zpopod skál sa vám predostrie pravá zimná krajina.

Vhodným obdobím na návštevu tohto lyžiarskeho strediska je jeseň alebo jar, vtedy je väčšia pravdepodobnosť priaznivejšieho a nie tak často meniaceho sa počasia, ako to už na horách býva zvykom. Horské slnko si ihneď zamilujete na ležadlách, ktoré sú návštevníkom k dispozícii pri miestnych reštauráciách, nielen pre pekne opálenú tvár, ale predovšetkým pre niekoľko kilometrovú panorámu, ktorá vás zaručene očarí. Skutočný výhľad pre bohov.

Pri postupnom schádzaní po zjazdovke do nižších polôh sem-tam natrafíte na plesá, pri ktorých budete chcieť zastaviť a pokochať sa ďalším vytvoreným skvostom tamojšej prírody.

Približne pätnásť kilometrov od lyžiarskeho strediska Mölltaler Gletscher sa nachádzajú typicky rakúske dedinky pod názvom Mallnitz či dedinka Flattach. Pod typickým sa myslia úhľadne upravené uličky s kde-tu vyrobenými tematickými postavičkami z rôznych materiálov, drevené povyrezávané balkóny vyzdobené bujnými muškátmi alebo ornamenty a maľby na stenách domčekov, ktoré dotvárajú tú správnu atmosféru alpských dediniek.

Nájdete tu neopísateľný pokoj a dnes už aj priam vyhľadávaný čistý vzduch, preto sú tieto svojské miesta navštevované nielen lyžiarmi, ale i ľuďmi majúcimi problém s dýchacím ústrojenstvom. Za zmienku stoja aj wellness služby, ktoré poskytujú niektoré hotely. Na svoje si určite prídu aj milovníci dobrého jedla. Miestna kuchyňa je priam vychýrená.

Prostredie, kde sa prelína kvalitná lyžovačka s výbornými službami a s dych vyrážajúcou prírodou, vás nenechá ani na chvíľu chladnými a prinúti vás vrátiť sa pri najbližšej príležitosti späť.

 

Zdroj/autor: Terézia Ondrichová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa