NA CESTÁCH Zažil som cyklón v Barme

2008-05-09 11:30:00 |   |    | 

MJANMARSKO - Adam Novák, člen humanitárnej organizácie Človek v ohrození, zažil na vlastnej koži najhorší cyklón, ktorý postihol v posledných rokoch oblasť južnej Ázie.



Cyklón Nargis, ktorý sa prehnal nad územím Barmy (Mjanmarsko), ho zastihol počas jeho štúdijnej cesty v Rangúne, bývalom hlavnom meste tejto izolovanej krajiny s vojenským režimom. Na vlastné oči videl, akú spúšť napáchala búrka v päťmiliónovom meste. „V Barme nikto netušil, že cyklón príde, napriek tomu, že vládna vojenská junta obdržala od thajského námorníctva varovanie a informácie s predpokladanou trasou cyklónu už 7 dní vopred. Režim však nič nezverejnil.

Sám som si v predvečer cyklónu kupoval letenku do mesta Mandalaj a z letiska mi volali iba 3 hodiny pred búrkou, že let sa ruší. Ľudia v uliciach boli na začiatku pokojní. Aj keď nie je obdobie dažďov, búrky nie sú v tomto období prekvapivé. Panika nastala, keď už bolo v uliciach 30 cm vody a začali lietať strešné škridle a antény“.

Reakcia vojenskej junty bola pomalšia, ako by sa dalo pri tomto režime očakávať. Vojaci sa v uliciach mesta objavili až koncom druhého dňa po cyklóne. Nevydali žiadne informácie, ľudia blúdili mestom, hľadali svojich blízkych, keďže telefóny nefungovali. „Myslím si, že prebujnený vojensko-politický aparát nie je vôbec zvyknutý poskytovať služby občanom, neexistujú plány v oblasti civilnej obrany.

Ľudia sú dosť nahnevaní a nestretol som jedného človeka, ktorý by sám, alebo prostredníctvom tlmočníka vyjadril o junte pozitívny názor. Neschopnosť poskytnúť civilnú obranu, nedostatok vody a elektriny a ceny, ktoré okamžite 3 – 5 krát vzrástli, sú pre chudobných obyvateľov neznesiteľné“.

Niekoľko dní junta nechcela priznať viac ako 350 obetí na životoch. Len pod tlakom OSN priznali, že situáciu nezvládnu riešiť sami. „Pomoc odmietnúť nemôže, ale prítomnosti zahraničných organizácií sa bránia.  Na letisku najskôr pristáli lietadlá thajskej vlády s potravinovou pomocou, avšak miestni obyvatelia automaticky predpokladajú, že minimálne polovica bude určená pre vojakov a ich rodiny“.

Hlavný kanál neoficiálnej pomoci ide cez náboženskú obec. Tí, ktorí prišli o prístrešie, sa uchýlili do budhistických chrámov, kde sa tiež zhromažďujú súkromné dary. „Barma je veľmi nábožensky založená spoločnosť. Ľudia začínajú hovoriť, že cyklón je kozmická odpoveď nato, že vláda rozkázala strielať do mníchov a väznila ich počas nepokojov v septembri 2007.“

Momentálne štatistiky hovoria už o možnom čísle 60 tisíc obetí. Obyvatelia trpia najmä nedostatkom jedla, pitnej vody, liekov a prístreškov.

Občianske združenie Človek v ohrození uvoľnilo zo svojho Klubu darcov 200 tisíc Sk a tiež vyhlásilo zbierku na pomoc ľuďom v Barme. Finančné príspevky je možné poslať na číslo účtu: 2660520502/1100, variabilný symbol 1117.

 

Občianske združenie Človek v ohrození je nezisková, mimovládna organizácia, založená na Slovensku v roku 1999. Jej poslaním je účinne pomáhať ľuďom, ktorí trpia dôsledkami prírodných katastrof, konfliktov a autoritárskych režimov za podpory širokej verejnosti. Prostredníctvom kultúrno-vzdelávacích podujatí a ďalšej osvetovej činnosti informuje verejnosť o závažných problémoch spoločnosti a zároveň ju oslovuje aby sa rôznymi formami zapojila do pomoci ľuďom v núdzi. Jej činnosť sa rozdeľuje do štyroch hlavných oblastí záujmu - humanitárna pomoc, rozvojová pomoc, podpora ľudských práv a vzdelávacie a informačné aktivity na Slovensku. Od svojho vzniku, vďaka partnerom a podporovateľom, mohla pomôcť tisíckam ľudí v 15 krajinách sveta. Pomôžte aj vy. Klub darcov Človeka v ohrození.

 

Zdroj/autor: Nora Beňáková, OZ Človek v ohrození

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa