NA CESTÁCH V tieni havajskej sopky

2010-01-22 15:30:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY/ video - Keď som po dlhých hodinách v lietadlách konečne vystúpila na Havaji, zaskočilo ma teplo. Obklopilo ma zo všetkých strán a už som sa ho nezbavila.



Havaj mi okamžite pripomenul, že som v tropickom pásme. Všade lozili obrovské chrobáky s 20-centimetrovými tykadlami, ktoré miestni volajú „kokrouč“, či malé jašterice, tak prirodzene žijúce v domácnostiach, ako u nás komáre. Naháňajú sa po stenách akoby to bola pretekárska dráha. Po čase si na ne človek zvykne. Ako ja na tú, ktorá bývala pod obrazom v mojej izbe. Večer, keď som si líhala do postele, dúfala som, že nebude liezť po mne...

Život na Havaji vôbec nie je jednotvárny. Kde-tu vybuchne sopka, do zeme sa zapichne tabuľka s názvom a dátumom výbuchu a magnet pre turistov je na svete. WAW! Na východe ostrova si urobili nový americký park – Volcano National Park. Za slušný poplatok tam radi privítajú každého, aj mňa, exotickú slovenskú turistku.

Doma som dostala príkaz, aby som odfotografovala sopku. No, skúste zachytiť objektívom územie veľké, ako západoslovenský kraj... A tak sme jazdili, sem-tam vybehli z auta a snímali sopečné krátery s obvodom niekoľkých kilometrov, údolia so syčiacou sírou, bujné lesy či vyprahnuté doliny. Tí, ktorí túžia po netradičnom ubytovaní a neprekážajú im davy japonských turistov sa môžu zabývať v hoteli Volcano, na samom vrchole najvyššieho krátera. Adresa je jednoduchá: kráter, sopka, Havaj.

Po niekoľkých hodinách jazdy autom sa cesta zrazu skončila – ďalej bolo len ozrutánske čierne lávové pole. Jedného pekného dňa v roku 1990 sa tam sopka rozhodla vychrliť zo svojich útrob ďalšie milióny ton lávy. A robí to dodnes. Po ceste, ktorá tadiaľ viedla a po krajine, ktorá tam voľakedy bola už niet ani stopy.

V súčasnosti je to turistická atrakcia zvaná „Koniec cesty“. Ďalej smiete len na vlastné riziko a vo večerných hodinách tam nikoho nevpustia bez baterky. Ak sa človek prediera cez tú stuhnutú hmotu dostatočne dlho, dostane sa na miesto, odkiaľ môže v bezprostrednej blízkosti pozorovať čerstvú lávu valiacu sa niekoľko kilometrov z vrcholkov známeho krátera Puu O´o Vent do oceánu. Tam, v gigantických syčiacich oblakoch pary,tuhne.

V Národnom parku si okrem iného oddýchnete aj od horúčav, ktoré sú v zime iba o pár stupňov nižšie ako v tom najhorúcejšom lete. Nad celým ostrovom čnie hora Mauna Kea (Biela hora), vysoká 4200 metrov. Dvíha sa z dna Tichého oceánu, z hĺbky asi 5000 metrov. Názov dostala podľa bieleho vrcholku, ktorý od decembra do mája zvyčajne pokrýva sneh.

Vysokánske zelené útesy sa kolmo zvažujú do morských hlbín, nespočetné vodopády, nedostupné panenské údolia s bujnou vegetáciou lákajú filmárov, umelcov a milovníkov prírody. Za 150 dolárov je možné pozrieť sa na tento zázrak z vrtuľníka. Pri pohľade na tú nádheru som sem-tam zapochybovala, či som vôbec na Zemi a ak áno, v ktorom období jej vývoja sa vlastne nachádzam. Nasýtená vlhkého, chladného, daždivého, ale neskutočne krásneho kraja som sa vydala na západ.

Čakalo na mňa množstvo pamätihodností, pozostatky dávnych civilizácii, chrámov a obetných miest. Pomník kapitána Cooka stojí presne na tej istej pláži, na ktorej ho v roku 1779 zabil dav rozvášnených domorodcov. Títo ľudia sa vyznačovali veľkou krutosťou. Len si predstavte, že by sme zabíjali novorodencov, ktorí sa narodili s akoukoľvek vadou! Oni to robili. Je to iba 200 rokov, čo na Havaji zomrela posledná ľudská obeť. Dnes Havajania žartujú (dúfajme), že chcú túto tradíciu obnoviť a hľadajú dobrovoľníkov.

Snáď najobľúbenejším športom na ostrove je golf. Domorodci aj turisti však radi trávia chvíle aj pri tenise a, samozrejme, vodných športoch. A pláže? Stačí si vyhliadnuť tú, na ktorú máte práve chuť. Balvany, kamene, štrk, stuhnuté lávové polia či piesok – biely, čisto čierny alebo zelený.

Vyberte si a oddajte sa plávaniu, surfovaniu a potápaniu, prevezte sa na kanoe, pozorujte delfíny alebo sa pohrajte s rybami neónových farieb a prazvláštneho výzoru. Chcete sa pozrieť na domorodú dedinku vysoko v horách, plnú galérií? Zájsť si na rybačku? Kedykoľvek. Alebo nemusíte robiť nič. Iba ležať pod palmami, popíjať ľadový džús a hľadieť do diaľav oceánu...

 

Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám.... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: kea,drom

 VIDEO Havajské ostrovy



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa