Nové Mesto nad Váhom

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Nové Mesto nad Váhom



 

Nové Mesto nad Váhom leží na malebnom Považí pod Beckovskou bránou. Vďaka výhodnej polohe bola oblasť obývaná už od staršej doby kamennej. Súčasné mesto sa vyvinulo zo stredovekej osady, ktorá vznikla na križovatke obchodných ciest. Jedna viedla Považím, druhá na Moravu. V blízkosti osady sa nachádzal aj brod cez Váh. V listinách sa spomína pod rôznymi názvami, napr. Ujhely, Vágujhely, Nova Civitas, Wag Neustadt.

Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1263, prvé kráľovské výsady a práva z roku 1388. Obyvatelia však často trpeli následkami vojen. Po Tatároch a husitoch sa nebezpečenstvom stali v 16. storočí Turci. V roku 1599 kraj okolo Piešťan a Nového Mesta úplne vyplienili a asi 13 000 ľudí odvliekli do zajatia. Ubránil sa len dobre opevnený Beckov, ale všetky dediny až po Trenčín sa zmenili na popol.

V časoch mieru sa Nové Mesto rozvíjalo ako centrum obchodu a remesiel. Najstaršie a najdôležitejšie boli hrnčiarsky, povraznícky, zámočnícky, kováčsky, fajkársky, súkennícky, kožušnícky, klobučnícky a obuvnícky cech.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Novom Meste nad Váhom.

 

PARKOVANIE

Parkovanie je tak ako aj v ostatných mestách možné okrem okrajov vozoviek aj na označených parkoviskách, ktoré sú bezpečnejšie. Tie nájdete na ulici Komenského, ulici Weisseho, ulici Hviezdoslavova a na Hurbanovej ulici. Za jednu hodinu parkovania zaplatíte 0,40 EUR. Zaplatiť je možné v automatoch, ktoré sa nachádzajú v priestoroch každého parkoviska.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Novom Meste nad Váhom online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol Narodenia Panny Márie - impozantná dominanta mesta. V polovici 13. storočia tu stála románska bazilika, z ktorej sa do dnešných dní zachovala len spodná časť veže s kamenným portálom. V rokoch 1414-1423 augustiniáni na mieste baziliky vybudovali nový gotický kostol. Ten bol v rokoch 1667-1675 prestavaný v barokovom slohu.

Ghillániovec – jedna z dominánt námestia. Pôvodne renesančný dom, ktorý v roku 1740 prešiel barokovou prestavbou.

Nádašdyovec - dom bol postavený v polovici 14. storočia v renesančnom štýle ako kamenný jednopriestorový viacpodlažný objekt, neskôr prešiel viacerými stavebnými zásahmi.

Reissovec - meštiansky domzo začiatku 20 storočia, dnes sídlo mestského úradu.

Dom Ľudovej banky - budova postavená na križovatke Ulíc Čsl. armády. a Holubyho v roku 1904 podľa architekta a staviteľa z Budapešti Michala Milana Harminca.

 

VOĽNÝ ČAS

Dva kilometre od Nového Mesta nad Váhom sa nachádza rekreačné stredisko Zelená voda, ktoré poskytuje množstvo príležitostí na trávenie voľného času a oddych.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Železničné múzeum Stará Turá - približuje návštevníkom históriu miestnej medzinárodnej trate vedúcej z Veselí nad Moravou do Nového Mesta nad Váhom. Najvzácnejším predmetom je nástenný železničný telefón z roku 1909, ktorý scénou vo svojom filme Přednosta stanice preslávil český komik Vlasta Burian.

Čachtický hrad - bol postavený v 13. storoč ako jeden zo strážnych hradov stredného Váhu. Hrad preslávila grófka Alžbeta Báthoryová, ktorá údajne nariadila zabiť 600 mladých panien a potom sa kúpala v ich krvi, pretože verila, že jej to zachová mladosť a krásu.

Hrad Beckov - monumentálna zrúcanina z 13. storočia na brale nad rovnomennou obcou. Pod hradom môžete navštíviť aj kúriu Ambrovec, kde uvidíte honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov.

Tematín - zrúcanina sa nachádza v pohorí Považského Inovca medzi Novým Mestom nad Váhom a Piešťanmi. Bol postavený v 13. storočí.

Zrúcanina kostola Katarínka - romantické ruiny uprostred lesa. Prvá písomná zmienka o Katarínke pochádza z 15. storočia. Kláštor sa postupne rozrastal, v roku 1786 ho však zrušili a odvtedy chátral. Viacero pôvodných budov sa zrútilo a podarilo sa uchovať len hlavý kostol s vežičkou. K tejto pamiatke sa dostanete z Naháča alebo Dechtíc po vyznačenej turistickej trase. Cesta tam trvá približne jednu hodinu.

Dechtice - okrem výletu ku Katarínke láka aj na kostol všetkých svätých, často označovaný aj ako rotunda, postavený z tehál – plevoviek v roku 1172. V obci sa nachádza aj národná kultúrna pamiatka Mudrochov vodný mlyn pravdepodobne z prelomu 18. a 19. storočia.

Dobrá Voda - je známa predovšetkým ako pôsobisko najvýznamnejšieho bernolákovského básnika Jána Hollého. Červeno značkovaná turistická trasa Štefánikovej magistrály míňa severne od nej rozvaliny hradu Dobrá Voda z 13. storočia.

Chtelnica - pôvodne renesančný kaštieľ z konca 16. storočia v roku 1769 rozsiahlo prestavaný v barokovom štýle. V pivničných priestoroch sa nachádza regionálne múzeum, v severnom pavilóne vznikla Malokarpatská galéria.

Vrbové - malebné mestečko, ktoré bolo rodiskom Mórica Beňovského. Vidieť môžete jeho rodný dom - kúriu, ale aj kostol sv. Martina zo 14. storočia, šikmú vežu pri kostole, ale aj nádhernú, hoci neudržiavanú, budovu synagógy v maurskom slohu.

Park miniatúr - v obci podolie ponúka 30 modelov hradov a zámkov, 20 kostolíkov, 13 chát a rozhľadní, 11 rodinných domov významných osobností, štyri tematické expozície a unikátnu náučnú panelovú výstavu o hradoch, feudáloch a Alžbete Bátoriovej.

Múzeum gen. M. R. Štefánika v Košariskách - múzeum v rodnej obci velikána slovenských dejín ponúka takmer dve stovky osobných Štefánikových predmetov pochádzajúcich z jeho ciest alebo parížskeho bytu.

Mohyla gen. M. R. Štefánika na Bradle - monumentálne dielo architekta Dušana S. Jurkoviča, kde spočinul velikán česko-slovenských i európskych dejín a rodák z neďalekých Košarísk, gen. M. R. Štefánik. Od roku 1927 stojí na najvyššom vrchu Myjavskej pahorkatiny, na Bradle (544 m n. m.).

Piešťany - kúpeľné mesto s liečivými termálnymi prameňmi.

Jaskyňa Čertova pec – sa nachádza v nádhernom prírodnom prostredí Považského Inovca. Je 27 m dlhá, priemerne 6 m široká a 4,6 m vysoká. Archeologický výskum zistil, že v jaskyni sa nachádzalo niekoľko osídlení. Najstaršie z nich reprezentovala moustierská kultúra zo stredného paleolitu, ktorej charakteristickým predstaviteľom je človek neandertálskeho typu. Tento nález robí z Čertovej pece doposiaľ najstaršie známe jaskynné osídlenie na území Slovenska. Po jej prehliadke nezabudnite navštíviť neďaleký motorest s výbehom, v ktorom môžete zahliadnuť kozy, srnčiu zver a iné zvieratá.

Trenčín - jedno z najvýznamnejších miest, ktorému dominuje majestátny hrad.

 

INTERNET

https://www.nove-mesto.sk/

http://nmnv.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa