Tajomný Egypt - ako stvorený na dovolenku v lete i počas zimných mesiacov

2022-10-18 08:01:00 |   |    | 

Cestovanie nám umožňuje zažívať nevídané veci. Keď sa nám napríklad uprostred zimy zažiada trochu letného počasia, stačí zbaliť kufor a vybrať sa na dovolenku niekam do exotiky. Ak si nemôžete dovoliť luxusnejšie destinácie ako Maldivy či Karibik, nemusíte zúfať. Dovolenka v Egypte je výbornou voľbou počas celého roka a dostanete sa tam za oveľa nižšie náklady. Práve počas zimných mesiacov sú tam pre nás znesiteľnejšie teploty, takže si viac vychutnáte aj ich jedinečné pamiatky.



 

Vyberte si správnu lokalitu

Aj v tomto období sa môžete v Egypte vykúpať v mori. Musíte si však vybrať tú správnu lokalitu, pretože teplotné rozdiely bývajú často veľmi výrazné. Červené more je síce populárnejšie, ale tam je sezóna podstatne kratšia. V Stredozemnom však trvá hlavná kúpacia sezóna do konca októbra a teploty v tomto regióne sú navyše celkovo vyrovnanejšie, takže niektorí ľudia si pokojne užívajú pláže počas celého roka. Keby sa vám napriek tomu nechcelo ísť kúpať priamo do mora, tak to istia vyhrievané hotelové bazény. Miernejšie teploty navyše nahrávajú nápadu, že si môžete objednať poznávací zájazd po krajine a pohodlne si pozriete tie najväčšie atrakcie. Váš výlet potom zavŕšite oddychom v niektorom z rezortov.

 

Pyramídy v Gíze

Nepochybne najväčším lákadlom sú pyramídy v Gíze, ktoré boli dokonca v minulosti zaradené medzi sedem divov sveta. Pred hlavnými stavbami sa nachádza socha sfingy, ktorá hrdo stráži miesta posledného odpočinku bývalých egyptských panovníkov. Vybudovali ich tri generácie vládcov, takže vám predstavia značnú časť domácich dejín. Každá novšia sa snažila predčiť tú predošlú stavbu, preto tá najmladšia dosahuje výšku až 139 metrov. Premelú sa tadiaľ tisíce turistov a i z toho dôvodu je jesenné či zimné obdobie oveľa ideálnejšie pre ich návštevu, pretože je tam podstatne pokojnejšie ako v lete. Možno bude pre vás prekvapením, ako blízko mesta sa slávne pamiatky nachádzajú. I keď sa rozprestierajú aj na púšti, centrum Káhiry je vzdialené len pätnásť kilometrov.

 

Karnak

Po pyramídach je druhou najobľúbenejšou atrakciou chrámový komplex Karnak, zasvätený bohovi Amonovi. Na jeho úplnom dokončení pracovalo niekoľko generácií faraónov a celková výstavba trvala vyše 1500 rokov! Nachádzajú sa tam tri hlavné svätyne, popri ktorých je niekoľko menších. I keď sa ich nepodarilo uchovať v pôvodnom stave, stále tam nájdete množstvo častí s vzácnou výzdobou. V minulosti tento komplex chránilo viac ako 300 kamenných sfíng. V súčasnosti patrí medzi najcennejšie časti stĺpová sieň, kde sa nachádza viac ako 130 ozdobených stĺpov, zoradených v šestnástich radoch. Rozprestierajú sa až na ploche 5000 metrov štvorcových, vďaka čomu patrí Karnak medzi najväčšie atrakcie tohto druhu.

 

Sakkára

Históriu Egypta môžete spoznať nielen podľa hlavných atrakcií. Ak sa chcete trošku vyhnúť davom turistov, v tom prípade sa vyberte do Sakkáry. Aj tu uvidíte pyramídy, na ktorých vidno, akým spôsobom Egypťania vyvíjali architektúru podobných budov – od najstaršej stupňovitej pyramídy až k ihlanovitému tvaru, ktorý poznáme aj v súčasnosti. Viaceré z nich majú nádherné zdobenie pomocou nástenných malieb, ktoré patria medzi najzachovalejšie a najkrajšie v krajine. Kedysi bola Sakkára hlavným mestom a využívala sa taktiež ako pohrebisko panovníkov.

 

Egyptské múzeum

Pri objavovaní pyramíd a pozostatkov historických budov mali Egypťania problém s vykrádačmi hrobov. Tí sa snažili uchmatnúť cennosti, ktoré potom predávali na čiernom trhu. Z toho dôvodu ich neskôr nenechávali na mieste a prenášali ich do centrálneho Egyptského múzea. V súčasnosti sa tam nachádza viac ako 120 000 exponátov, ktoré predstavujú najrozsiahlejšiu a najkvalitnejšiu zbierku vykopávok z tejto krajiny. Niektoré z nich už presunuli na výstavy do známych svetových galérií, no tú najzaujímavejšiu časť uvidíte práve v Káhire. Artefakty sú rozložené na dvoch poschodiach a medzi najvzácnejšie patrí miestnosť s múmiami a predmety z Tutanchamónovej hrobky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa