Ostrov drakov Komodo: najväčšie jaštery sveta uprostred tropického raja

2013-09-06 07:00:00 |   |    | 

Ostrov bohov, ostrov korenia, ostrov drakov - v Indonézii má snáď každý ostrov okrem svojho mena ešte jedno. Na magickom ostrove drakov Komodo žijú najväčšie jaštery planéty - varany komodské, ktoré však nikto nenazve inak než drakmi. Keď sa ocitnete tvárou v tvár týmto desivým živočíchom, zmocní sa vás podivný pocit hrôzy a úcty - táto tlama dokáže zožrať jeleňa i delfína!



Loďka so skupinkou turistov sa kolíše v azúrovom mori, slnko páli a červené kopce súostrovia Komodo sa mihotajú na obzore. Práve sem musí vyraziť každý, kto chce na vlastné oči vidieť voľne žijúce divoké komodské draky. Varan komodský inde na svete nežije - až 3 metre dlhý jašter je najväčšou raritou tohto národného parku.

 

Bájni draci vládnu ostrovom Komodo

Dlhú dobu boli varany považované za bájne draky a vedecky popísané boli pomerne nedávno. Dnes už vieme, že ide o najväčšie jaštery planéty, že vážia až 150 kilogramov a že na ostrovoch Komodo ich žije asi 5 tisíc. Keď loďka zakotví v malom prístave, jej osadenstvo môže ihneď sledovať trojicu prežraných varanov, ležérne sa váľajúcich obďaleč. Tie tu vykrmujú ako atrakciu pre turistov. Vyfotiť si ich môžete, ale kto chce vidieť skutočne divoké varany, vydáva sa hlbšie do vnútrozemia ostrova.

Súostrovie Komodo je úplne iné než zvyšok Indonézie - namiesto klasického tropického pralesa sa tu stretnete skôr s austrálskou krajinou i faunou - Austrália je predsa hneď „za rohom“. Suchú savanu v lete len miestami prerušuje zelená oáza. A práve vo vyschnutom riečisku Banu Nggulungu sa môžete stretnúť s divokými varanmi.

 

Jašter, ktorý uloví delfína i byvola

Zavalité telo, pokryté jašterou „drôtenou košeľou“, vyzerá na prvý pohľad skoro nemotorne. Napriek tomu je varan schopný rýchleho útoku a s výberom koristi si príliš starosti nerobí - zahryzne sa do jeleňa, byvola i uhynutého delfína. Samotným útokom však svoju večeru neuloví - varan má v slinách zákerné baktérie, ktoré ranu po uhryznutí zapália. Zviera pomaly slabne a varan ho chladnokrvne sleduje, až nakoniec si na ňom obvykle po niekoľkých dňoch stíhania pochutí.

 

Podmorská expozícia: murény, manty, delfíny

V národnom parku Komodo, zloženom z troch väčších ostrovov (Komodo, Padar, Rincah) a množstva malých ostrovčekov, je však okrem suchozemských lákadiel v podobe komodských drakov i podmorská „expozícia“. Potápanie v okolí ostrova Komodo je jedným z najkrajších zážitkov, ktoré si z dovolenky v Indonézii môžete doviezť. Tunajšie morské dno je súvisle pokryté obrovskými koralovými útesmi najrôznejších tvarov a farieb - a v nich sú modré hviezdice, húfy farebných rýb, obrovské manty, korytnačky alebo strašidelne krásne murény.

Keď sa potom vynoríte nad hladinu, objavíte sa na nádhernej ružovej pláži Pantai Merah, ktorá je posiata červeno-ružovým koralovým pieskom. Na obzore skáču delfíny, zo stromov sa na vás pozerajú papagáje kakadu a vy len premýšľate, kam vás osud zavedie zajtra. Pokiaľ sa rozhodnete navštíviť Indonéziu, potom by ste určite nemali vynechať ani nádherný ostrov Lombok s mohutnými sopkami uprostred divokého pralesa alebo Bali s tajomným chrámovým komplexom na úpätí vulkánu.

 

Reklamný odkaz

Objavte tajomstvo Indonézie!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdy Indonézia:

 

  • Divoký Lombok a Bali: Vyrazte za božskými plážami bez ľudí a za panenskou tropickou prírodou! Objavte ostrov drakov Komodo, divoký Lombok i dávnu históriu nabitej Bali.
  • Perly Indonézie: Cesta krajinou pagod, chrámových komplexov a rozprávkových údolí. Vydajte sa spoznávať tajomné Bali alebo Jávu, ostrovy v džungli, kde tancujú démoni!
  • Relaxácia na Bali: Užite si luxusný relax na ostrove bohov a démonov! Vydajte sa s nami do jedného z posledných pozemských rajov na krásnom Bali, perle Indonézie!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa