Hrad Inveraray – nádherné miesto, kde vznikol muzikál My Fair Lady

2022-06-13 12:00:00 |   |    | 

Škótsko je cestovateľským rajom pre tých, ktorí milujú zaujímavé historické pamiatky prepojené s nádhernou prírodou. Takúto okúzľujúcu kombináciu ponúka aj hrad Inveraray, situovaný pri jazere Fyne. Jeho pútavé dejiny sa začali písať v 15. storočí. Odvtedy ho niekoľkokrát renovovali, až ho medzi rokmi 1746 až 1789 prerobili na súčasné sídlo.



 

Po veľkom požiari pridali tretie poschodie

Sir Duncan Campbell túžil po tom, aby sa jeho rodina stala v Škótsku významnou. Z toho dôvodu nechal vystavať sídlo, ktoré malo demonštrovať ich postavenie a veľkosť ich majetku. V 15. storočí preto nechal postaviť prvú verziu Inveraray. Po niekoľkých menších úpravách prišiel v 18. storočí vtedajší gróf s nápadom, že hrad kompletne zrekonštruujú, aby tromfol aj iné novšie sídla v okolí. Vtedy však nepredpokladal, že práce budú nakoniec trvať viac ako 40 rokov. Dokonca postupne zomrel najprv prvý architekt Vanbrugh a potom aj dvojica Adam a Morris, ktorí mali jeho prácu dokončiť. Preto sa tradovalo, že je hrad možno prekliaty. Tomu nasvedčovala aj ďalšia nešťastná udalosť. V roku 1877, teda ani sto rokov po jeho zrekonštruovaní, postihol sídlo veľký požiar. Po ňom ho museli opäť renovovať a v tom čase sa rozhodli urobiť poslednú väčšiu zmenu. Vtedy pridali aj tretie poschodie, pretože sa inšpirovali francúzskymi zámočkami.

 

Luxusné zariadenie je majetkom rodiny

Aj v súčasnosti Inveraray vlastní potomok Sira Duncana Campbella. Torquhil Ian patrí už do trinástej generácie tejto rodiny. I kvôli tomu sa podarilo uchovať veľkú časť vzácneho nábytku, pretože hrad nikdy nechátral a ani ho teda nerabovali. Medzi najvzácnejšími vecami sú obrazy pôvodných majiteľov, ktoré patria k najstarším kúskom zariadenia. Tradíciou je tiež ornamentálne zdobenie stien. Najkrajšie je v hlavnej jedálni, ktorá je luxusne zariadená nábytkom z celej Európy. V interiéri nájdete niekoľko cenných tapisérií, ktoré dali vyrobiť presne podľa požiadaviek bývalých majiteľov. Inveraray sa môže pochváliť aj cennou zbierkou európskeho a orientálneho porcelánu. Nádherná je tiež oddychová miestnosť, kde panstvo sedelo na popoludňajšom čaji a venovali sa tam tiež svojim záľubám.

 

Jedna z najväčších zbrojníc v krajine

V hrade sa podarilo uchovať aj pôvodnú zbrojnicu. V súčasnosti v nej nájdete až 1300 zbraní, ktoré pochádzajú z rôznych ér, a vďaka nim patrí medzi najstaršie zbierky v krajine. Pri zariaďovaní celého hradu hľadeli na každý detail, čo sa preukazuje aj v tejto miestnosti. Vzácne muškety značky Brown Bess sú napríklad uložené nad kozubom do kruhu a vytvárajú obrazec slnka. Taktiež tam uvidíte vzácne historické zbrane a sériu mečov z 18. storočia. Nechýbajú ani mini repliky rôznych typov kanónov a niekoľko kúskov starého brnenia. Zaujímavá je aj samotná miestnosť. Tá je vysoká až 21 metrov, takže získala titul najvyššieho stropu v Škótsku.

 

Armoury Hall at Inveraray Castle Inveraray, Scotland

Posted by Kathy Weaver on Monday, September 29, 2014

 

Tajomstvo dámy v sivom a hra neviditeľnej harfy

K hradom už tradične patria aj rôzne strašidelné historky. O Inveraray sa traduje, že tam straší dáma oblečená v sivom. V minulosti žila v hrade a dodnes sa kedykoľvek prechádza po svojich obľúbených miestach. Zatiaľ čo tohto ducha môžu vidieť iba ženy z rodu Campbellovcov, fatamorgánu v podobe člna na jazere alebo slúžku s chrapľavým hlasom môže stretnúť hocikto. Veľmi často sa tiež stáva, že návštevníci počujú hrať harfu. V skutočnosti sa nachádza len v jednej miestnosti a tá je po celý čas opustená.

 

Inšpiroval Lernera a Loeweho

Inveraray sa stal veľmi obľúbený aj medzi smotánkou. Už od počiatku ho navštevovali známi panovníci, ktorí tam chodili relaxovať a zabávať sa. Neskôr ďalší potomkovia Sira Duncana opäť pozývali najmä ľudí z oblasti umenia. Vďaka tomu sa hrad stal malým kultúrnym centrom s úžasnou atmosférou. Jednu z pekných spomienok na takéto stretnutia nájdete v hlavnom salóne. Tam uvidíte piano, na ktorom dvojica Frederick Loewe a Alan Jay Lernen skomponovali texty a hudbu k slávnemu muzikálu My Fair Lady.

 

Inside Inveraray Castle, the piano where "My Fair Lady" was composed. #wbkoscotlandireland

Posted by Chris Allen on Thursday, September 20, 2018

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa