Súostrovie Orkneje – päťtisíc rokov škótskej histórie

2021-08-27 11:50:00 |   |    | 

Pri spomienke na Škótsko nikto nešetrí chválospevmi na Škótsku vysočinu. To však vôbec netušia, že im uniká jedna možno ešte krajšia oblasť v tejto krajine. Súostrovie Orkneje vytvára 70 menších ostrovov, ktoré sú roztrúsené popri severnom pobreží. Krásna príroda a roky pútavej histórie vytvorili dokonalú dovolenkovú zmes, po ktorej túži nejeden cestovateľ.



 

Ring of Brodgar

Aj Škótsko má svoj Stonehenge. Pôvod Ring of Brodgar sa datuje približne medzi rokmi 2500 a 2000 pred Kristom. Vysoké kamene sú taktiež rozložené do kruhu, ktorý je však v tomto prípade podstatne väčší. V minulosti ho podľa archeológov tvorilo až šesťdesiat takýchto skál. V súčasnosti sa ich už však podarilo uchovať len 27. Niektoré sú vysoké len dva metre, tie najvyššie dosahujú takmer päť metrov. Presné využitie Ring of Brodgar je dodnes neobjasnené. Odhaduje sa, že kedysi toto miesto slúžilo druidom a pripisovali mu magickú moc. Mohli tam mať pohrebisko, ale aj miesto na obetu darov pre bohov. Ring of Brodgar je otvorený celoročne a vstup k nemu je bezplatný.

 

Kirkwall

Hlavným mestom ostrova je Kirkwall. Nachádza sa v ňom najkrajšia Hlavná ulica v Škótsku, pričom tento titul získala len pred dvoma rokmi. Ide o štvrť s obchodmi a butikmi, ktorá prechádza priamo cez centrum. V Kirkwalle sídli zaujímavá Katedrála svätého Magnusa, ktorej základy pochádzajú z 12. storočia. Tak ako v minulosti, aj teraz je spirituálnym centrom celého súostrovia. Nádherné sú aj pozostatky bývalého biskupského paláca a istotne navštívte aj múzeum s dôležitými informáciami o Orknejách. Jedným z najkrajších miest sú záhrady pri Tankerness House, odkiaľ je skvelý výhľad na západ slnka a obľúbenou zastávkou je tiež liehovar, v ktorom vyrábajú výbornú whiskey a organizujú aj prehliadky pre turistov.

 

Old Man of Hoy

Na pobreží ostrovov sa nachádza najvyšší ihlanový skalný útvar v krajine. Vysoké útesy s osamelou skalou boli vždy lákadlom pre dobrodruhov, ale až v roku 1966 sa našli prví odvážlivci, ktorí sa pustili do jej zdolania. Chris Bonington, Rusty Baillie a Tom Patey sa dostali na samotný vrchol a odštartovali tak sériu výstupov, ktoré si vyžadujú aspoň základné horolezecké znalosti. V roku 2018 sa na to odhodlal aj osemročný chlapček, ktorý sa stal najmladším človekom na vrchole Old Man of Hoy. Väčšina turistov ale uprednostňuje pokojnejšiu vychádzku popri kraji útesov. Nielen, že sú na bezpečnejšom mieste, ale zároveň sa tak môžu pokochať jedinečným pohľadom na samotnú ihlanovú skalu a krásnu prírodu v okolí.

 

Skara Brae

Orkneje sa môžu pochváliť hneď niekoľkými tajomnými miestami, ktoré priťahujú pozornosť lovcov záhad. Okrem Ring of Brodgar to je tiež Skara Brae, ktoré bolo dlhé roky ukryté pred tunajšími obyvateľmi. Až v roku 1850 bol počas zimy veľmi silný vietor, ktorý postupne odvial kusy zeminy a trávnika. Spod nich zrazu začali vykúkať ruiny, ktoré prekvapili aj domácich obyvateľov. V tomto období spustili rozsiahle archeologické práce, počas ktorých postupne odhalili základy osady nazvanej Skara Brae. Prvé odhady hovorili o tom, že sú jednotlivé obydlia staré približne 2500 rokov. Ďalšie informácie už potvrdili, že ide o sídlo, ktoré môže mať viac ako 4000 rokov a predstavuje tak dôležitú časť škótskych dejín. Postupne odkryli niekoľko jednoduchých domov s ohniskom a miesto, ktoré zrejme slúžilo na obetu.

 

Polárna žiara na Orknejách

Súostrovie je perfektným miestom pre pozorovanie polárnej žiary. Najväčšie šance na jej zhliadnutie máte približne od polovice jesene až do konca zimy. Stačí zájsť niekam k pobrežiu, kde sa dočkáte tohto nádherného prírodného divadla. S polárnou žiarou sa spája ďalšie tajomné miesto na Orknejách. Kamene Stenness sú štíhle, vysoké a rozmiestnené do kruhu. Opäť pripomínajú podobnú atrakciu ako Stonehenge. Hlavný rozdiel je v tom, že tomuto miestu pripisovali skôr negatívne vlastnosti. Tradovalo sa, že sa tam pravidelne stretávali čarodejnice, ktoré robili zvláštne a nebezpečné rituály. Tie sa vraj mali konať najmä počas nocí s polárnou žiarou, ktoré mali pre nich magickú moc. Jeden z farmárov sa však nahneval a chcel, aby sa ľudia zbavili tohto strachu a začali sa na tom mieste stretávať a prechádzať. Preto prišiel a jeden z kameňov rozťal. Našťastie ho v jeho vyčíňaní zastavili a vďaka tomu si ich môžeme pozrieť aj v súčasnosti. V prípade jasnej noci so žiarou si odtiaľ odnesiete nádherné zábery.

 

Talianska kaplnka

Počas 2. svetovej vojny plánovali na Orknejách postaviť veľkú obrannú bariéru pred Nemcami. Nežilo tam však veľa obyvateľov a práce by preto trvali celú večnosť. Preto prišli s nápadom, že na súostrovie prevezú talianskych zajatcov z Afriky, aby pomohli pri budovaní hrádze pred nepriateľmi. Po preisťahovaní týchto bývalých vojakov, medzi ktorými boli viacerí umelci, im chceli pripraviť dôstojné podmienky. Preto na ich žiadosť začali budovať jednoduchú kaplnku, v ktorej by svätili omše. Poslúžili im na to dva jednoduché bunkre, ktoré spojili dokopy a v prednej časti pristavali priečelie. Námet na oltár vzišiel od talianskeho kňaza, ktorý si z domu priniesol sväté obrázky a tie nechal zvečniť na stenách.

 

Najosamelejší cintorín v Škótsku

Na súostroví žila v 18. storočí Betty Corrigall, ktorá mala priateľa námorníka. Jedného dňa s ním otehotnela, ale on ju opustil a vybral sa na ďalšiu plavbu. Mladá žena dobre vedela, aká potupa ju bude čakať v dedine. Preto sa rozhodla zabiť seba i nenarodené dieťa. Najprv sa chcela utopiť, ale jej spoluobyvatelia ju ešte zachránili. Potom sa však Betty obesila v sýpke a vtedy jej už nedokázali pomôcť. V tých časoch však nemohli pochovať samovrahov medzi ostatnými mŕtvymi. Preto jej truhlu zakopali na osamelom mieste, kde sa nachádzal iba jej hrob. Ten však časom stratil označenie a znova ho objavili až v roku 1936. Nálezca si pôvodne myslel, že vykopal truhlicu s pokladom. Policajti mu odporučili, aby ju otvoril a zistil, čo v nej je. Vtedy vnútri uvidel telo, ktoré bolo na prekvapenie všetkých v dobrom stave. Betty mala dlhé stále čierne vlasy a popolavú pokožku. Vedľa nej ležal povraz, na ktorom sa obesila. Vtedy jej vytvorili dôstojný hrob s krížom, ktorý sa stal symbolom nenaplnenej lásky a ženy skúšanej ťažkým osudom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa