10 zaujímavostí o švajčiarskom hrade Chillon

2022-06-07 12:00:00 |   |    | 

Vo Švajčiarsku nájdete okrem krásnej prírody aj niekoľko zaujímavých historických zámkov. Jeden z nich sídli priamo pri Ženevskom jazere. Chillon vás na prvý pohľad upúta svojou krásou a zaujímavou históriou. Jednoznačne by mal patriť na zoznam vašich povinných zastávok v tejto krajine.



 

1. Umiestnenie hradu vybrali zo strategických dôvodov. Situovaný je na ostrove na mieste, kde je úzke pobrežie. Kvôli tomu všetky lode, ktoré tadiaľ prechádzali, museli spomaliť. Preto mali majitelia hneď dve výhody. Prvou bolo, že dokázali včas rozoznať nepriateľov a ubrániť sa im. Druhá prichádzala z obchodného hľadiska, keďže vďaka tomu mali dohľad nad presunom tovaru a taktiež o prechode lodí do susedných krajín.

2. Na mieste súčasného hradu boli údajne pôvodne iné obydlia. Obývané mohli byť už v 10. storočí. Prvá historická zmienka však pochádza z 12. storočia, keď tam žila rodina tunajšieho grófa. Generáciám prvého majiteľa patril Chillon až po štyri storočia. Potom sa podarilo nepriateľom získať nad ním kontrolu a už tam viac permanentne nebývali žiadni šľachtici. Napriek tomu ho uchovali v pomerne dobrom stave.

3. I keď to na prvý pohľad vyzerá, že hrad bol postavený na výbežku z pevniny, nie je to pravda. V skutočnosti stojí na malom kamennom ostrove, ktorý je súčasťou Ženevského jazera. Od neho vedie most, ktorý ho opticky prepája s pevninou a tak vyzerá, že je jej súčasťou.

4. Po porážke majiteľov z pôvodnej rodiny si hrad privlastnili potomkovia z rodu Berntovcov. Chillon potom dostal úplne inú funkciu. Až do polovice 19. storočia ho využívali najmä vojaci. Časť priestorov premenili na väznicu, ktorej sa každý obával. V druhej zase skladovali zbrane a iné pomôcky, ktoré potrebovali do boja. V tomto období sa interiér veľmi zničil a počas renovácie ho museli dávať dlho do poriadku.

5. Hrad bol postavený zvláštnym spôsobom. Keď sa pozriete na jeho plány, tak zbadáte niekoľko desiatok samostatných budov, ktoré ako keby potom boli spojené do jedného veľkého sídla. Jednotlivé miestnosti totiž plánovali samostatne, preto vznikol takýto zaujímavý efekt.

6. V hrade v minulosti strávil istý čas aj známy anglický básnik Lord Byron. Toho inšpirovali príbehy tunajších zajatcov a vďaka tomu napísal známu báseň Chillonský väzeň. Poet sa rozhodol zanechať tam na seba aj jednu večnú spomienku. Na stenu jednej z miestností vytesal svoje priezvisko, ktoré sa vyníma medzi ostatnými znakmi, ktoré tam pribudli v minulosti.

7. Základy Chillonu vznikli veľmi zaujímavým spôsobom. Prakticky ich vytesali priamo do skaly, z ktorej je vytvorený ostrov. Kvôli tomu spodné priestory, kde boli od začiatku skladmi alebo žalármi, sú vsadené práve priamo do kameňov. Preto tam bola vždy veľká zima, čo vyhovovalo pri skladovaní potravín, ale pre väzňov to počas chladných mesiacov predstavovalo malú nočnú moru.

8. Rekonštrukcia hradu prebiehala v dvoch fázach. Prvá začala v 19. storočí, keď došlo najmä k zachráneniu viacerých zničených priestorov. Najrozsiahlejšia renovácia prebehla potom v 20. storočí. Už v roku 1939 Chillon otvorili pre verejnosť a odvtedy patrí k najnavštevovanejším atrakciám vo Švajčiarsku. Ročne si ho príde pozrieť približne 100 000 turistov.

9. Chillon si drží v Európe jedno prvenstvo. Ako jediný stredoveký hrad nebol nikdy dobytý. Výmena medzi jeho majiteľmi prebehla tak, že nová rodina útočila na hlavné sídlo pôvodných správcov a po výhre nad nimi ho získali spolu s ďalším majetkom.

10. Hrad ponúkajú aj na prenájom na rôzne eventy. Ak máte dostatočne veľký rozpočet, môžete tam zorganizovať dokonca aj svadbu alebo inú rodinnú udalosť. Prehliadky sú v tom čase obmedzené. Inokedy si môžete vybrať z dvoch druhov okruhov. Buď si jednotlivé miestnosti pozriete so sprievodcom, alebo si pri vstupe vyzdvihnete audiosprievodcu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa