Lausanne - olympijské mesto s nočným hlásnikom

2021-11-10 12:00:00 |   |    | 

Ženevské jazero sa môže pochváliť ďalším nádherným mestom. Tým je Lausanne, ktoré sa pokladá za jedno z centier športu. Nachádza sa tam totiž centrála Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a je tu situované aj múzeum venované olympiáde. Okrem toho sa v minulosti preslávilo vďaka slávnej univerzite, ktorej história sa začala písať už v roku 1537.



 

Olympijské múzeum

Zakladateľom modernej olympiády je Pierre de Coubertin, ktorý sa zamiloval aj do Lausanne. Preto sa zasadil o to, aby sa MOV presťahovalo z Paríža do tohto krásneho mesta. Dokonca jeho telo je pochované práve v tejto časti Švajčiarska, zatiaľ čo srdce našlo posledné miesto odpočinku pri starej Olympii. Časom pri centrále olympijského výboru vzniklo aj múzeum. Počas modernej interaktívnej prehliadky uvidíte zaujímavé videá a artefakty, ktoré spomínajú už na začiatky tohto nádherného podujatia. Uvidíte tam tiež olympijskú vlajku, rôzne pamiatky na významných víťazov a suveníry z jednotlivých ročníkov. Pred budovou sa nachádzajú sochy významných víťazov, medzi ktorými nechýba ani Emil Zátopek.

 

Katedrála v Lausanne

O prvý rozvoj oblasti sa postarali Rimania, ktorí tam postavili svoje osady. Ich pôsobenie na tomto území približuje špecializované múzeum. K najstarším pamiatkam v meste patrí katedrála, ktorá bola súčasťou pútnickej cesty do Santiaga de Compostela. Pokladajú ju za jednu z najcennejších gotických stavieb v Európe. Interiéru dominuje veľká okenná ružica, ktorá pozostáva zo 105 menších sklenených tabúľ. Počas omší si vypočujete hru nádherného organu, ktorý tvorí až 6000 píšťal. Súčasťou katedrály je tiež zvonica, na vrchol ktorej vedie 224 schodov. Po ich zdolaní vás poteší tým najkrajším výhľadom na jazero a prírodu v okolí. Zaujímavosťou je, že pravidelne v noci od 22:00 do 2:00 z vrcholu zvonice oznamuje hlásnik každú hodinu presný čas. Túto funkciu vykonáva vždy jeden z občanov mesta už viac ako 600 rokov. Pôvodne bolo úlohou tohto človeka varovať ľudí pred požiarom. Dnes už ako jeden z mála vo svete zachováva milú tradíciu.

 

Lavaux

Takéto prekvapenie by ste zrejme v Lausanne nečakali. V jeho blízkosti sa v regióne Lavaux totiž tradične pestuje vinič. Sady sa nachádzajú terasovito usporiadané na kopcoch pri brehoch jazera a vytvárajú dokonalú atmosféru. Vďaka špeciálnej pôde a blízkosti vodnej plochy má potom víno výbornú chuť a vôňu. S vinárstvom v tejto oblasti začali práve Rimania, od ktorých sa to naučili aj ostatní obyvatelia. Vďaka tomu na 800 hektároch až dodnes pestujú vlastnú úrodu, z ktorej robia tie najlahodnejšie nápoje bohov. Domáci sa tam radi chodia prechádzať, túlajú sa pomedzi vinice a dokonca máte možnosť zájsť aj do niektorej z malých domácich pivničiek, kde vám vinári urobia osobnú ochutnávku ich výberu vín.

 

Promenáda popri hrade Ouchy

Obľúbeným miestom na prechádzky je promenáda popri hrade Ouchy. Táto nádherná historická stavba pochádza z 12. storočia a v minulosti tam bola podpísaná mierová dohoda medzi Tureckom a Gréckom. Potom sa však hrad stal súkromným majetkom a neskôr ho premenili na luxusný hotel s reštauráciou. V tejto časti mesta sa nachádza aj prístav, takže sa môžete tešiť na nádherný zážitok, pretože sa chvíľami budete cítiť ako na dovolenke pri mori. Ak máte chuť, objednajte si plavbu loďou, počas ktorej si obzriete celé pobrežie spolu aj s touto vzácnou historickou stavbou.

 

Hrad Chillon

Z Lausanne si môžete zájsť aj na zaujímavé výlety v okolí. Veľa ľudí odtiaľ vyráža na turistické vychádzky do okolitých kopcov. No ak vás láka skôr história, potom budete nepochybne nadšení z hradu Chillon. Prvá stavba na tomto krásnom mieste pri jazere slúžila ako väzenie. Súčasný hrad pochádza z 13. storočia a okrem krásnej vyhliadky poteší aj nádherným zariadením komnát.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa