Nový adept na najbizarnejšiu atrakciu: Z Berlusconiho bunga bunga vily má byť múzeum

2023-07-12 09:00:00 |   |    | 

Kontroverzný taliansky mediálny magnát a politik Silvio Berlusconi zomrel 12. júna 2023 a za sebou nechal obrovský majetok vrátane umeleckých diel, lodí a desiatich honosných víl. Najobľúbenejšia však bola len jedna – historická rezidencia kúsok od Milána, povestná zvrhlými bunga bunga večierkami, ale aj hrobkou pre bývalého premiéra aj jeho blízkych. Už čoskoro by ju mali sprístupniť aj verejnosti.



 

Villa San Martino sa nachádza v obci Arcore asi 20 kilometrov severne od Milána. Pôvodne sa jednalo o benediktínsky kláštor, ten však v roku 1713 aj s pozemkami získal gróf Giorgio Giulini a nechal ho prestavať v neoklasicistickom štýle na honosnú rezidenciu na pôdoryse písmena U.

V roku 1848 sa vďaka sobášu nehnuteľnosť stala majetkom starobylého milánskeho rodu Casati, ktorý ju nasledovných sto rokov využíval ako letné sídlo. V roku 1970 však markíz Camillo Casati Stampa Di Soncino zastrelil svoju manželku s milencom a následne spáchal samovraždu a vilu zdedila jeho dcéra. Tá ju o tri roky ponúkla na predaj.

 

 

Novým majiteľom honosnej nehnuteľnosti sa stal kontroverzný podnikateľ Silvio Berlusconi, jeho obchod však až dodnes budí vášne. Hoci totiž odborníci stanovili hodnotu vily s historickým zariadením, umeleckou galériou, knižnicou s 10 tisíc zväzkami, stajňami a obrovskými pozemkami na 1 miliardu a 700 miliónov lír, nový majiteľ ju získal za zlomok tejto ceny. Zaplatil len 500 miliónov, z toho polovicu v akciách, ktoré až neskôr nahradil finančnými prostriedkami.

Silvio Berlusconi nechal niektoré časti Villy San Martino zreštaurovať a sprístupnil aj nádherné podzemné miestnosti. Historickú budovu využíval nielen ako súkromnú rezidenciu, ale tiež sídlo svojich spoločností a po vstupe do politiky tam začal organizovať povestné „bunga bunga“ večierky s mladými prostitútkami, kam pozýval aj čelných predstaviteľov iných krajín.

Po smrti Berlusconiho 12. júna 2023 sa však aj napriek kontroverznej minulosti má zo 70-izbovej vily stať turistická atrakcia. V expozícii budú podľa agentúry APA fotografie a videá zo života tohto politika a podnikateľa, jeho klavír a plagáty z jeho volebných kampaní, ale aj vzácne maľby Rembrandta či Tiziana.

V jednej z kúpeľní vo vile sa má dokonca nachádzať aj tzv. „Zmluva s Talianmi“, ktorú Berlusconi podpísal v štátnej televízii pred svojím víťazstvom vo voľbách v roku 2001. Sľúbil v nej znížiť dane, vytvoriť pracovné miesta a posilniť infraštruktúru.

Berlusconiho deti chcú zriadiť vedecký výbor, ktorý sa o celú nehnuteľnosť bude starať. Múzeum má spravovať jeho družka, poslankyňa dolnej snemovne talianskeho parlamentu Marta Fascinaová, ktorá vo vile žije.

Ako informovala agentúra Reuters, v Arcore mali spočinúť aj Berlusconiho ostatky. Bývalý taliansky premiér si v priľahlom parku už dávnejšie nechal vybudovať impozantné mramorové mauzóleum s názvom La Volta Celeste (Nebeská klenba), ktorého autorom je renomovaný sochár Pietro Cascella. Keď ho Berlusconi po smrti otca v roku 1989 oslovil so zadaním na hrobku, údajne mal veľmi konkrétnu predstavu o jej podobe.

Tú však dodnes videlo len zopár vyvolených. Taliansky korešpondent BBC sa vyjadril, že pripomína hrobku egyptského faraóna. „Podzemné mauzóleum má na vrchu 100-tonovú abstraktnú skulptúru z mramoru. Vstúpite doň po schodisku pripomínajúcom starorímske pohrebiská, prejdete úzkou chodbou a vojdete do impozantnej štvorcovej pohrebnej komory so sarkofágom z ružového mramoru uprostred.

Berlusconi však neplánoval zostať na večnosti sám. V okolitých stenách je 36 výklenkov pre telá rodinných príslušníkov a verných priateľov, ktorí ho mali "za odmenu" obklopovať. Politik však neskôr zistil, že taliansky zákon povoľuje pochovávať len na verejných cintorínoch, a tak sú v mauzóleu umiestnené len urny. Spopolnený bol z tohto dôvodu aj samotný Silvio.

Čo sa týka výzdoby, v hrobke údajne chýbajú akékoľvek kresťanské symboly. Berlusconi namiesto toho Cascellovi nariadil, aby do stien vytesal vlys s motívom reťaze, ktorá symbolizuje súdržnosť. Ten dopĺňa basreliéf zobrazujúci ovocie, jedlo, ruže a prenosný telefón, ktoré bývajú niekedy spájané so slobodomurárstvom. Bývalý premiér bol údajne členom tajnej spoločnosti Propagande Due, ktorá vznikla s cieľom zabrániť prevzatiu moci komunistami a bola zapletená do mnohých zločinov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa