Nový zážitok pre turistov: Ponorte sa k vraku Titanicu

2020-12-06 00:00:00 |   |    | 

Nie je jednoduché zaujať pozornosť cestovateľov, ktorí už precestovali takmer celý svet. Pre tých vymýšľajú niektoré spoločnosti exkluzívne zážitky, za ktoré sú ochotní zaplatiť aj tisíce dolárov. V roku 2021 sa môžete vďaka tomu vybrať priamo k pozostatkom skutočného Titanicu.



 

Potápanie k vraku

Spoločnosť Ocean Gate Expedicitons ponúka svojim klientom netradičnú aktívnu dovolenku. Primárne sa zameriavajú na pobyty uprostred mora, kde sa pomocou špeciálnych malých ponoriek pre jednotlivcov dostanete na unikátne miesta. Tento rok napríklad zorganizovali expedíciu do kaňonu Hudson, v minulosti ste sa mohli potápať aj v blízkosti exotických karibských ostrovov. Tentoraz prinášajú svojim zákazníkom ešte zaujímavejšiu možnosť. Počas nasledujúcej expedície sa vyberú preskúmať vrak legendárneho Titanicu. Turisti z celého sveta sa vďaka nim dostanú priamo k pozostatkom potopenej lode a taktiež si môžete preskúmať podmorský svet okolo nej.

 

Desaťdenná dovolenka

Keď chcete absolvovať tento unikátny pobyt, musíte byť v dobrej kondícii. Počas ponorov sa totiž dostanete pomocou špeciálnych malých ponoriek až do hĺbky 3800 metrov. Na ich obsluhu dostanete odborné školenie, ale pomáhať vám budú aj prostredníctvom centrály, ktorá je umiestnená na hlavnej lodi. Na prvý pohľad by sa zdalo, že v tomto prípade ide iba o jednorazovú atrakciu. No v skutočnosti si v Ocean Gate Expedictions musíte rezervovať desaťdňový pobyt. Počas neho sa dostanete priamo na miesto, kde je potopený vrak a dozviete sa o ňom takto aj viac informácií. Keďže jeden ponor môže trvať až desať hodín, je potrebné zotrvať na lodi dlhšie, aby ste si užili atmosféru na prieskumníckej palube.

 

Staňte sa amatérskymi vedcami

Výhodou tejto nezvyčajnej dovolenky je, že si na nej môžete na vlastnej koži vyskúšať úplne iné povolanie, aké ste robili doteraz. Počas pobytu totiž nebudete iba nečinne oddychovať a užívať si pohodu niekde v úplnom tichu na oceáne. Táto spoločnosť totiž spája všetky svoje výlety aj s aktívnou dobrovoľníckou činnosťou. Väčšinou ide o skúmanie daného terénu, nejakých zaujímavostí alebo prírodných daností. V tomto prípade sa vedci zamerajú na priblíženie čo najreálnejšej podoby Titanicu. Kvôli tomu plánujú vrak kompletne preskenovať a pripravia podľa neho 3D model v reálnej mierne 1:1. Preto sa pripravte na to, že okrem ponorov a tichého pozorovania dostanete aj iné dôležité úlohy, ktorými pomôžete pri evidovaní potrebných poznatkov.

 

Pripravte si vyše 100-tisíc eur

Napriek tomu, že sa na palube tejto lode stanete aspoň na chvíľku vedcami, za svoj výkon nedostanete žiadnu mzdu. Navyše si na tento exkluzívny zážitok musíte pripraviť poriadne mastnú sumu peňazí. Pobyt s jednoduchou stravou, ubytovaním, dopravou na miesto potopenia lode, ponormi a pútavým výkladom priamo od jednotlivých odborníkov vás dokopy vyjde na 106 000 eur. Napriek závratnej sume je o takýto typ cesty veľký záujem. Doteraz sa prihlásilo už 36 ľudí, ktorí sa neskôr chcú pochváliť tým, že sa aj oni pričinili o reálne zachytenie Titanicu.

 

Dostanete sa do exkluzívneho klubu

K vrakom tejto lode nie je vôbec jednoduchý prístup. I kvôli tomu sú ponory k jeho pozostatkom ojedinelé. Do dnešného dňa sa oficiálne eviduje len 140 ľudí, ktorí sa dostali až na morské dno a mohli si pozrieť toto jedinečné, vraj nezničiteľné dielo. Vysoká suma tejto dovolenky spočíva teda aj v tom, že sa dostanete k exkluzívnemu zážitku, ktorý na vlastnej koži mohlo zažiť len pár nadšencov. Navyše si tak zblízka budete môcť pozrieť zaujímavú prácu vedcov, ku ktorým sa za iných okolností tiež tak ľahko nedostanete. Ak sa vám takýto zážitok zapáči, môžete si rezervovať lístok aj na niektorú z ďalších misií, kde sa počas potápania dostanete na ťažko dostupné miesta, ktoré ale ponúkajú pohľad na ten najpestrejší podmorský svet.

 

Zopakujú to aj o rok

Prvá expedícia je naplánovaná na polovicu mája. Ocean Gate Expedictions chce zrealizovať niekoľko turnusov za sebou. Počas jedného z nich sa na palubu lode dostane maximálne deväť amatérskych dovolenkárov, aby tak neprekážali v práci profesionálnych vedcov. Poslední dovolenkári sa majú dostať na expedíciu približne v polovici júla. Keďže o tento typ dovoleniek zaznamenali veľký záujem a navyše vytvorenie 3D modelu si vyžaduje podrobné skúmanie, ktoré trvá podstatne dlhší čas, táto exkluzívna ponuka sa s veľkou pravdepodobnosťou zopakuje aj v budúcnosti. Spoločnosť už teraz uvažuje o tom, že v roku 2022 zorganizuje ďalšie turnusy, na ktoré sa možno vrátia aj tí istí klienti, ktorí si prídu pozrieť posun v príprave kópie Titanicu.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa