V Miláne vítajú turistov kultové postavy zo Simpsonovcov: Silný odkaz na hrôzy minulosti

2023-02-02 12:00:00 |   |    | 

Taliansky umelec aleXsandro Palombo svojimi dielami často reaguje na súčasnú spoločnosť, diverzitu, etiku aj ľudské práva. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu poslal slávnu rodinku Simpsonovcov do koncentračného tábora.



 

Simpsonovci deportovaní do Osvienčimu,“ tak znie názov nástennej maľby talianskeho umelca aleXsandra Palomba, ktorá sa objavila na pamätníku Shoah. Ten sa nachádza na 21. nástupišti milánskej hlavnej stanice, odkiaľ počas druhej svetovej vojny odchádzali „dobytčáky“ so židmi do koncetračných táborov v Osvienčime, Mauthausene, Bergen-Belsene, Flossenbürgu, Ravensbrücku, Fossoli a Bolzana.

Palombo stvárnil Simpsonovcov na dvoch nástenných maľbách – so žltými hviezdami čakajúc na deportáciu a vychudnutých a vychudnutých v ponižujúcich pruhovaných uniformách. Sú varovaním, aby sme nikdy nezabudli na absolútne zlo, ktoré nacizmus predstavoval.

Najstrašnejšie veci sa môžu stať realitou a umenie je povinné pripomínať ich, lebo je silnou protilátkou na zabúdanie. Hrôza židovskej genocídy sa musí bez filtrov odovzdať novým generáciám, aby sme chránili ľudstvo pred hrôzami ako Shoah (holokaust, pozn. red.),“ vyhlásil umelec.

Vedenie nadácie, ktorá sa o pamätník na stanici stará, Palombo vopred neinformoval, napriek tomu im maľby neprekážajú. „Oceňujeme zámer, ktorý za tým stojí,“ povedal prezident nadácie Roberto Jarach pre agentúru JTA.

48-ročný umelec aleXsandro Palombo sa preslávil dielami, ktoré reagujú na súčasnú pop kultúru, diverzitu, etiku aj ľudské práva a téme holokaustu sa venoval už v minulosti. V marci 2022 napríklad na nástennej maľbe v Miláne zobrazil Annu Frankovú pri pálení papier s písmenom Z, odkazujúcim na ruské útoky na Ukrajine.

Pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime zas vytvoril projekt „Nikdy viac“, kde zobrazil rodinu Simpsonovcov vo väzenských mundúroch so židovskou hviezdou pod nadpisom Arbeit macht frei, za ostatným drôtom tábora smrti a napokon aj vychudnutých v plynovej komore...

V minulosti Palombo zaujal aj sériou obrazov princezien z Disneyho rozprávok na invalidnom vozíku aj kampaňou s názvom „Survivor“, kde zobrazil známe animované hrdinky bez prsníka. S veľkým uznaním sa stretol aj projekt s názvom „Len preto, že som žena“, v ktorom zobrazil známe ženy ako obete domáceho násilia.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa