Záhadné magnetické kopce: Bez námahy na vrchol, no nadol sa šliape

2023-07-26 13:00:00 |   |    | 

Vo svete nájdete niekoľko jedinečných miest, ktoré vyvracajú prírodné zákonitosti. Odborníkov dodnes trápi Bermudský trojuholník, kde v minulosti mizli lode a kvôli tomu sa mu začali vyhýbať. Rovnako záhadné sú aj magnetické kopce, kde sa podľa ľudí dejú veľmi zvláštne veci.



 

Keď guľôčka ide sama hore kopcom

Magnetické kopce pútali pozornosť ľudí už v dávnej minulosti. Keďže si nevedeli vysvetliť, prečo sa na týchto miestach dejú zvláštne veci, často im pripisovali magické schopnosti. Na gravitačných kopcoch, ako ich taktiež nazývajú, sa totiž veci pohybujú opačným smerom. Keď napríklad pustíte v strede guľôčku, tak sa nerozkotúľa smerom nadol, ale sama sa pohne smerom nahor. To isté sa udeje , ak tam rozlejete vodu. Pocítite to aj pri cestovaní. Napríklad auto dokáže ísť na takomto mieste do kopca na neutrál alebo keď budete tadiaľ kráčať či bicyklovať sa, vyjdete na vrchol bez väčšej námahy a bez toho, aby ste boli unavení. Takýchto miest je na svete množstvo a časom sa na ne ľudia prestali pozerať so strachom. Zmenili sa na obľúbené atrakcie, ktoré lákajú turistov na to, aby si aj oni na vlastnej koži vyskúšali tento nezvyčajný jav.

 

Ide vraj o optický klam

Tieto kopce začali pochopiteľne zaujímať aj vedcov. Kedysi si nedokázali vysvetliť, prečo na nich dochádza k takýmto nezvyčajným situáciám. Vtedy to pripisovali tomu, že sa pod nimi nachádza silné magnetické pole a podľa toho dostali aj svoje pomenovanie. Dnes však už veda vysvetľuje tento jav úplne iným spôsobom. V skutočnosti totiž podľa nich ide len o optický klam a všetko je úplne naopak. To znamená, že i keď vy vidíte stúpajúcu cestu, ona v realite klesá. Za všetko môže terén, ktorý dokáže oklamať ľudské oko. Nemáte tam dobrý obzor, často sa na týchto miestach nachádzajú stromy, ktoré nám skresľujú pohľad a keď sa k tomu pridá mierne zvlnenie terénu, tak to z vizuálnej stránky nedokážete správne vyhodnotiť. Z toho dôvodu máte pocit, že kráčate smerom nahor, ale v skutočnosti klesáte a kvôli tomu sa dejú všetky tieto zvláštne veci.

 

Podnikavá žena, ktorá zmenila túto zaujímavosť na turistickú atrakciu

Zatiaľ čo inde sú zvyčajne tieto magnetické kopce len bežnou súčasťou ciest alebo prírodných oblastí, v Kanade z neho urobili jednu z top atrakcií. O nezvyčajnom jave v New Brunswicku pri meste Moncton vedeli už od 18. storočia. No až v 30. rokoch 20. storočia sa rozhodla tunajšia mladá žena Muriel Lutes vyťažiť z toho niečo viac a postavila si tam stánok so zmrzlinou a suvenírmi. Už o dvadsať rokov neskôr patril tunajší magnetický kopec medzi tri najnavštevovanejšie atrakcie v Kanade a dnes tam tak turisti okrem kopca láka aj zábavný vodný park s množstvom tobogánov, ZOO či tunajšie vinice.

 

Magnetic Hill v Himalájach

Veľkému záujmu sa teší aj tzv. Magnetic Hill, malý úsek cesty asi 30 km od himalájskeho mesta Léh. Tabule dokonca turistov informujú, kde majú zaparovať svoje vozidlá, aby sa rozbehli „nahor“ takmer dvadsaťkilometrovou rýchlosťou. Miestni obyvatelia Ladaku veria, že cesta kedysi viedla do neba. Tých, ktorí si ho zaslúžili, to tam pritiahlo automaticky, ostatným sa to však napriek snahe nikdy nepodarí. Vedci ale opäť hovoria o optickej ilúzii, vytvorenej najmä okolitými svahmi.

 

Vo svete ich je množstvo, magnetický kopec nájdete aj na Slovensku

Ak sa vám nechce za takouto zaujímavosťou cestovať až do Kanady, jedno takéto miesto nájdete aj u nás. Nachádza sa pri Prešove v obci Lačnov, kde si môžete sami vyskúšať, ako bude fungovať trebárs kotúľanie lopty hore kopcom. V Čechách nájdete dve lokality, kde uvidíte tento nezvyčajný jav. Prvá z nich sa nachádza pri Moravskej Třebovej (kopec Hřebeč) a druhá pri Kačerově v Orlických horách.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa