Cádiz je jedným z najstarších miest v Európe. Ponúka slnko, pláže aj kus zaujímavej histórie

2023-09-04 12:00:00 |   |    | 

Sevilla patrí medzi časté turistické ciele v Španielsku. Jej výhodou je, že sa odtiaľ dostanete aj do viacerých zaujímavých miest v okolí. Jedným z nich je 120 kilometrov vzdialený Cádiz, ktorý leží priamo na pobreží a veľmi ľahko sa tam preveziete aj priamymi spojmi dopravou. Ako jedno z najslnečnejších miest v krajine vám ponúkne skvelú zmes oddychu a kultúry.



 

Námestie San Juan de Dios

V minulosti bolo hlavným námestím v Cádize San Juan de Dios. Nachádza sa totiž v blízkosti prístavu a kvôli tomu sa stalo čulým spoločenským miestom. Budovať ho začali v 16. storočí a nachádza sa tam niekoľko vzácnych budov. Najvýznamnejší je kostol, ktorý nesie rovnaké pomenovanie a taktiež radnica. Okolo nich postupne pribudli ďalšie dnes už historicky cenné domy. Príjemným osviežením sú fontány a nachádza sa tam veľa podnikov. V minulosti sa toto miesto využívalo ako trhovisko. Cádiz bol totiž v minulosti významný prístav. Kotvili tam lode, ktoré sa plavili z rôznych končín sveta. Veľmi často si tam na pár dní robili zastávku námorníci, ktorí prichádzali z Indie. Tí prinášali rôzne exotické produkty, najmä vzácne koreniny. Na námestí potom rozložili svoj tovar a predávali ho tam.

 

Nová cádizská katedrála

Pri historickom kostole sa nachádza aj novšia katedrála, postavená v španielskom barokovom a neoklasickom štýle podľa návrhu architekta Vincente de Acero. Jej výstavba začala v roku 1722, posledné práce dokončili v roku 1838. Na prvý pohľad katedrála upúta pozornosť zaujímavým priečelím a dvoma dominantnými vežami. Jedna z nich je prístupná pre návštevníkov a ponúka nádhernú vyhliadku na centrum i pobrežie. Katedrála je turistom otvorená celoročne okrem času bohoslužieb, ktoré sú v sobotu a v nedeľu doobeda. Jej súčasťou je múzeum, kde sa nachádzajú viaceré vzácne sakrálne predmety a klenoty. Najcennejším kusom v zbierke je štyri metre vysoká monštrancia zo striebra, ktorá je zdobená vzácnymi kameňmi. Taktiež si môžete pozrieť viacero cenných malieb, ktoré pochádzali od Alonza Cana a Murilla.

 

Hrad San Sebastian

V Cádize majú dva hrady. Jeden z nich sa volá San Sebastian a nachádza sa na malom ostrove pri pevnine. Podľa legendy tam bol pôvodne v minulosti chrám zasvätený Kronosovi, najmladšiemu synovi gréckych bohov Urana a Gaie. Prví obyvatelia tam žili v 15. storočí, hoci nie celkom dobrovoľne. Z Benátok sa do prístavu blížila loď plná námorníkov, ktorí však boli infikovaní neznámym vírusom. Preto im domáci nedovolili vstúpiť do mesta a poslali ich na tento ostrov, kde si postavili dočasné bývanie. Odvtedy bol permanentne obývaný a časom tam vznikla pevnosť, ku ktorej na začiatku 18. storočia postavili vežu, z ktorej strážili hranice mesta. V súčasnosti sa tam nachádza menšia výstava a máte odtiaľ dobrú vyhliadku na Cádiz.

 

El Pópulo

V meste sa nachádza viacero štvrtí, pričom najstaršou a najzachovalejšou z nich je El Pópulo. Užite si prechádzku jej krásnymi uličkami, kde nájdete viacero zaujímavých pamiatok. Uvidíte napríklad katedrálu a v jej blízkosti je rímske divadlo, ktoré pochádza z 1. storočia. Pôvodný vchod do tejto časti Cádizu sa nachádza pri historickej bráne Arcos de los Blancos postavenej v 13. storočí. Pozrite si tiež admirálov dom zo 17. storočia alebo Oratorio de la Santa Cueva z 18. storočia, čo je kostol zložený z dvoch kaplniek.

 

Historická nemocnica s kaplnkou

V Cádize sa nachádza aj zaujímavá budova historickej nemocnice pre ženy. Postavaná bola v barokovom slohu a ozdobená je v štýle vtedajšej talianskej architektúry. Jej súčasťou je kaplnka, ktorá je taktiež prístupná verejnosti. Nachádza sa v nej vzácna freska. Nemocnica sa rozprestiera na dvoch poschodiach a nájdete tam nádherné zdobené schodisko.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa