Najpodivnejšie múzeá sveta: Prežite deň medzi parazitmi alebo penismi

2014-03-30 12:00:00 |   |    | 

Toto rozhodne nie sú tipy na príjemne strávený víkend. A rozhodne tiež nepôjde o dlhé rozjímanie medzi umeleckými dielami. Návšteva najpodivnejších múzeí sveta je len pre odolných: čaká tu na vás najväčšia zbierka penisov na svete, naozaj desivé múmie, vzorky vlasov vyše 16 tisíc žien alebo veľmi škaredé umenie.



Prvé slová väčšiny návštevníkov týchto najdivnejších múzeí sveta sú: „Pane Bože, prečo?“ A väčšina z nich nebude po prehliadke všetkých exponátov o nič múdrejšia. Na celom svete je nespočetné množstvo podivínov, ktorých životným poslaním je vytvárať naozaj šialené zbierky podivností. Pozrite sa s nami na najpodivnejšie múzeá sveta.

 

Múzeum škaredého umenia. Také škaredé, že to musíte vidieť

Keď sa americkému starožitníkovi dostal do rúk jeden naozaj škaredý obraz, nevyhodil ho. Povedal si, že je taký škaredý, že ho musí ukázať svojim kamarátom. Stala sa z toho tradícia a Scott Wilson založil v Massachusetts Múzeum škaredého umenia. Nájdete tu gýče všetkého druhu i obrazy, za ktoré by sa nemusela hanbiť vaša päťročná dcérka. Keď v roku 1996 ukradli jeden obraz, múzeum sľúbilo jeho nálezcovi odmenu vo výške 6 dolárov.

 

Tri zlaté vlasy deda Vševeda a ďalších 16 tisíc vzoriek

Múzeum vlasov v tureckom Avanose si prekvapivo nezaložil kaderník, ale hrnčiar. Zo svojej pivnice ho vytvoril potom, čo dostal od svojej priateľky pramienok vlasov na pamiatku. Keď sa o tejto srdcervúcej historke dozvedeli jeho zákazníčky, začali mu tiež dávať svoje vlasy. A tak v múzeu nájdete asi 16 tisíc vzoriek ženských vlasov vrátane popisov s menami a adresami každej z darkýň. Desivé? Len trošku. Čítajte ďalej!

 

Pritvrdzujeme: Anatomické podivnosti a patologické vzorky

Pokiaľ sa vám vlasy zdajú divné, rozhodne zabudnite na návštevu Mütterovho múzea vo Philadelphii. V budove lekárskej fakulty to zapácha formaldehydom a v sklenených fľašiach tu plávajú veci ako dvojhlavé teľa alebo najrôznejšie zmutované ľudské zárodky. Medzi exponátmi však nenájdete len desivé záležitosti ako steny lebiek netradičných tvarov alebo tvár muža s rohom jednorožca, ale i ozajstné nechutnosti.

 

Múzeum penisov: 900 exponátov, 20 mužských

Ešte nie sme na konci - zoznam najdivnejších múzeí sveta by nebol kompletný bez slávneho islandského múzea penisov. V Húsavíku majú 900 exponátov penisov zvierat a dokonca i 20 ľudských. Doslova „najväčším“ kúskom je 170 centimetrov dlhý penis vorvaňa tuponosého, v múzeu však možno vidieť i lampu zo semenníkov alebo ďalšie veci, ktoré nielen u mužských návštevníkoch vzbudzujú zvieravé pocity v žalúdku.

 

Pásomnica dlhá 9 metrov. Toto nechcete vidieť

Múzeum parazitov v japonskom Tokiu počíta s ľudskou záľubou v hnuse. Málokto by veril, ako dlho dokáže človek s permanentným výrazom odporu sledovať najdlhšiu (9 metrov) pásomnicu, aká kedy bola vytiahnutá z ľudského tela, alebo rôzne orgány, prelezené červami. Okrem samotných exponátov tu nájdete i veľa informácií a dokumentov o parazitoch všetkého druhu a v tunajšom laboratóriu si môžete niektoré zvieratká prezrieť v akcii.

 

Plnou parou vpred! Prvý vibrátor bol na parný pohon

Zatiaľ čo dámy sa v múzeu penisov skvele bavia a páni tŕpnu, v múzeu vibrátorov v San Franciscu to bude naopak. Múzeum s vyše 30-ročnou históriou mapuje asi 150 rokov od vzniku prvého vibrátora. Tým je unikátny kúsok na parný pohon, ktorý bol patentovaný ako fyzioterapeutická pomôcka. V múzeu nájdete erotické pomôcky až z počiatku 20. storočia, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú skôr kuchynské náčinie.

 

Psychiatrické múzeum: Obraz z vecí, ktoré som prehltla

Keď sa povie „psychiatrické múzeum“, neznie to zas tak hrozne. Čakáte nejaké tie rekonštrukcie odpudivých psychiatrických postupov, fotky bláznov, desivé nástroje. A toto všetko tiež v State Lunatic Asylum No. 2 v americkom meste Missouri dostanete. Navyše však celú expozíciu strašidelnej psychiatrie doplňujú umelecké diela pacientov. Niekedy ide o nevinné obrázky s detskou dušou, ale niekedy o mozaiku zo všetkého, čo vytiahli zo žalúdka ženy, ktorá trpela chronickým nutkaním prehĺtať rôzne veci. Kto urobil tú mozaiku?

 

Múmie, kam sa pozrieš. Nočná mora naživo

Mexické Huanajuato ukrýva desivú zbierku múmií. Unikátne múzeum, ktorého podobnú verziu nájdete trebárs v talianskom Palerme, pozostáva výhradne z múmií - od starcov po novorodencov. Ide o telá ľudí, ktorí zomreli pri epidémii cholery v roku 1833 a ich pozostalí nemali peniaze na vlastný hrob. Celé múzeum je de facto otvorený hromadný hrob, osvetlený reflektormi. V talianskom Palerme sú múmie dokonca oblečené vo svojich najlepších šatách, takže výsledný dojem je ešte desivejší.

 

Múzeum záchodov

Biela keramika? Kdeže - v múzeu záchodov v indickom Dillí sa presvedčíte o tom, že i záchod môže byť umelecké dielo. Najrôznejšie tvary, farby a materiály tunajších exponátov tu inšpirujú študentov dizajnových škôl a hlavným cieľom múzea je šíriť v Indii hygienickú osvetu. Múzeum zachytáva celý vývoj záchodovej histórie - nájdete tu nielen samotné toalety, ale i rôzne hygienické doplnky s nimi spojené. Pred návštevou múzea si však pre istotu odskočte doma - zorientovať sa v množstve toaliet nie je zábava!

 

Reklamný odkaz

Vydajte sa do svetových múzeí

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Slávne múzeá v New Yorku: New York, to nie je len blikajúci Times Square a Socha slobody - nájdete tu i niekoľko naozaj dobrých múzeí! Vydajte sa do mesta, ktoré nikdy nespí!
  • Do Petrohradu na Ermitáž: Vydajte sa na úžasný eurovíkend do jednej z najslávnejších galérií sveta! Objavte štýlovú atmosféru Petrohradu a jeho známe pamiatky a unikátne stavby.
  • Na Island do Múzea penisov!: Vydajte sa do krajiny ľadu, kde sa snúbi božská príroda, divoké gejzíry a sopky s unikátnou islandskou kultúrou. A keď vám zostane čas, zájdite sa pozrieť do Múzea penisov v Húsavíku!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, Tomáš Cikán, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa