Za piatimi naj múzeami na svete

2013-10-22 10:00:00 |   |    | 

Počas často daždivých a chladných jesenných dní býva už neraz problémom vybrať sa do prírody a tak je tu čas, aby sme po bláznivých letných mesiacoch plných oddychu nabrali opäť trochu vedomostí. A práve preto vás teraz pozývame na návštevu piatich najvychytenejších múzeí na svete.



Samozrejme Louvre

Len málokto, kto bol niekedy na dovolenke v Paríži, pritom obišiel Louvre. Napokon, aj podľa minuloročných štatistík ide o najnavštevovanejšie múzeum na svete. V roku 2012 si totiž umelecké artefakty v ňom ukryté a prezentované prišlo pozrieť neuveriteľných 9,7 milióna návštevníkov! A nemusíme dvakrát hádať, ktorý obraz je spomedzi všetkých najpopulárnejší, že? Samozrejme, ide o slávnu Monu Lisu od Leonarda da Vinciho. Bolo by však veľkou škodou, ak by sme Louvre zredukovali len na tento obraz. Nájdeme tu totiž nespočetné množstvo nesmierne cenných obrazov, sôch, pamiatky zo staroveku a mnohých ďalších zberateľských predmetov. A hoci ide „len“ o tretie najväčšie múzeum na svete, na jeho prehliadku si vyhraďte aspoň jeden celý deň, aj keď ani to zďaleka nestačí.

 

Na druhom brehu Atlantiku

Na druhej strane Atlantického oceánu nájdeme isté mesto s názvom New York a v ňom isté múzeum, ktoré sa na rebríčku návštevnosti objavilo na druhom mieste. Svojou návštevou ho totiž v minulom roku poctilo viac ako šesť miliónov nadšencov do umenia. A nemôžeme sa im čudovať, pretože slávne Metropolitan Museum of Art založené v roku 1870 ponúka zbierku okolo dvoch miliónov umeleckých diel. Obrazy Cézanna, El Greca, Maneta či Van Gogha hovoria sami za seba, newyorské múzeum však v sebe skrýva aj oddelenie nazývané The Cloisters, ktoré sa venuje stredovekému európskemu umeniu a architektúre.

 

Trikrát Londýn

Vráťme sa však naspäť na európsku pevninu, aj keď nie do Francúzska, ale do Veľkej Británie, konkrétne do jej hlavného mesta Londýna. Nájdeme tu totiž hneď tri múzeá, ktoré sa umiestnili v prvej päťke najnavštevovanejších múzeí na svete. Každé z nich totiž navštívilo viac ako päť miliónov milovníkov umenia. Prvým z nich je British Museum, kde si návštevník môže pozrieť neuveriteľných sedem miliónov umeleckých artefaktov. Založené bolo ešte v roku 1753 a dnes obsahuje zbierky predmetov zo všetkých kontinentov dokumentujúcich históriu ľudstva od začiatku až do súčasnosti.

Druhým v poradí je Tate Modern, čiže britské národné múzeum moderného umenia. Priestory galérie sa nachádzajú v bývalej elektrárni, ktorú zatvorili v roku 1981 a o dvadsať rokov neskôr ju istá švajčiarska architektonická spoločnosť pretvorila práve pre potreby umenia. Nájdeme tu nielen dnes už klasické diela moderných autorov, ako napríklad Dalího, Picassa či Warhola, no obrazy tu prezentujú aj súčasní autori. Posledným múzeom, ktoré spolu navštívime, je National Gallery nachádzajuca sa na slávnom Trafalgar Square. Táto galéria vznikla v roku 1824 a dnes sa môže pochváliť dielami, ako napríklad Tizianovou Venušou a Adonisom, Rubensovým Únosom Sabiniek alebo Rembrandtovým Klaňaním sa pastierov. Takže ak bude vonku pršať a vy sa doma budete nudiť, už viete, kam sa vybrať, aby ste deň vylepšili.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa