VIDEO Magické a desivé zároveň: Múzeum čarodejníctva v Cornwalle

2014-02-15 14:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Nemusíte byť ani nejakým veľkým fanúšikom čarodejníckeho sveta, aby vás to zlákalo na návštevu svojského múzea v mestečku Boscastle v anglickom Cornwalle. Ide totiž o najväčšiu zbierku akýchkoľvek predmetov spájajúcich sa s mágiou. Pootvoria sa vám tak dvere do záhadného sveta, ktorý šteklil predstavivosť už aj mnohým generáciám pred nami. Tak poďte teda na to, nasadnite na metly a nasmerujte si to priamo do Veľkej Británie.



Zbierka jedného nadšenca

V prípade boscastleského múzea nejde o žiadneho nováčika. Jeho dvere sa po prvýkrát otvorili už v roku 1951. No vtedy šlo len o skromnú zbierku istého Cecila Williamsna, ktorá sa nachádzala ešte na Isle of Man. Tento pán sa už od mladosti zaujímal o mágiu a všetky zaujímavosti z tohto tajomného sveta. Postupne zbieral rôzne pamiatky, ktoré sa spájali s rituálmi a odkazovali práve na čarodejnícke pôsobenie.

Po rokoch zhromažďovania týchto predmetov sa nakoniec rozhodol, že zbierku sprístupní aj verejnosti, aby vzácne informácie o mágii posunul aj ostatným nadšencom. Vtedy ho na to nahovorili jeho priatelia a istotne ani netušili o tom, že práve týmto podpichovaním spustia malé šialenstvo. Časom totiž do múzea nezačali prichádzať len zvedaví návštevníci, ale aj záujemcovia, ktorí prinášali ďalšie a ďalšie predmety. Za desiatky rokov fungovania sa i vďaka tomuto úspešnému štartu podarilo vytvoriť tú najväčšiu zbierku predmetov z čarodejníckej histórie.

Neskôr sa tejto zbierky chytili ďalší nadšenci, ktorí ju preniesli práve do Boscastle a začali ju zveľaďovať do podoby tohto prepracovaného múzea. Cecil Williamson zomrel ako 90 ročný a súčasťou expozície je i časť venujúca sa osobe jej zakladateľa. Cornwallské múzeum čarodejníctva je otvorené denne od 10.30 a vstupné pre dospelého človeka je 5 libier.

 

História temnej mágie

Kompletná zbierka je dokonalou prechádzkou históriou čarodejníctva. Uvádzajú sa v nej fakty z neslávnych rokov, keď kvôli krivému obviňovaniu z používania mágie zomrelo mnoho nevinných ľudí. Práve z tejto éry tam nájdete mnoho skíc a kresieb, ktoré zachycujú údajné čarodejnice pri ich činoch. Medzi vystavenými predmetmi nájdete napríklad bábiku s prepichnutým bruchom, ktorá mala spôsobiť potrat tehotnej žene, sochy a umelecké predmety, ktoré zachytávajú práve tieto bytosti s nadprirodzenými vlastnosťami, tarotové karty, predmety používané pri mučení čarodejníkov, nádoby, v ktorých sa pripravovali elixíry, čarodejnícke pomôcky a zvláštne predmety, ktoré mali prinášať ich užívateľom nadvládu nad ostatnými ľuďmi.

 

Ochranné predmety

Žiaľ, v minulosti boli za strigy označované aj ženy, ktoré sa venovali liečiteľstvu. Keďže ľuďom dokázali vďaka bylinkám pomôcť aj v tých chvíľach, keď zlyhávala vtedajšia medicína, niekedy sa na nich pozeralo s veľkým rešpektom, ale aj s odstupom. Tieto ženy žili často osve mimo hlavného ruchu dedín a miest a kvôli štúdiu účinkov byliniek boli pre ľudí čudáčkami. Jedna časť výstavy sa preto venuje aj bylinkárstvu a vysvetľuje, aká bola skutočná moc týchto „čarodejníc“. Keďže sa ľudia v minulosti takýchto zvláštnych vecí veľmi obávali, vytvorili si aj mnoho talizmanov a ochranných predmetov, v ktorých silu verili pri každom stretnutí s údajnými čarodejníkmi. I na toto pamätá múzeum a okrem exponátov využívajúcich pri mágii majú aj zbierku kúskov používaných na ochranu pred nimi. Niekedy ide o naozaj kuriózne kúsky, nad ktorými sa dnes už len pousmejeme.

 

Rituálne artefakty i knižnica

Čarodejníctvo sa neraz spájalo aj s rôznymi magickými rituálmi. Tie mali mať podľa týchto domnienok často sexuálny charakter a čarodejnice na nich obcovali s diablom, aby získali ešte väčšiu silu. Zvláštnu časť expozície tvoria preto fakty o týchto rituáloch. O mágii a dejinách čarodejníctva existuje aj mnoho literatúry. Múzeum si teda vytvorilo aj úctyhodnú zbierku knižných cenností, u ktorých ide často o staré a mimoriadne cenné kúsky. Nazrieť do nich môžete v tunajšej knižnici a prístup dostanete aj k niektorým dokumentom, prostredníctvom ktorých sa vydávali vyhlásenia proti ľuďom vlastniacim nadprirodzené schopnosti. Ak by ste predsa len tých informácií nemali dosť, v malom obchodíku si môžete zakúpiť ďalšie knihy s touto tematikou a taktiež aj zopár spomienkových predmetov, týkajúcich sa čarodejníctva.

 

Zdroj/autor: David, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa