Nádherný projekt: V košickej botanickej záhrade pribudla bylinková záhrada aj pre nevidiacich

2023-07-09 10:30:00 |   |    | 

V Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) pribudla bylinková záhrada prispôsobená imobilným a zrakovo postihnutým návštevníkom. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Laura Hoľanová.



 

Bylinková záhrada má 170 štvorcových metrov, pričom je rozdelená do 14 pravouhlých záhonov. Ako povedal riaditeľ botanickej záhrady Pavol Mártonfi, v každom záhone pestujú bylinky podľa účelu a ich využitia.

"Návštevníci tam nájdu záhony s rastlinami, ktoré pomáhajú pri liečení dýchacích ciest, pokožky, tráviacej sústavy, či napríklad rastliny, ktoré môžeme využiť ako repelenty. Výsadba nie je nemenná, sortiment rastlín je každoročne mierne odlišný. Ako edukačný benefit sa nám zároveň podarilo pripraviť pracovné listy zamerané na liečivé rastliny pre žiakov základných škôl, ktorí navštívia botanickú záhradu," povedal.

Bylinková záhrada je prispôsobená imobilným a zrakovo postihnutým návštevníkom prostredníctvom informačných tabúľ v slovenčine, angličtine a v Braillovom písme, ktoré označujú samostatné záhony.

"Na veľkých informačných tabuliach boli osadené reliéfy jednotlivých častí záhrady i vybraných rastlín," priblížil predseda občianskeho združenia (OZ) BotaniKE Martin Pizňak s tým, že na riešení informačného systému pre zrakovo postihnutých, ako aj na samotnej výrobe reliéfov a tabuliek v Braillovom písme sa podieľala i Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.

Projekt zrealizovalo OZ vďaka úspešnému hlasovaniu verejnosti v rámci participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja. Podporený bol sumou 25.000 eur. Jeho súčasťou bola aj výstavba novej 13 metrov dlhej oceľovej pergoly na popínavé rastliny a rekonštrukcia kamenného oporného múrika v dĺžke 60 metrov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa