Mestský hrad Banská Bystrica

2010-08-16 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Niekoľko starobylých budov v Banskej Bystrici kedysi tvorilo mestský hrad, ktorý dominuje metropole stredného Slovenska.



Jeho úlohou bolo chrániť výnosy z ťažby medi a striebra a kráľovskú pokladnicu.

Mestský hrad v Banskej Bystrici vznikal postupne. Ako prvý začali v 13. storočí stavať farský kostol - neskororománsky Kostol Nanebovzatia Panny Márie, okolo ktorého v 15. storočí vyrástlo opevnenie.

Prvotné zemné valy a palisády neskôr nahradili vysoké kamenné múry posilnené baštami a umelou vodnou priekopou.

V 16. storočí si turecké nebezpečenstvo vynútilo ich spevnenie a doplnenie. Z pôvodných hradieb sa zachovala asi štvrtina a zo štyroch bášt stoja tri: Farská, Banícka a Pisárska bašta.

Areál mestského hradu tvorí okrem farského kostola a opevnenia mestského hradu aj Kostol sv. Kríža - Slovenský kostol z roku 1452 a barbakan s vežou. Bol vstupnou bránou do hradu vybavenou padacím mostom ponad vodnú priekopu.

Súčasnú barokovú podobu barbakan nadobudol úpravami, ktoré si vynútil požiar v roku 1761. V roku 2005 až 2006 bol barbakan znovu rekonštruovaný.

Súčasťou hradu je aj neskorogotický Matejov dom z 15. storočia a pôvodne gotická, v súčasnosti renesančná Stará radnica - Praetórium, dnes sídlo Stredoslovenskej galérie, v ktorej sa pravidelne usporadúva bienále grafiky a rôzne premenlivé výstavy.

 

Banská Bystrica – srdce stredného Slovenska – leží vo Zvolenskej kotline, v údolí rieky Hron medzi Kremnickými a Starohorskými vrchmi a Poľanou. História mesta sa začala písať v 13. storočí. Z pôvodne Slovenskej osady Bystrice – zásluhou niekoľkých rodín saských kolonistov, ktorí na území dnešného mesta prirodzene vytvorili hospodársko-správnu a remeselnícku základňu banskej výroby v tejto oblasti, stúpol význam osady natoľko, že ju kráľ Belo IV. v roku 1255 povýšil na mesto.

 

  • Výlety v okolí Banskej Bystrice

Obec Donovaly – horská rekreačná obec so známym turistickým strediskom letných a zimných športov
Mesto Ružomberok – známe predovšetkým krásnym hornatým údolím, ktoré je často vyhľadávané aj viac náročnými turistami a horolezcami
Vlkolínec – mestská časť Ružomberka, kde sa nachádza najzachovalejší komplex dreveníc v Karpatoch zapísaný ako pamiatková rezervácia UNESCO
Obec Bešeňová – známa najmä vyhľadávaným thermal parkom

 

 

Kultúrne a informačné stredisko Banská Bystrica
Nám. SNP 14
974 01 Banská Bystrica
Tel.: +421 (0) 48/16 186,+421 (0) 48/415 50 85,+421 (0) 907/846 555
Fax: +421 (0) 48/415 22 72
E-mail:
kis@pkobb.sk
Web: www.kisbb.sk
  

 

Zdroj/autor: sacr, banskabystrica, wikipedia, drom

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa