Múzeum kultúry karpatských Nemcov ponúka návštevníkom 6500 exponátov

2023-06-17 09:00:00 |   |    | 

Takmer 30 rokov otvára návštevníkom svoje brány Múzeum kultúry karpatských Nemcov, ktoré začalo svoju činnosť 1. augusta 1994. Od 1. januára 1997 je špecializovaným múzeom Slovenského národného múzea (SNM).



 

"Múzeum bolo založené s cieľom zdokumentovať život a kultúru karpatských Nemcov na území Slovenska. Stála expozícia k dejinám a kultúre karpatských Nemcov na Slovensku sa nachádza v Bratislave, kde je aj sídlo múzea," povedal TASR riaditeľ Múzea kultúry karpatských Nemcov Rastislav Filo. Múzeum má dve pobočky v Nitrianskom Pravne a v Handlovej, ako aj stálu výstavu - nemecké hospodárske sídlo z Turčeka - zachytávajúcu dejiny a kultúru karpatských Nemcov v Turčeku, ktorá sa nachádza v Múzeu slovenskej dediny v Martine.  

"Múzeum začínalo od nuly, nemalo žiadne zbierkové predmety, ale vlastnou činnosťou, výskumom, darmi od krajanov z Nemecka a Rakúska, ale aj zo Slovenska a tiež nákupom v starožitnostiach sa nám podarilo nadobudnúť úctyhodné číslo - 6500 zbierkových predmetov," spresnil Filo.

Návštevníci múzea si môžu pozrieť napríklad komplet smaltov z Matejoviec, odevné súčasti krojov najmä z oblasti Spiša, zbierky rôznych remeselných výrobkov i nástrojov. Zaujímavé sú tiež zbierky maliarov z oblasti Hauerlandu, medzi nimi maliara Jakuba Venényho. Dve vázy z Nitrianskeho Pravna a rôzne druhy textílií s cirkevnou tematikou sú najnovšie exponáty, ktoré získalo múzeum minulý rok.

Popri spravovaní a získavaní zbierkových predmetov sa Múzeum kultúry karpatských Nemcov venuje aj vedecko-výskumnej činnosti a vydáva vlastnú publikáciu Acta Carpatho-Germanica. Doteraz vyšlo 23 jej zväzkov, pričom tematické čísla sa zaoberajú väčšinou históriou. Napríklad prvé číslo sa venovalo dejinám vinohradníkov v Bratislave a zatiaľ posledné, ktoré vydali v roku 2021, sa venuje téme huncokárov (lesných robotníkov) v oblasti Malých Karpát, ktorí prišli na územie dnešného Slovenska koncom 18. storočia z oblasti rakúskych Álp a Nemecka.

Na tohtoročnú letnú turistickú sezónu pripravilo múzeum výstavu nazvanú Nemecká tlač na Slovensku. "Minulý rok mala táto výstava premiéru v Kežmarku pri príležitosti 30. výročia nemeckého mesačníka Karpatenblatt a tento rok by sme ju radi priblížili aj návštevníkom v Bratislave a na festival v Kežmarku, ktorý býva vždy tretiu júnovú nedeľu, pripravujeme výstavu karpatsko-nemeckého umelca Helmuta Bistiku, ktorá by mala prezentovať prierez jeho tvorbou," uviedol pre TASR Filo.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa