Štartuje Sherpa Rallye 2022: Budú slávne nosičské preteky na snehu?

2022-10-21 07:00:00 |   |    | 

Vysoké Tatry privítajú tradičné jesenné preteky Sherpa Rallye. Horskí nosiči a horské nosičky budú tento rok prekonávať s nákladom piva Radegast na chrbte 730-metrové prevýšenie na Téryho chatu. Populárne nosičské preteky odštartujú v sobotu 22. októbra o 11. hodine z Hrebienka.



 

V roku 2022 prebehne už 38. ročník nosičských pretekov Sherpa Rallye. V tomto roku organizátori prichystali trasu z Hrebienka na Téryho chatu, ktorá je najvyššie položenou horskou chatou s celoročnou prevádzkou vo Vysokých Tatrách. Na nosičov a nosičky čaká prevýšenie presahujúce 700 metrov.

Tento rok bude zaujímavé sledovať, ako sa nosiči a nosičky popasujú nielen s nástrahami ťažkého nákladu na chrbte, náročného terénu, veľkého prevýšenia, ale i s potenciálnou snehovou nádielkou, ktorá sa môže v menšej či väčšej miere na trase pretekov objaviť,“ uvádza Jana Jankovičová, manažérka značky Radegast, ktorá je partnerom nielen nosičských pretekov Sherpa Rallye, ale i Nosičskej stovky – ďalších tradičných pretekov horských nosičov na Slovensku.

Horskí nosiči si na chrbát naložia 60 kg náklad piva Radegast, horské nosičky vyrazia na trasu s pivným nákladom s hmotnosťou 20 kg. Na najrýchlejšieho účastníka čaká v cieli horká odmena v podobe piva Radegast na celý rok.

V roku 2021 sa na pretekoch Sherpa Rallye predstavilo 73 pretekárov a pretekárok. Víťazom bol horský nosič Braňo Karafa. Ten vyhral s časom 1:36:59 tieto preteky aj v roku 2017, kedy sa naposledy šla trasa na Téryho chatu. Tento rok nenašiel Braňo Karafa premožiteľa na pretekoch Nosičská stovka.

Tento rok očakávame veľmi silné pretekárske pole a hojnú účasť „nosičských legiend“ na čele s Lacom Chudíkom, Otom Janiglošom alebo Viktorom Beránkom, ktorý bol jedným z tých, ktorí stáli pri zrode týchto populárnych tatranských pretekov horských nosičov,“ hovorí Štefan Bačkor, horský nosič a spoluorganizátor Sherpa Rallye 2022.

Tohtoročný 38. ročník nosičských pretekov Sherpa Rallye 2022 sa uskutoční v sobotu 22. októbra o 11. hodine. Štart pretekov je na Hrebienku v nadmorskej výške 1285 metrov, cieľová Téryho chata stojí vo výške 2015 metrov nad morom. Táto vysokohorská chata bola postavená v roku 1899 na základe osobnej iniciatívy priekopníka horolezectva a tatranskej turistiky Edmunda Téryho (1856-1917).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa