Letné dovolenky v ohrození, štát nestíha vydávať pasy: Poznáme FINTU, o ktorej málokto vie

2024-06-07 13:00:00 |   |    | 

Situácia s vydávaním nových pasov je aktuálne na Slovensku mimoriadne kritická. Záujemcovia o nový cestovný doklad majú problém získať termín na podanie žiadosti, predovšetkým sa ale jej vybavenia často nedočkajú včas. Podľa nášho zdroja sa s výrobou mešká aj dva mesiace.



 

Obrovské množstvo žiadostí

Kto chce vycestovať do krajín mimo Schengenského priestoru, musí mať platný cestovný doklad. Vybaviť si ho ale v súčasnosti rozhodne nie je jednoduché. Systém na objednávanie termínu padá a podľa skúseností čitateľov máte napríklad v Bratislave len veľmi malú šancu nejakú rezerváciu získať. Preto mnohí obyvatelia hlavného mesta vyhľadávajú iné klientske centrá, kam cestujú desiatky, ba dokonca stovky kilometrov.

Ani to však nemusí stačiť. Na infolinke Ministerstva vnútra sme sa koncom mája, teda po viac než mesiaci od podania žiadosti, dozvedeli, že aktuálne sa vybavujú cestovné doklady ešte z marca. Podľa hovorcu Ministerstva vnútra Mateja Neumanna je dôvodom „bezprecedentný záujem o pasy z dôvodu avizovaného zvýšenia správnych poplatkov od apríla“.

V jarných mesiacoch býva pochopiteľne aj štandardne vyšší záujem o vydanie cestovných dokladov, tento rok sa ale pod obrovský nápor podpísala aj snaha ušetriť. „Od začiatku roka sme prijali už vyše 300-tisíc žiadostí o vydanie pasu, kým v roku 2023 sme v rovnakom období vybavovali asi 220-tisíc žiadostí,“ dopĺňa hovorca, podľa ktorého aprílový termín zvýšenia poplatkov stanovilo Ministerstvo financií.

V posledných marcových týždňoch preto úrady evidovali viac ako 25-tisíc žiadostí týždenne, v súčasnosti je to cca 10-tisíc žiadostí za týždeň. Denne pritom Národné personalizačné centrum vyrobí približne 1000 kusov cestovných dokladov vrátane žiadostí so skrátenou lehotou vydania (do 2, resp. 10 pracovných dní), ktoré sú vybavované prednostne.

Národné personalizačné centrum je jediné pracovisko, ktoré vyrába doklady pre celé Slovensko (okrem pasov aj občianske či vodičské preukazy, osvedčenia o evidencii vozidla, atď.). V týchto mesiacoch je na hrane kapacitných možností svojej techniky, ministerstvo vnútra ale podľa vyjadrenia hovorcu už do budúcnosti pripravuje projekt na posilnenie NPC, keďže za posledné roky záujem o doklady stúpol o 50 percent.

 

Štát vracia poplatky

Podľa nášho zdroja sa niektorí žiadatelia pasu nedočkali ani po dvoch mesiacoch od podania žiadosti a štát im už začína vracať poplatok. To nám na Ministerstve vnútra nepotvrdili, podľa poskytnutých informácií sa tak ale skutočne môže diať. „Zákon č. 647/2007 o cestovných dokladoch neustanovuje výslovne lehotu na vydanie cestovného pasu,“ tvrdí Neumann s tým, že štandardne sa tieto doklady vydávajú do 30 dní, v obzvlášť zložitých prípadoch je to ale až 60 dní.

Ak cestovný pas nestihneme vydať v lehote, správny orgán musí rozhodnúť o vrátení poplatku v plnej výške, čiže vrátiť správny poplatok ex offo - bez návrhu či žiadosti,“ vysvetľuje hovorca. To je však zrejme len veľmi slabá náplasť problémy, ktoré nastanú všetkým tým, ktorí si dovolenku už vopred zaplatili. Podľa našich informácií už niektorí pristúpili k podaniu žaloby na štát.

Ako nám ale povedali na infolinke, ak potrebujete pas súrne, treba požiadať o urýchlenie vedúceho oddelenia, kde ste žiadosť podávali. „V naozaj  urgentných prípadoch vychádzame žiadateľom maximálne v ústrety,“ potvrdil hovorca Ministerstva vnútra.

 

Riešenie, o ktorom málokto vie

Množstvo žiadostí o vydanie cestovného dokladu sa týka detí, ktoré ho ale v skutočnosti vôbec nepotrebujú. V minulosti síce museli mať pri ceste do zahraničia všetci občania mladší 15 rokov pas, už od roku 2019 im ale stačí občiansky preukaz s fotografiou. Žiadosť je pritom výrazne lacnejšie ako pas a navyše je vybavená omnoho rýchlejšie. Deťom do 6 rokov sa vydáva s dvojročnou platnosťou, deťom do 15 rokov s päťročnou platnosťou.

Ako nám potvrdili na Ministerstve vnútra, slovenskí občania môžu s občianskym preukazom vydaným formou ID karty s fotografiou cestovať na územie členských štátov Európskej únie, ďalej na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltár.  Podrobné informácie sú na webovej stránke ministerstva zahraničných vecí.

Aktuálnej situácii s výrobou dokladov by prospelo, ak by občania, ktorí naozaj cestovný pas na dovolenku nepotrebujú, keďže ich destináciou je EÚ alebo krajiny Schengenu, využívali  možnosť požiadať za týmto účelom o občiansky preukaz. Tie  vydávame  aj najmenším deťom. Je to tiež oveľa lacnejšie ako pas a OP vydávame prakticky do týždňa,“ uzavrel hovorca ministerstva.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa