NA CESTÁCH Kubánsky raj otvorili

2009-08-18 16:00:00 |   |    | 

KUBA – Alexis si hovie pri bazéne kubánskeho päťhviezdičkového hotela a popíja lahodné mojito. Dopraje si tak zážitok, ktorý bol na Kube veľa rokov vyhradený len bohatým zahraničným turistom.



Hotelové budovy v pastelových farbách, upravené záhrady, tyrkysová voda a neustále sa usmievajúci čašníci – to všetko len asi 140 kilometrov východne od domu v Havane, kde Alexis žije.

Kubánska komunistická vláda svojim občanom až do minulého roka bránila navštevovať hotely, ktoré boli vyhradené len pre zahraničných turistov platiacich tvrdou menou.

Argumentovala tým, že zahraničný turizmus je strategickým finančným zdrojom krajiny. Pokiaľ by však do hotelov prichádzali naviac aj tí Kubánci, ktorí by mali doláre, tak by v socialistickej spoločnosti vznikala nerovnosť. Väčšina ľudí tu zarába nezameniteľné pesa.

Luxusné hotely pre solventnú klientelu so všetkým tým luxusným zázemím, ktoré je na míle vzdialené od reality strádania a nedostatku väčšiny tunajšieho obyvateľstva, zostávali dlho pre Kubáncov uzavreté. Tento zákaz mnohým Kubáncom vadil, niektorí to vnímali tak, že sa z nich stávali v ich vlastnej zemi občania druhej kategórie.

Keď však minulý rok po Fidelovi Castrovi prevzal vládu jeho mladší brat Raúl Castro, tak tento zákaz zrušil a všetky zariadenia sa otvorila aj pre Kubáncov.

Zmenu spoločnosť uvítala a to aj napriek skutočnosti, že si pobyt v drahých hoteloch väčšina nemôže vôbec dovoliť.

„Poviem vám, je to jednoducho úžasné,“ zveruje sa Alexis, zamestnanec štátneho podniku v Havane, ktorý odmietol prezradiť celé svoje meno. Jeho priateľka sa práve vrátila z baru s ďalšími koktejlami mojito – miešaným tropickým nápojom z limetkového džúsu,  kubánskeho rumu a čerstvých mätových lístkov.

Svetová finančná kríza má negatívni dopad aj na medzinárodný turizmus na Kube, takže majitelia poloprázdnych hotelov začali ponúkať ubytovanie za znížené ceny aj Kubáncom. Za jednu noc v hoteli vo Varadere so službou all inclusive, dnes miestni zaplatia len 70 dolárov, čo je omnoho menej, než sa účtuje zahraničným hosťom.

Pre väčšinu domácich,  je to aj tak príliš veľa peňazí. Ľudia tu majú často problém vyjsť so svojím platom, ktorý sa priemerne pohybuje okolo 20 dolárov mesačne.

Podľa oficiálnych údajov zaplnia Kubánci tieto luxusné hotely asi tak na desať percent. Ide väčšinou o odborníkov, technikov, pracujúcich pre zahraničné firmy a ľudí, ktoré dostávajú doláre od svojich príbuzných žijúcich v zahraničí.

„Predtým, keď sa nás cudzinec  spýtal na Varadero, nevedeli sme čo odpovedať,“ hovorí Robertz Garciá, štyridsaťročný inžinier, ktorý sem pricestoval z Havany so svojou šesťčlennou rodinou. Teraz, keď už máte peniaze, tak si tú dovolenku môžete dopriať.“

Niektorí ďalší oslovení Kubánci priznali, že im výlet do Varadera zaplatili príbuzní zo Spojených štátov. Od apríla sa  tu naviac krátkodobé pobyty Američanov kubánskeho pôvodu navýšili o 20 percent vďaka zrušeniu cestovných reštrikcií americkým prezidentom Barackom Obamom.

„Všetky peniaze, ktoré tu zarobíme, sú pre našich ľudí,“ hlása transparent na začiatku Varadera, dvadsaťkilometrovom poloostrove s bielymi piesočnými plážami lemovanými veľkými hotelmi. Slogan, ktorý odráža dlhú dobu presadzované stanovisko vlády, že príjmy z turizmu slúžia Kubáncom, napríklad na pokrytie bezplatnej zdravotnej starostlivosti a vzdelania.

Krásne pláže a pretrvávajúci prízrak revolúcie prilákali minulý rok na Kubu 2,3 milióna zahraničných  turistov, ktorý krajine priniesli 2,5 miliardy dolárov. Turistický ruch je pre Kubu hlavným zdrojom príjmu.

Prezident  Raúl Castro tento mesiac oznámil, že počet zahraničných turistov je tento rok rovnaký ako vlani, ale príjmy klesli. Očakáva sa, že obidve čísla narastú, pokiaľ americký Kongres povolí voľnú návštevu  Kuby nielen Američanom kubánskeho pôvodu, ale aj ostatným.

Do tej doby sa snaží Kuba do svojich hotelov nalákať miestnych ľudí ako Alexis.“ Je to ako rozprávka. Skutočný život začne zase v pondelok, až sa vrátime do Havany,“ usŕkne si labužnícky svoje mojito a sleduje pritom nádherný západ slnka nad Varaderom.

 

Zdroj/autor: čtk, reuters,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa