NA CESTÁCH V lete pod aténskou Akropolou

2009-08-14 15:00:00 |   |    | 

GRÉCKO - V gréckych Aténach možno v letnej sezóne stretnúť veľa ľudí, ktorí chcú za každú cenu niečo predať. Sú neodbytní, vytrvalí a nedajú sa len tak ľahko odradiť.



Ak zostane turista v reštaurácii dlhšie ako hodinu, zastaví sa pri ňom aspoň dvadsať pouličných predajcov. Ide o predavačov vreckoviek, cédečiek, dévedečiek, sošiek, okuliarov či dáždnikov, ktorí sa snažia upútať za každú cenu pozornosť okoloidúcich.

Pochádzajú z chudobných krajín - Bangladéša, Pakistanu, Iránu, Indie či Tadžikistanu. Viacerí z nich utiekli zo svojej rodnej krajiny a sú v Grécku ilegálne. A keďže nemôžu zohnať prácu, predávajú veci, ktoré kúpili vo veľkom za lacné peniaze, a ponúkajú ich drahšie. Chcú tak prežiť a pomôcť svojej rodine, ktorá nemá dostatok financií.

     
"Sme tu nelegálne - ak zbadáme policajtov, utekáme preč," priznáva Mon Ali z Bangladéša, ktorý predáva dáždniky už desať rokov. Vyzerajú presne ako tie, ktoré sa dávajú do zmrzlinových a ovocných pohárov ako ozdoba. Rozdiel je len v tom, že sú väčšie a nie sú z papiera, ale z dreva a tkaniny. Slúžia ako slnečník.
     
Skôr než Ali prišiel do Grécka, obchodoval s dáždnikmi v Turecku, Dubaji, Iráne a Pakistane. V Aténach je už poldruha roka. "Nie je to bohviečo, ale je ťažké nájsť si prácu. Nezostáva mi však nič iné, ak chcem uživiť trojčlennú rodinu v Bangladéši," hovorí smutne.
     
Jeho spôsob života pozostáva z nakupovania lacných dáždnikov, ktoré následne predáva za drahšie. "Keby sa mi podarilo získať dosť peňazí, aby som uživil rodinu, vrátil by som sa domov. Viete, podmienky tu nie sú ľahké. Niekedy prídeme o celý tovar alebo nás kontrolujú, inokedy to býva horšie," opísal svoju situáciu Ali.
     
Bangladéšan by bol rád, keby dostal šancu v inej práci a mohol lepšie zarábať. "Túto prácu robím len z núdze. Nemám na výber, keby som mal inú, tak sa pouličnému predaju nevenujem."
     
A tak jeho snom naďalej zostáva nájsť si lukratívnejšie zamestnanie, v ktorom by viac zarábal a mohol by tak prispieť k lepšiemu životu svojej rodiny v ďalekej juhovýchodnej Ázii.
    

 

Zdroj/autor: L.Meravá,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr/autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa