10 DÔVODOV prečo cestovať na grécke ostrovy

2010-05-25 17:30:00 |   |    | 

GRÉCKO/ video - Skiathos, obľúbený ostrov gréckej smotánky, klenot vsadený do vôd Egejského mora. Skopelos – zelený raj plný nádhernej prírody a malebnej architektúry...



 

 

 

 

 

  • Skiathos

V rovnomennom hlavnom meste ostrova sa so zotmením svetlá rozsvecujú a v trendových letných baroch upravujú vankúše na mäkkých pohovkách pre prvých zákazníkov vracajúcich sa z pláží ešte so slanou príchuťou na telách. Skiathos otvára náruč zábavy pre všetkých. Nenadarmo ho samotní Gréci nazývajú VIP ostrov.

Vyhľadáva ho totiž grécka smotánka i televízne hviezdy. Nielen kvôli jeho elegantným butikom či nočným podnikom, ale aj kvôli kultúrnym akciám a najmä idylickým zlatistým plážam. Klenot vsadený do blankytných vôd Egejského mora, umelecké dielo stvorené samotnou prírodou... ostrov slnka, opojných vôní gurmánskych zážitkov, ostrov idylických i kozmopolitných pláží...

Skiathos môže byť naozaj miestom vašich snov. Aj keď turizmus je na Skiathose len nedávnym fenoménom, rozširuje sa veľmi rýchlo a komercializácia tohto malého ostrova dosahuje úroveň porovnateľnú so zvučnými menami ostrovov ako Santorini, Korfu, Rodos či Mykonos.

Na ploche necelých 46 km2 vytvára úchvatný obraz žiarivo bielych domcov s červenou škridlou, kvetmi pretekajúcich pestrých balkónov, trblietavých modrých zálivov a zelených sviežich kopcov. Centrom nočného života i nákupov je hlavné mesto ostrova. Módne butiky na ulici Papadiamantis sú takmer identické s tými v Aténach. Mesto láka na potulky labyrintom romantických uličiek za sprievodu vábivých gréckych melódií.

Skiathos nemá infraštruktúru iných ostrovov – tradičné dedinky tu takmer neexistujú. Domáci obyvatelia sa sústreďujú v hlavnom meste Skiathos, ktoré sa v lete mení na rušné turistické centrum. Za návštevu určite stojí dom gréckeho spisovateľa Alexandra Papadiamantisa, ktorý zvečnil atmosféru, zvyky a tradície milovaného ostrova
v mnohých zo svojich krátkych poviedok.

Malý polostrov Bourtzi rozdeľuje prístav hlavného mestečka Skiathos na dve časti. Kedysi tu stála pevnosť, dnes však slúži ako kultúrne centrum ostrova
V meste, ale aj po celom ostrove, sa nachádza mnoho kostolov a kláštorov zachovalých z čias tureckej okupácie..

V hlavnom meste stojí Katedrála s množstvom ikon a svätých relikvií. Z kostolov Agios Fanourios a Agios Nikolaos si môžete vychutnať nádherný výhľad na hrad, ktorý po stáročia slúžil obyvateľom ako útočisko pred nájazdmi pirátov a Turkov. Oplatí sa navštíviť aj kláštor Evangelistria, postavený asi 4 km od mesta a významný kláštor Panagia Kounistra vo vnútrozemí, venovaný patrónke ostrova Skiathos.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo na Skiathos prichádza rok čo rok množstvo turistov, sú jeho nádherné pláže. Na ostrove je ich vyše 60 a väčšina z nich bola ocenená modrou vlajkou. Hlavná cesta sa vinie od mesta Skiathos južným pobrežím ostrova v dĺžke približne 15 km až k preslávenej pláži Kukunaries.

Anglickí touroperátori ju zaradili do rebríčka Top 10 najkrajších svetových pláží. Celé južné pobrežie je lemované očarujúcimi malými zálivmi a plážami, ľahko dostupnými i bez vlastného dopravného prostriedku. Na trase pozdĺž pobrežia má totiž miestny autobus okolo päťdesiat zastávok, a tak môžete deň za dňom objavovať všetky krásne miesta: Megali Amos, Vassilias, Achladies, Tzaneria, Kanapitsa, Kalamaki, Agia Paraskevi, Platanias, Troulos. Na západe ostrova ležia ďalšie lákavé pláže – Banana Beach či Aghia Eleni pre nudistov.

Dostanete sa sem peši, autom alebo člnmi, ktoré každý deň vychádzajú z prístavu hlavného mesta Skiathos. Člny sú najlepším dopravným prostriedkom za atraktívnymi plážami na severe ostrova ukrytými medzi skalami: Xámeno, Megalos Yialos či vychýrená Lalaria, ktorá je považovaná za poznávací plážový artikel Skiathosu. Pôsobivé strmé skaly sa zabárajú hlboko do mora a vytvárajú nezabudnuteľnú scenériu.

 

  • Skopelos

 

V tomto zelenom raji sa nadýchnete morského vánku, cítite jeho slanú chuť, vôňu oregána a tymiánu vznášajúcu sa vo vzduchu. Vidíte farebné okenice domov v prístave ako nespočetné množstvo gombíkov... Tu sa čas zastavil a nastúpila nostalgia... Hlboko vo vnútri sa zrazu prebudí túžba... zostať tu navždy.

Krása tohto ostrova je zjavná už pri prvom zrakovom kontakte. Pri príchode loďou sa pred vami vynorí panoráma malebného hlavného mesta v náručí prístavu so žiarivobielym kostolíkom Panagia ston Pyrgo.Tento najfotografovanejší kostolík v Grécku je poznávacím znamienkom Skopelosu. Pre autentickú atmosféru ostrova vsadili americkí fi lmári dej slávneho muzikálu „Mamma Mia!“ s Meryl Streepovou a Piercom Brosnanom práve na Skopelos.

A tak sa leto 2007 na Skopelose nieslo v znamení samých slávnych osobností, ktoré zatienili aj VIP auru susedného ostrova Skiathos. Skopelos je kľudný, malebný ostrov, doposiaľ ušetrený od negatívnych prejavov masovej turistiky. Nemá letisko a dá sa naň dopraviť iba loďou zo susedného, aj keď menšieho ostrova Skiathos. Spolu s ďalším jeho susedom – ostrovom Alonissos a niekoľkými malými ostrovčekmi patrí do Morského chráneného parku Severné Sporady.

Ekologické štandardy sú tu teda prísnejšie ako kdekoľvek inde v Grécku. Dĺžka ostrova je asi 45 km, šírka okolo 10- 12 km. Cesty sú v relatívne dobrom stave, no nie je ich veľa a hornatý terén znemožňuje dobrú dopravnú dostupnosť niektorých miest vo vnútrozemí.

Severovýchodné pobrežie je strmé, tvoria ho väčšinou skalnaté útesy a jediná väčšia a prístupná zátoka je v hlavnom meste Skopelos. Juhovýchodné pobrežie má miernejší profi l, cesta tu na niekoľkých miestach vedie takmer na úrovni mora a pláže sú dobre dostupné. Na rozdiel od susedného Skiathosu si ostrov zachoval tradičný charakter.

Hlavné mesto patrí medzi mestské pamiatkové zóny, je hlavným prístavom ostrova a unikátnym príkladom pôvodnej architektúry súostrovia Severné Sporady. Spleťou úzkych kamenných uličiek s bielymi domami, ovenčenými pestrofarebnými kvetmi sa môžete túlať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Objavíte tu viacero kaplniek a kláštorov, zvyšky hradieb a mestského opevnenia. Hlavná promenáda mestečka Skopelos sa tiahne popri prístave s kotviacimi jachtami. Lemujú ju obchodíky miestnych umelcov s originálnymi unikátmi, ale aj s klasickými suvenírmi, taverny, kaviarne, bary, dokonca jazzový klub.

V niektorých podnikoch hrá živá hudba a to nielen typické grécke melódie, ale aj vážnu hudbu. Nie je to žiadna masová zábava, nestretnete tu hlučné davy anglických mládežníkov, ale skôr dvojice, ktoré si sem prišli vychutnať úžasne čisté more, prírodné krásy, zeleň a autentickosť gréckeho ostrovného sveta. Druhým prístavom a zároveň druhým najväčším mestečkom ostrova je čarovná Glossa, 25 km severne od Skopelosu.

Podobne ako hlavné mesto je budovaná amfi teátrovite, obklopená borovicovým lesom, mandľovníkmi a platanmi. Možno tu vidieť vplyvy macedónskej architektúry – biele domčeky s drevenými balkónmi a terakotovými škridlovými strechami. V blízkosti prístavu nazývaného Loutraki možete nájsť ruiny rímskych kúpeľov, antickú citadelu zo 4. st. p. n. l., ako aj zrúcaninu svätyne bohyne Atény z 5. storočia. Nechýbajú tu kaviarničky, taverny a obchodíky so suvenírmi.

Na Skopelose nájdete niektoré z najkrajších pláží a zálivov v Egejskom mori. Ak si prenajmete čln, naskytne sa vám možnosť zaplávať si k nádherným opusteným plážam. Autom, mopedom alebo autobusom, ktorý pravidelne premáva medzi severným a západným pobrežím, objavíte už približne po 4 km od hlavného mesta jednu z najkrajších
pláží ostrova, piesočnato – kamienkovú pláž Stafi los.

Susedná nudistická pláž Velanio s priezračnou vodou je ukrytá medzi brehmi ohraničenými bujnou vegetáciou. Cesta ďalej vedie do letoviska Agnontas – s malým prístavom, lemovaným borovicami a pestrofarebnými rybárskymi člnmi. Tu sa cesta stáča do vnútrozemia a more sa objaví až v zálive Panormos.

Dedina Panormos má dlhú pláž s drobnými kamienkami, krištáľovo čistým morom, s početnými tavernami a kokteil barmi priamo na pláži. Len 2 km od Panormosu natrafíte na „ nekonečnú“ pláž Milia, najväčiu pláž ostrova, ktorá doslova ťahá oči žiarivou belobou okruhliakov. Mnoho ďalších pláží a zálivov v rôznych častiach tohto čarovného ostrova čaká na svojich návštevníkov – Kastani, Limnonari, Kanapitsa, Agios Ioannis, Agios Konstantinos, Mavraki, Karamoto, Spitalia.

Skopelos, ale i susedný ostrov Skiathos, preslávila filmová adaptácia slávneho muzikálu s nestarnúcimi piesňami skupiny Abba – Mamma Mia, ktorý sa v septembri 2007 nakrúcal práve tu. Aj vďaka tomuto filmu sem prichádzajú turisti možno so skrytou túžbou prežiť počas dovolenky časť romantického deja z muzikálu „Mamma Mia“.

Vystúpiť na skalu až ku kaplnke Agios Ioannis známej zo svadobnej scény či navštíviť ďalšie miesta, kde sa natáčalo – záliv a pláž Kastani, záliv Amarandos vedľa letoviska Agnontas alebo dedinku Glysteri s jej malou plážou. Okrem toho nezabudnite na Skopelose zapáliť sviečku so spomienkou na svojich blízkych v niektorom z vyše 360 kostolíkov, ochutnať skopeloskú tiropitu– zapečený, špirálovito stočený koláč z lístkového cesta plnený syrom feta a priniesť si domov sušené slivky alebo borovicový med.


 

Zdroj/autor: aeolus,drom

VIDEO Skopelos

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa