AUTOM Tunel Bôrik s novou diaľnicou otvorili pre verejnosť

2009-12-07 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Národná diaľničná spoločnosť v sobotu odovzdala motoristom do užívania posledný podtatranský úsek diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce medzi Mengusovcami a Popradom.



Otvorením poslednej časti diaľnice medzi Mengusovcami a Poprad, vrátane dvojrúrového tunela Bôrik, vznikol vyše 80-kilometrový úsek diaľnice od Ivachnovej až po Jánovce.

Podľa primátora Svitu Rudolfa Abraháma, novootvorená diaľnica výrazne odľahčí mesto od tranzitnej dopravy. Posledný osemkilometrový úsek diaľnice pod Tatrami odovzdáva diaľničná spoločnosť so sedemmesačným meškaním. Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti Igora Chomu to spôsobili nielen zmeny v legislatíve o dopravnom značení, ale aj nedostatky na strane zhotoviteľa stavby.


Úsek diaľnice D1 Mengusovce – Jánovce v celkovej dĺžke 25,85 kilometra spolufinancovala Európska únia. Výstavba diaľničného úseku Mengusovce – Jánovce začala v máji 2005. Ako prvé sa začali stavať úseky medzi križovatkami Poprad-západ – Poprad-východ a Poprad-východ – Jánovce. Tieto dva úseky otvorila diaľničná spoločnosť presne pred rokom. Od septembra tohto roku môžu motoristi využívať plný profil úseku od Popradu až do Jánoviec, ktorý sa začal stavať v polovičnom profile. V sobotu otvorený úsek diaľnice sa začal stavať ako posledný z celého takmer 26-kilometrového úseku v apríli 2006. Pôvodne mal byť hotový do apríla tohto roku.

 

Zdroj/autor: sita,nds,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa