AUTOM Otvorili nový úsek rýchlostnej cesty

2009-11-20 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Včera odovzdali nový úsek rýchlostnej cesty R1 Žarnovica - Lehôtka pod Brehmi.



Obyvatelia obcí Lehôtka pod Brehmi, Hliník nad Hronom a Bzenica v okrese Žiar nad Hronom budú odvčera výrazne menej ohrození intenzívnou dopravou.

Práve tieto obce totiž obchádza 9,7-kilometrový úsek rýchlostnej cesty R1 Žarnovica - Lehôtka pod Brehmi. Na úseku popri železničnej trati je 11 mostov, z toho osem na rýchlostnej ceste, a dve mimoúrovňové križovatky. Stavba je vybavená 11 odlučovačmi ropných látok, protihlukovými stenami v dĺžke vyše 6,5 kilometra a vyžiadala si aj preložku a úpravu koryta Hrona vo vyše polkilometrovom úseku.

Starosta Bzenice Jozef Dekýš očakáva od spustenia nového úseku R1 okrem zvýšenia bezpečnosti v jeho obci aj zlepšenie životného prostredia. "Nebude to tam také nebezpečné ako doteraz. Hoci sme vykonali niekoľko opatrení - nasvietenie priechodu, úpravu križovatky - aj tak tam prakticky každý deň hrozili nejaké havárie," povedal Dekýš.

Podobné očakávania má aj starosta Lehôtky pod Brehmi Kamil Pinka. "Len si spomeniem na rok '88, kedy bolo v úseku od hliníckej križovatky po Lehôtku 11 mŕtvol. Každý mesiac tu húkajú sanitky a niečo sa deje, lebo tá cesta je skutočne prehustená a frekvencia veľmi silná," povedal Pinka.

Úsek Žarnovica – Lehôtka pod Brehmi je prvou etapou výstavby R1 medzi Žarnovicou a Šášovským Podhradím v Žiari nad Hronom. Pôvodne malo ísť o jednu stavbu, po námietkach časti občanov Žiaru nad Hronom proti trasovaniu cesty popri ich meste, ktoré viedli až k zrušeniu stavebného konania, stavbu rozdelili.

Výstavba druhého, 8,4-kilometrového úseku Lehôtka pod Brehmi - Šášovské Podhradie sa začala v novembri 2008 a dokončená by podľa zmluvy mala byť v októbri budúceho roka.


 

Úsek postavilo združenie R1 SSŽ - EUROVIA za 51,786 milióna eur, investorom bola Národná diaľničná spoločnosť. Výstavba sa začala v marci 2008 a dnešné odovzdanie do užívania bolo tri mesiace pred zmluvne dohodnutým termínom.

 

Zdroj/autor: nds,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa