AUTOM Zimné pneumatiky a svietenie cez deň

2010-11-03 09:00:00 |   |    | 

EURÓPSKA ÚNIA - Prehľad pravidiel pre používanie pneumatík v zimných mesiacoch a svietenie automobilov cez deň v krajinách, ktoré susedia so Slovenskou republikou.



 

 

 

 

Česká republika

Pre osobné automobily platí povinnosť celoročného svietenia. Zimné pneumatiky sú odporúčané pri poklese denných teplôt pod -5 stupňov Celzia.

Kým na Slovensku závisí používanie zimných pneumatík od počasia, v susednom Česku majú na to termíny. Od 1. novembra budete musieť mať zimné pneumatiky na dlhšom úseku diaľnice D1, a to od Kývalky až po Mirošovice (km 21 - 182 tj.)

Vlani bolo povinné zimné obutie na tejto diaľnici o 50 kilometrov kratšie. Na iných diaľniciach a rýchlostných komunikáciách Česi takéto opatrenie nechystajú. Na povinnosť mať zimné pneumatiky upozornia vodičov dopravné značky.

Zmenu na vybraných komunikáciách, kde bude nová príkazová dopravná značka s logom auta a snehovej vločky.

Platnosť značky však je podmienená poklesom teploty vzduchu pod -5 stupňov Celzia. Zimné pneumatiky osobného auta musia mať dezén hlboký najmenej 4 mm. Porušenie značky prikazujúcej na vybraných úsekoch zimné obutie auta môže mať za následok udelenie pokuty až do výšky 2 000 Kč a pripísanie na kartu vodiča jedného trestného bodu.

 

 

Maďarsko

Neexistuje nijaká úprava v oblasti zimného obutia motorových vozidiel. Montáž bezpečnejších zimných pneumatík na automobily je tak výlučne v kompetencii samotných motoristov a v neposlednom rade závisí od ich finančných možností. Zapnuté reflektory na motorových vozidlách sú povinnosťou pre vodičov po celý rok, a to 24 hodín denne.

 

 

Poľsko

Zimné pneumatiky nie sú povinné. Odpratávanie snehu z vozoviek je však mimo mesta pomerne namáhavé a zdĺhavé, a tak je jazda bez zimných pneumatík zbytočne riskantná. Autá musia celoročne svietiť aj cez deň.

 

 

Rakúsko

Zimné pneumatiky musia vodiči motorových vozidiel používať od 1. novembra do 15. apríla. Základná pokuta je 35 eur, ale môže sa vyšplhať až na 5 000 eur. Zákon vstúpil do platnosti 1. januára 2008. S platnosťou od 1. januára 2008 Rakúsko zrušilo povinné svietenie áut vo dne.

 


 

Ukrajina

Zimné pneumatiky nie sú povinné, ale na niektorých horských úsekoch sa vodiči môžu stretnúť so značkou, ktorá použitie zimných pneumatík odporúča. Svietenie vo dne nie je povinné. Naopak, tamojšie predpisy tolerujú aj jazdu za šera s použitím iba parkovacích svetiel.

 


 

 

Zdroj/autor: tasr, drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa