AUTOM Diaľnica pod Tatrami

2009-11-26 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cesta medzi Bratislavou a Košicami sa pod Tatrami zrýchli, motoristom začne v decembri slúžiť nová časť diaľničného úseku medzi Mengusovcami a Jánovcami.



Vodiči tak budú môcť jazdiť po skompletizovanej 80-kilometrovej diaľnici D1 Ivachnová-Jánovce.

Včera to slávnostne oznámili zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti a vlády počas otvorenia úseku s tunelom Bôrik.

Po skúškach a cvičení v tuneli by mali autá začať diaľničným úsekom jazdiť od 5. decembra.

   
Osemkilometrovú časť diaľničného úseku medzi Mengusovcami a Jánovcami začali podľa NDS stavať pred vyše tromi rokmi. Najnáročnejšou stavbou tejto časti diaľnice bol takmer kilometrový tunel Bôrik. Nový úsek odbremení predovšetkým Svit, ktorý už roky trápi hustá premávka.
   
V uplynulom období sa rozbehli i prípravné práce potrebné pre výstavbu piatich chýbajúcich úsekov diaľnice D1 od severoslovenskej Dubnej skaly smerom na Košice. Fico nedávno oznámil, že banky prisľúbili poskytnúť peniaze na výstavbu týchto úsekov, ktoré sú súčasťou projektu súkromno-verejného partnerstva (PPP projekt). Financovanie by sa malo definitívne uzavrieť v polovici februára budúceho roka.
   
Vláda chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu cestnej infraštruktúry v krajine, pôvodne plánovala diaľnicou spojiť Bratislavu a Košice do roku 2010. Tento termín však podľa zástupcov vlády oddialila svetová kríza, v súčasnosti počíta ministerstvo dopravy s rokom 2013.
   

 

Zdroj/autor: nds,čtk,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa