Sexuálny harašment na vlastnej koži: kde vám hrozí a ako sa mu vyhnúť?

2014-02-20 14:00:00 |   |    | 

Sexuálne obťažovanie na cestách je pomerne tabuizovanou témou, napriek tomu je dôležité vedieť, v ktorých častiach sveta vám môžu hroziť nepríjemné zážitky v podobe nevhodného správania opačného pohlavia. A ohrozenie sa netýka iba žien, ale i mužov!



V ktorých krajinách sú ženy cestovateľky obťažované najviac?

Túto pikantnú otázku položil pred časom prostredníctvom sociálnej siete Reddit svojim čitateľom a cestovateľom po celom svete americký portál TravelSexLife. Sexuálne zážitky môžu byť pre mnohých zaujímavým spestrením dovolenky, no takisto je množstvo tých, ktorí netúžia po spoznávaní iných národov až do tejto miery.

Dokázalo to aj kvantum reakcií, ktoré redakcia TravelSexLife dostala, napriek tomu však výsledkom nebolo zostavenie klasického rebríčku „top desať“. S pribúdajúcimi komentármi si totiž autori uvedomili, aký obrovský vplyv na tieto subjektívne hodnotenia cestovateľov majú kultúrne, legislatívne a morálne princípy v tej ktorej krajine.

 

Predsudky nič nedokazujú

Už keď vychádzame z kultúrnych stereotypov, dozvieme sa veľa o správaní k ženám. V islamských krajinách dochádza k takzvaným vraždám zo cti, kedy i vlastná rodina odsúdi ženu na smrť z dôvodu zneuctenia rodu - a môže sa tak stať aj nevinným prehreškom ako odhalenie tváre. Latinská Amerika je zase neslávne známa zločinmi z vášne, ktoré spôsobujú až polovicu usmrtení žien z celkovej ročnej štatistiky. Páchateľmi bývajú partneri, v ktorých podráždenie či žiarlivosť rozbúria južanský temperament. A nezaostáva ani južná Ázia, v ktorej sú ženy nezriedka mučené či dohnané až k samovražde iba preto, že partneri chcú od ich rodín vymámiť väčšie veno.

Napriek tomu neexistuje jednoznačný dôkaz, že práve v týchto lokalitách sa majú turistky, prípadne turisti obávať. Skúsení cestovatelia, ktorí sa k otázke začali vyjadrovať, spomínali vlastné skúsenosti nabrané počas ciest skutočne po celom svete. Vyberáme pre vás tie najzaujímavejšie.

 

Skutočné príbehy

„V 22 rokoch som sa sama vybrala na cestu po Afrike a v Ghane a Togu som zažila najhoršie sexuálne obťažovanie vôbec. A to v mestských aj vidieckych častiach,“ spovedá sa cestovateľka People_Penguin. „V mestách ma viackrát muži schmatli za rameno a snažili sa vtlačiť do svojich domov, nehovoriac o priemerne štyroch žiadostiach o ruku denne. Dokonca aj colník na hraniciach Toga sa o mňa začal doslova otierať, až ma musel prísť eskortovať strážnik zo susednej Ghany. A počas dokumentovania rituálov Gamabaga som zažila i sexuálny útok, ktorý som sa však rozhodla nenahlásiť, pretože podľa miestnych zákonov by páchateľa potrestali smrťou.“

Egypt patrí k jedným z najkritizovanejších krajín, za čo môže aj jeho celková turistická popularita a vysoký počet návštevníkov. „V Káhire som cestovala sama a v meste som sa stratila,“ píše ďalšia reagujúca. „Stretla som jedného zo strážnikov v bielych uniformách, ktorí sú školení pre pomoc turistom, a navrhol mi, že ma odprevadí do známej lokality. Myslela som si, že je to tá najbezpečnejšia možnosť, no poriadne som sa mýlila. Zaviedol ma do nejakého podchodu a keď nikto nebol nablízku, sexuálne ma obťažoval.“

„Z vlastnej skúsenosti - Severná Afrika a Stredný východ boli najhoršie miesta, čo sa sexuálneho harašenia na cestách týka,“ začína bluecas32. „V egyptskej Alexandrii bolo priam nemožné čo i len kráčať po ulici bez toho, aby chlapi na moju priateľku niekoľkokrát nezapískali (džínsy a tepláková bunda sú tam považované za poriadne výstredné...). Raz dokonca priamo v mojej prítomnosti chlapík schmatol moje dievča za zadok.“

Podobnú skúsenosť má aj užívateľka s nickom sexysexthroway: „India bola z mojich skúseností úplne najhoršia. Raz ma muž doslova schmatol za rozkrok, a to vyzeral seriózne a stalo sa to uprostred rušného centra Dillí. Napriek tomu, že som sa snažila obliekať konzervatívne (dlhé sukňe a vždy zahalené ramená), neustále som bola terčom oplzlých poznámok.“

Podľa niektorých ani západná kultúra nie je úplne bez viny, množstvo prípadov obťažovania a znásilnení sa ročne udeje aj v európskych a severoamerických štátoch. Dôležité varovania priniesli reagujúci aj ohľadom populárneho couchsurfingu, ktorý každoročne prináša nepriaznivé štatistiky o stovkách žien znásilnených ich „hostiteľmi“.

 

Niekoľko zásadných rád

 

  • Ak je to možné, cestujte minimálne vo dvojici a s osobou, ktorej môžete dôverovať.
  • Naštudujte si miestnu kultúru a rešpektujte miestne zvyky, vrátane odievania.
  • Naplánujte si turistiku tak, aby ste cestovali za svetla, a vždy poznajte svoje okolie.
  • Zistite si, ako v miestnom jazyku a na akých oficiálnych miestach požiadať o pomoc.
  • Ak sa chcete vyhnúť nepríjemným otázkam v prostriedkoch hromadnej dopravy, čítajte si knihu.
  • Ak ste spoločenský typ, randite a pite s mierou a na verejnosti, kde ste viac v bezpečí.

 

Zdroj/autor: lovetravellife.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.7/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa