Cestovateľské katastrofy: poradíme vám, ako sa z nich dostať (1. časť)

2014-02-18 14:00:00 |   |    | 

Na dovolenke máte oddychovať, relaxovať a problémy by sa vám mali vyhýbať veľkým oblúkom. Krásna idylka, ktorú však nemáme vždy na dosah. Pretože i keď si všetko naplánujeme do detailu a zaistíme pred prípadnými komplikáciami, vždy sa na každom cestovateľskom výjazde stane aspoň nejaká drobnosť, s ktorou sa musíte popasovať a promptne ju vyriešiť. No pokiaľ je to iba maličkosť, dá sa nad tým ešte pousmiať a pokojne ísť ďalej. No keď vás postretne cestovateľská katastrofa, poriadne sa zapotíte, pokiaľ sa z nej dostanete. Preto vám prinášame malý bedeker, v ktorom vám dnes predstavíme prvé štyri možné katastrofické scenáre a najmä alternatívy, ako ich vyriešiť.



Mali ste nehodu v prenajatom aute

Čím exotickejšia krajina to je, tým bude tento problém zložitejší. Z jednej strany sú to aj vodiči, ktorí niekde jazdia prislúchajúc svojmu temperamentu a z inej to môžu byť problémy s jazykovou bariérou. V prvom rade si, samozrejme, musíte preskúmať ešte pred vstupom na cestu jednotlivé pravidlá, ktoré môžu byť špecifické. Sledujte aj to, čo máte robiť v prípade nehody, pretože aj tieto pokyny sú rôzne, len čo sa krajín Európy týka. V momente, ako sa stane havária, volajte núdzovú linku požičovne áut. Títo ľudia sa vám budú snažiť pomôcť, povedia vám, ako máte presne postupovať a navyše vám môžu pomôcť aj v prípade, ak ste vrazili do iného auta a jeho vodič nehovorí anglicky. Tomu dotyčnému vysvetlia, ako sa veci majú a upokoja ho, že situácia bude vyriešená v jeho prospech.

Následne hneď kontaktujte vašu poisťovňu, aby ste nahlásili poistnú udalosť. Poistenie môžete mať zahrnuté vrámci cestovného poistenia, špeciálneho osobného poistenia alebo samotného poistenia auta, ktoré platíte priamo požičovni. Vždy je dobré uistiť sa, že máte aspoň jednu z týchto poistiek, v opačnom prípade vás môže vyjsť takáto nehoda príliš draho. Nezabudnite nehodu aj fotograficky zdokumentovať. Taktiež sa nesnažte všetko ututlať, aj keď by ste na aute spôsobili len minimálnu škodu, ktorá nie je na prvý pohľad viditeľná. I keď sa budete tešiť, že na to pracovník požičovne neprišiel pri prevzatí, v závislosti od zmluvy, ktorú ste spísali, môže od vás žiadať náhradu dodatočne alebo vám nevráti zálohu, ktorá vám bola zmrazená na karte, čo vás môže dodatočne nepríjemne prekvapiť.

 

Dostanete sa do väzenia kvôli problémom so zákonom

I keď si myslíte, že sa vás to netýka, pretože vždy dodržujete stanovené pravidlá, môžete sa veľmi ľahko mýliť. Niekedy totiž ide o také drobné rozdiely medzi našou a tou inou kultúrou, že vás môžu dostať ihneď do problémov. Napríklad z Egypta nemôžete vycestovať s mušľami, ktoré ste nazbierali pri mori a zatiaľ čo niektoré lieky sú u nás voľnopredajné, inde môžu byť chápané ako drogy. Mimoriadne dôležité je preto vždy pred odcestovaním do nejakej krajiny preskúmať na internete kontakty na naše veľvyslanectvá a ambasády. Po zatknutí máte právo sa s nimi skontaktovať a urobte to tak prv, ako to dáte vedieť rodine, pretože ďalší telefonát už možno nebude možný. Ak ste na dovolenke s cestovnou kanceláriou, kontaktujte aj jej delegáta, prípadne slovenskú centrálu. Počas dovoleniek neprovokujte, nevyhľadávajte konflikty, nefoťte si štátne budovy a dodržiavajte príkazy, i keď sa vám budú zdať nezmyselné. Je to ich zákon a ten nesmiete porušiť.

 

Zastihne vás prírodná katastrofa

Veľmi nepredvídateľná záležitosť, v ktorej prípade je tiež vhodné vopred si zistiť kontakt na naše veľvyslanectvo v danej krajine. To vám v prípade núdze zabezpečí pomoc a bude sa vás snažiť dostať do bezpečia. Podľa možností necestujte do krajín v čase nepriaznivého počasia. To znamená, že ak je niekde práve obdobie monzúnov alebo sú informácie o možných zemetraseniach v danom období, radšej cestu odvolajte. Taktiež je dobré zaregistrovať sa na stránke Ministerstva zahraničných vecí, kde označíte dĺžku pobytu, miesto, kde sa budete zdržiavať a kontakt na vás. Ak aj na dovolenke nesledujete médiá, v prípade blížiacej sa prírodnej katastrofy, ale aj v prípade hrozby demonštrácií alebo ozbrojených konfliktov vás veľvyslanectvo kontaktuje a upozorní vás na všetky riziká. Vhodné je, ak vám tieto správy podáva aj niekto z domu, kto má neustály kontakt s informáciami a môže vás včas varovať prostredníctvom telefonátu.

 

Stalo sa vám nejaké zranenie

Určite je najdôležitejšia prevencia. Majte po ruke nejaké prostriedky, ktorými si môžete ošetriť odreniny alebo uštipnutia. Ak idete na nejakú túru, majte pri sebe vždy aj malú lekárničku. Najmä ak budete sami, môže vám to veľmi pomôcť a dostanete sa vďaka tomu k pomoci. Druhou najdôležitejšou vecou je poistenie. Nikdy nechoďte na dovolenku bez toho, aby ste sa takto ochránili, inak môžete v prípade problémov čakať poriadne mastný účet. Pri ošetrení v nemocnici sa musíte preukázať kartičkou, ktorú dostanete po uzatvorení poistenia. Ak sa nachádzate v exotickej krajine a nebývate v nejakom letovisku, kde sa zväčša nachádza lekár hovoriaci anglicky, tak poproste na recepcii niekoho z personálu, kto by mohol ísť s vami a prekladať vám. Obozretní buďte najmä v prípade, ak ste alergickí na nejaké lieky. V prípade dovolenky s cestovnou kanceláriou kontaktujte aj delegáta.

 

Zdroj/autor: David, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa