Zaujímavosti, atrakcie

Posledná večera tyranosaura: Zachovaný obsah žalúdka odhalil, čo jedli praveké predátory

Ilustrácia Marka P. Witton
2023-12-26 12:00:00

Vedci objavili skamenené pozostatky mäsožravého príbuzného obávaného Tyrannosaura rex, vrátane obsahu jeho žalúdka. Mladý gorgosaurus, ktorý žil zhruba pred 75 miliónmi rokov, si pre svoju poslednú večeru vybral dve dinosaurie mláďatá. To odborníkom pomohlo poodhaliť stravovacie návyky týchto obrích predátorov a formulovať hypotézy, že sa ich potrava počas života dramaticky zmenila, informuje agentúra Reuters. viac »

Indický Amritsar je centrom sikhov: Toľko dobra na jednom mieste len tak nezažijete

Indický Amritsar je centrom
2023-12-26 00:00:00

V indickom meste Amritsar človek na prvý pohľad spozoruje inú atmosféru oproti ostatným mestám. Po uliciach behajú muži s turbanmi a uprostred vás zaujme hlavné pútnické miesto prívržencov náboženstva sikhizmus. viac »

Skutočne unikátny zvyk: V tejto dedine oslavujú Vianoce až vo februári

Skutočne unikátny zvyk: V
2023-12-25 12:00:00

V dedine Quinamayó na severozápade Kolumbie a v jej okolí sa Vianoce oslavujú vo februári, a nie na konci decembra ako vo zvyšku sveta. Ide o pozostatok koloniálnej doby, keď v oblasti žilo mnoho černošských otrokov. Februárové Vianoce sprevádza v uliciach tanec a hudba, píše francúzsky magazín Courrier International. viac »

OBRAZOM: Najúžasnejšie vianočné stromčeky sveta

Vilnius, Litva
2023-12-24 12:00:00

Snáď každé mesto na svete v tomto období žiari tisíckami svetiel a farieb a ich dominantou sa stávajú vianočné stromčeky. Pozrite sa s nami na tie najkrajšie. viac »

Milióny zlatých a strieborných mincí: Kolumbia chce vyloviť obrovský poklad z vraku galeóny

Milióny zlatých a strieborných
2023-12-24 10:00:00

Kolumbijská vláda oznámila, že sa pokúsi vyzdvihnúť predmety z vraku galeóny San José z roku 1708, o ktorom sa predpokladá, že obsahuje náklad v hodnote miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra AP. viac »

Žreby, fastfood aj kolieskové korčule: Toto je 8 najbizarnejších vianočných tradícií sveta

Žreby, fastfood aj kolieskové
2023-12-24 00:00:00

My si nevieme predstaviť Vianoce bez kapustnice, ryby so šalátom, kolied a darčekov. Ale ako je to vo svete? Niektoré zvyky vás istotne prekvapia a možno sa vám pár z nich zapáči natoľko, že si ich budete chcieť taktiež vyskúšať. viac »

Ako chutí svet: Vianoce v Chorvátsku sú sviatkom pre všetky zmysly

Ako chutí svet: Vianoce
2023-12-23 12:00:00

V mnohých krajinách sveta sa už zajtra pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným. viac »

Fúkané gule, svetelné reťaze aj luskáčikovia: Spoznajte s nami príbehy vianočných dekorácií

Fúkané gule, svetelné reťaze
2023-12-23 00:00:00

Najkrajším symbolom Vianoc je nádherne ozdobený stromček. Niekto uprednostňuje tradičné dekorácie, iní siahnu aj po modernejších verziách. Gule a svetelné reťaze však nevynechá azda nikto a v mnohých domácnostiach sa veľkej popularite tešia aj postavičky Luskáčika. Spoznajte s nami ich čarovné príbehy. viac »

Hodujte ako cisári: Vyskúšajte pôvodné recepty na dobroty habsburského dvora

Hodujte ako cisári: Vyskúšajte
2023-12-21 12:00:00

Vo všeobecnosti platí, že človek je to, čo je. To znamená, že ľudia v Rakúsku sa môžu cítiť ako cisári, pretože mnoho jedál, ktoré dnes patria ku klasike rakúskej kuchyne, sa podávali na tabuli cisára Františka Jozefa I. Skúste si ich podľa pôvodných receptúr pripraviť aj vy. viac »

Kokos a vodka: Roman si na exotickom ostrove otvoril bar, prerazil s vlastným nápojom

Kokos a vodka: Roman
2023-12-19 09:30:00

Donedávna bol Vietnam pre Slovákov pomerne veľkou neznámou, dnes tam však vďaka letom z Bratislavy počuť našu reč oveľa častejšie. My sme na najväčšom ostrove Phu Quoc nestretli len turistov, ale aj Bratislavčana Romana, ktorý v exotike trávi presnú polovicu roka. Nad pohárikom svojej originálnej kokosovice nám prezradil viac. viac »

Pracovníci letiska na obľúbenom ostrove kradli veci z kufrov, škoda sa ráta v miliónoch!

Pracovníci letiska na obľúbenom
2023-12-19 08:00:00

Skupina pracovníkov letiska na turistami vyhľadávanom španielskom ostrove Tenerife podľa polície organizovane vykrádala batožinu cestujúcich, z ktorých zmizli veci za milióny eur. Policajti zadržali 14 ľudí a zabavili cennosti, ktorých celkovú hodnotu vyčíslili na takmer dva milióny eur. Ďalších 20 zamestnancov letiska zatiaľ polícia vyšetruje na slobode. viac »

Päť najtalentovanejších husliarov: Ťažil Stradivari z klimatickej zmeny?

Päť najtalentovanejších husliarov: Ťažil
2023-12-19 06:00:00

Starý muž v malej temnej dielničke starostlivo rozotiera medovo sfarbený lak na práve dokončené husle. Ani o tri storočia neskôr nedokáže nikto presné zloženie tejto substancie odhaliť, ale hotový nástroj, stále dokonale znejúci, bude mať astronomickú cenu. viac »

Gurmánsky KVÍZ: Vyznáte sa v národných JEDLÁCH európskych krajín?

Gurmánsky KVÍZ: Vyznáte sa
2023-12-17 10:00:00

Keď sa povie Taliansko, každý si predstaví pizzu či cestoviny. Francúzsko zas preslávili bagety aj makrónky a Anglicko si spájame s pastierskym koláčom. Niektoré krajiny však svojim národným jedlom až tak preslávené nie sú. Preverte si v našom kvíze, čo o známych aj menej známych pokrmoch vybraných európskych štátov viete. viac »

Pred 120 rokmi uskutočnil Orville Wright prvý riadený let motorovým lietadlom

Pred 120 rokmi uskutočnil
2023-12-17 08:00:00

Experimentovanie s návrhmi lietadiel ich priviedlo až k zostrojeniu motorového lietadla. Pritom podnetom na záujem o letectvo sa stala drevená hračka, ktorú im priniesol otec. Dnes (17. decembra) uplynie 120 rokov od riadeného letu prvého motorového lietadla na svete. Ten uskutočnil Orville Wright - mladší brat priekopníkov letectva a vynálezcov Wrightovcov. viac »

Úplná apokalypsa: Najdesivejšie mesto duchov je v Turecku

Úplná apokalypsa: Najdesivejšie mesto
2023-12-13 00:00:00

Nemá more ani nádherné pláže. Napriek tomu chceli z Burj al Babas urobiť top dovolenkovú destináciu pre Arabov. Pri tureckom meste Mudurnu im chceli ponúknuť dokonalú oázu pokoja, kde by mali k dispozícii všetko pre dokonalý relax. Osud to však zariadil inak a v súčasnosti je z luxusnej štvrte len mesto duchov, ktoré paradoxne priťahuje pozornosť množstva turistov. viac »


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa