Pod nikaragujskými sopkami

2012-11-16 14:00:00 |   |    | 

NIKARAGUA - Značky popri ceste ukazujú smer evakuácie v prípade výbuchu sopky, z domov znejú chytľavé rytmy bachaty, k raňajkám sa servíruje ryža s fazuľou a jablká sa predávajú na kusy. Vitajte v Nikaragui!



Ako sa na ozajstnú Strednú Ameriku patrí, všetko má svoj čas a zároveň správny rytmus, každý pozná dej najnovšej telenovely a keď prší, tak poriadne. Ale, k ozajstnej Strednej Amerike patria aj nádherné karibské pláže, zelená džungľa, dymiace sopky,  nekonečné jazerá a banánové plantáže. Aj to všetko Nikaragua má.

 

Očarujúca príroda

To, čo do tejto stredoamerickej krajiny začína stále viac priťahovať turistov, je práve jej krásna príroda. Nikaragua sa pýši najväčším jazerom Strednej Ameriky, ktoré miestni volajú Cocibolca. Zaujímavosťou je, že jeho vody brázdi okrem bežných vodných živočíchov aj sladkovodný žralok. Najviac by o ňom vedeli rozprávať obyvatelia čarovného ostrova Ometepe. Pri jeho brehoch o žralokov nebýva núdza.

Ostrov Ometepe je sopečného pôvodu a jeho pýchou sú preto dve, ešte stále aktívne, sopky Concepción a Maderas. Okrem vychádzky až takmer k ich kráteru možno absolvovať zaujímavé výlety prašnými cestami ostrova, vykúpať sa v miestnych kaskádach alebo okoštovať skvelé rybie špeciality. Komu nevadí cestovanie na korbe auta, noc v hojdacej sieti a ovocný džús na raňajky, bude tu ako v siedmom nebi.

 

Španielska stopa

Ďalším zaujímavý miestom pri brehoch jazera Cocibolca je Granada. Asi najturistickejšie mesto krajiny, zrejme pre svoj koloniálny vzhľad, blízkosť jazera a zaručene aj množstvo festivalov a slávností, ktoré sa tu počas roka organizujú. Nikaragujská Granada získala svoje meno podľa vzoru staršej španielskej sestry. Odtiaľ určite pochádza aj arabský vplyv vo výzdobe mesta.

Kým v Granade prevážila arabská tvár Španielska, v druhom historicky aj kultúrne významnom meste León sa do popredia dostala španielska kresťanská dekorácia. León je nielen večným súperom Granady, ale tiež intelektuálnym centrom krajiny. Za tento prívlastok vďačí univerzite, ktorá v meste vznikla v roku 1813. Zaujímavý je aj dom, v ktorom tu žil istý čas jeden z najslávnejších básnikov Strednej Ameriky, priekopník modernizmu, Rubén Darío.

 

Nikaragujské must have

Keď sa v Nikaragui projektuje dom, už na prvom nákrese je okrem vchodu a verandy nakreslená aj hojdacia sieť. Bez nej nie je tunajšie obydlie kompletné, tak ako bez rádia, z ktorého non-stop znejú chytľavé latino rytmy. V kuchyni zasa musí byť v skrinke vždy čierna fazuľa a ryža, aby sa dalo kedykoľvek pripraviť najrozšírenejšie jedlo gallo pinto. K nemu sú vynikajúce smažené plátky banánov a syr. V Nikaragui jednoducho vedia, ako si človeka získať.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa